Son konular

Bilişsel Davranışçı Terapi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hayatta işler yanlış gittiğinde - ilişkinizin dağılmasından işteki sorunlara veya aile bireylerine kadar - kendinizle ilgili bir hata bulmak kolaydır, ancak tekrarlayan bir olumsuz düşünme sarmalında sıkışırsanız, umutsuz, depresif ve fiziksel olarak yorgun hissedebilirsiniz.

İşte burada bilişsel davranışçı terapi (BDT) yardımcı olabilir. Diğer psikoterapi türlerinden farklı olarak, BDT, geçmişte yaşanan sorunlardan ziyade, özellikle şu anda yaşadığınız sorun ve zorluklara odaklanmaktadır.

BDT sizi üzen olayların değil, onlara bağladığınız anlamların olduğu teorisine dayanır. Alternatif açıklamayı görmezken aynı düşünce ve davranış kalıplarına bağlı kalmaya devam ederseniz, bu durum size sorun yaratmaya başlayabilir. BDT, olumsuz düşünceleri değiştirmenin ve durumunuz hakkında alternatif düşünme biçimleri oluşturmanın yollarını göstermeyi amaçlamaktadır.

BDT nedir ve neden etkilidir?

Basit bir ifadeyle, BDT bilişsel ve davranışçı terapileri birleştiren bir psikoterapi şeklidir. Bilişsel unsur özellikle düşüncelerimizin duygularımızı ve ruh halimizi nasıl yaratabileceğine bakar. Davranışçı terapi de davranışlarımız ve düşüncelerimiz arasındaki ilişkiyi inceler.

Kaç BDT seansına ihtiyacım var?

Bilişsel terapi seanslarının sayısı sorunlarınıza bağlıdır. Bilişsel davranışçı terapi, sorunların karmaşık olmadığında kısa vadeli olma eğilimindedir. Ön görüşmede kaç seans süreceğini tartışabilirsiniz.

Olumsuz düşüncelerinizi fethedin

Bilişsel davranışçı terapistler, duygularınızı iyileştirmek için düşünceleriniz ve davranışlarınız üzerinde çalışmanıza yardımcı olur.

Psikoloğunuz bunaltıcı problemleri daha küçük parçalara ayırarak anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu, sizi nasıl etkilediklerini görmeyi kolaylaştırır. Örneğin, bir sorun hakkındaki düşünceleriniz fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi ve dolayısıyla nasıl davrandığınızı etkileyebilir.

BDT psikoloğunuzla, her biri yaklaşık 60 dakika süren bir dizi haftalık seans için görüşmeler yapacaksınız. Başlangıçta psikoloğunuz, terapinin sorunlarınız için ne kadar uygun olduğunu ve tedaviyi üstlendiğinizde ne kadar rahat hissettiğinizi değerlendirecektir.

Psikoloğunuz, bu sürece yardımcı olacak düşünce, duygu ve eylem kalıplarınızı belirlemenize yardımcı olacak bir günlük tutmanızı isteyebilir. Daha sonra birlikte, gerçekçi veya size yardımcı olmayan düşüncelerinizi sizi nasıl etkilediklerini çözmek için duygularınıza ve davranışlarınıza bakacaktır.

Neleri değiştirebileceğinizi belirledikten sonra, psikoloğunuz günlük yaşamınızda bu değişiklikleri uygulayabilmeniz için ödev önerebilir. Bu, üzücü düşünceleri sorgulamayı ve bunları daha yararlı olanlarla değiştirmeyi veya sizi daha kötü hissettirecek bir şey yapacağınızı tanımayı ve bunun yerine daha yararlı olan olumlu eylemleri içerebilir.

Psikoloğunuz sizi asla istemediğiniz şeyleri yapmaya zorlamayacaktır. Mevcut zorluklarınızı yönetmenin yollarını bulmanıza yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışacaklar ve birlikte tedavinin hızına ve kaç seansa ihtiyacınız olabileceğini karar vereceksiniz.

Bilişsel davranışçı terapi hızlı bir düzeltme veya anında mucize bir tedavi değildir, ancak BDT’nin en büyük faydalarından biri, olumsuz düşüncelerin giderek artmasını önlemek için becerileri gelecekteki durumlarda kullanmaya devam edebilmenizdir.
 

Similar threads

  • Soru
Yaşamda - özellikle işte ve ilişkilerimizde - sağlıklı bir benlik saygısı önemlidir, ancak işten çıkarılma veya ilişkinin bozulması gibi travmatik olayların benlik değerinin duygumuz üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Ayrıca çocukluğumuzdan ve aile ortamımızdan, kendimiz hakkında olumlu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir? Günümüzde en yaygın kullanılan psikoterapi türlerinden olup, kısa süreli ve sorun odaklı bir yöntemdir. 1960’lı yıllarda Aaron Beck tarafından geliştirilen, Bilişsel Terapi, düşüncenin ruhsal bozukluklarda ne şekilde etkili olduğunu açıklamaya çalışmıştır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Psikoterapi yahut terapi bireylerin yaşadıkları davranışsal, duygusal sorunların üstesinden gelebilmelerini, ruhsal açıdan daha sağlıklı olabilmelerini ve bu durumları koruyabilmelerini maksat edinen tekniklerin genel bir ismidir. Terapiniz sırasında; ruhsal durumunuz, anlık yahut genel...
Cevaplar
1
Görüntüleme
13
  • Soru
Bilişsel davranışçı terapi (BDT) psikoterapi türlerinden biridir. İnsan davranışı ve duygularını inceler. Psikolojik ve psikiyatrik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulmuş olup birçok psikiyatrik veya psikolojik bozukluklar için kullanılan bir ekoldür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşünme biçimini değiştirerek duyguları olumlu yönde değiştirmeye dayalı bir psikoterapi yöntemidir. BDT şimdi ve burada ilkesi doğrultusunda çalışır. Güncelde yaşanan problemlere odaklanırken bu soruna neden olan geçmişte yaşanan travmalar sonucunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Üst Alt