Son konular

Bilişsel Davranışçı Terapi & EMDR Terapisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi kullandığım psikolojik destek yöntemlerinden biri. Kognitif modele dayanan bu yöntemde seanslar yapılandırılmış, şimdiye odaklanan, sınırlı süreli ve eğitsel bir terapiyi içerir. Bir bilgiyi işleme sürecinde kullandığımız temel kalıplara ya da kurallara şemalar denir:

Basit şemalar, psikopatoloji üzerinde etkisi olmayan ya da çok az etkisi olan doğa kuralları, günlük aktivitelerin pratik çözümlenmesi ve çevrenin fiziksel yapısı gibi kurallardır. Ateş sıcaktır, gibi.

Temel inançlar, benlik saygısı ile ilgili olarak bilginin yorumlanmasında genel ve kesin olan koşulsuz kurallardır. Yetersizim, gibi.

Ara inançlar ve varsayımlar, benlik saygısını ve duyguları etkileyen – eğer, – o zaman gibi koşullu kurallardır. Onu mutlu edersem beni sever, gibi.
Bilişsel Davranışçı Terapide en çok ele alınan konular bilişsel hataları saptamak, temel ve ara inançları değiştirmek ve davranış değişimidir. Seanslar arasında bağlantı kurmak, terapide çalışılan konuyu genellemek adına ev ödevleri de verilen Bilişsel Davranışçı Terapi danışanın ve terapistin oldukça aktif oldukları bir terapi türüdür.

Hayatımız boyunca birçok anı kaydederiz belleğimize. Bunların bazıları unutmak istemeyeceğimiz kadar önemli, bazıları hatırlamak istemeyeceğimiz kadar can yakıcı, bazıları da ‘Hocam, bu günlük hayatımızda ne işe yarayacak ?’ diye sorguladığımız önemli mi ileride lazım olur mu bilemediğimiz bilgilerden oluşur.

Bessel A. Van Der Kolk, travmatik anıların diğer anılardan farklı, limbik sistemde ve parçalar halinde kaydedildiğini söylüyor. Travmada stres o kadar yüksek ki prefrontal korteks devreye giremiyor, amigdala tehlike algıladığı için devreye giriyor. Bu yüzden böyle anlarda mantıklı düşünemiyoruz. Olumsuz anılar bir anda oluşmuyor, bunun için belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Beynin asıl görevi bu anıları nötr hale getirip rafa kaldırmak. İnsanların %99’u bunu yapabiliyor; onların terapiye ihtiyacı olmayabiliyor ama bazılarında yaşanan olumsuz olayların yarattığı ortak duygu ve düşünceler ile anıları ketliyor. İşte EMDR bu anılar ile çalışıyor. Çünkü o olumsuz anılar ‘ben değersizim’ gibi semptomlara dönüşüyor.

Yapılan araştırmalar, göz hareketlerinin anıların üzerinde anıları yeniden düzenleme, canlılık, duygusal uyarılma gibi etkileri olduğunu göstermektedir. Bu çift yönlü uyarım anının bilinçdışı işlenmesini sağlıyor, bu yüzden serbest çağrışıma dayandığını söyleyebiliriz. Travma beyne giden yolları tıkıyor, EMDR o yolu temizliyor, kanalı açıp kendi kendine yürümesini sağlıyor. Anlayacağınız bilindiğinin aksine anıları sihirli değneğimiz ile silmiyoruz; EMDR ile yaşanan kötü olaylardan olumlu dersler çıkarıp yaşandı ve geçti diyebilmenizi hedefliyoruz.
 

Similar threads

  • Soru
EMDR, İngilizce adıyla Eye Movement Desensitization and Reprocessing(Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) olarak adlandırılan bir psikoterapi yönteminin kısaltmasıdır. EMDR terapisinin hem kısa sürede hem de kalıcı ve etkili terapi olmasının nedeni bir çok psikoterapi yöntemini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Francine Shapiro Kimdir? Francine Shapiro, Amerikan Psikiyatri Birliği Uygulama Rehberi’nde travmalarda bir tedavi olarak önerilen göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR) terapisini geliştiren kişidir (EMDR Enstitüsü, 2024). 1987’de yılında EMDR ile ilgili ilk gözlemlerini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Travma, bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen, kalıcı etkiler bırakan, kaygılanmasına ve korku duymasına, streslenmesine ve çaresizlik hissetmesine sebep olan bir durumdur. Travmatik olaylar bireyi bilişsel ve duyusal/duyuşsal açıdan etkilemektedir. Yaşanan olayların bu denli yoğun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Geçmişte yaşadığınız travmalar bugününüze de etki ediyorsa EMDR terapisine şans vermek isteyebilirsiniz. Bu terapide travmatik anıları yönlendirmeniz sağlanır. Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), oldukça yeni ve geleneksel olmayan bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
EMDR ifadesi psikoterapide kullanılan bir tekniğin ingilizce olarak kısaltılmış halidir. Türkçe olarak ifade edildiğindeyse “Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve işleme” anlamına gelmektedir. Beynimiz yaşadığımız her anı kayda alan 7/24 çalışmakta olan bir kamera sistemi gibidir. Yaşadığımız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt