Bir Cola Gerceği Daha

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Cola'dan tiksindim ve icemiyorumDoğruluğundan emin değilim Ama mahkeme kararından bahsediyor ve tarih veriyor Gosterdiği delilleri ve anlatılanları bir de siz oğrenin istedim Yorum size ait İster inanın, ister inanmayın

Turkiye'de hatta, dunyada ilk kez *15 Eylul 2006* gunu CocaCola'ya karşı, iceriğini acıklaması icin Antalya Tuketici Mahkemesinde dava acıldı

Acılan davada, merkezi Atlanta'da olan ve *1886* yılında Eczacı Dr John SPemberton tarafından faaliyete gecen CocaCola, 120 yıllık gecmişi ile * dunyanın hicbir yerinde hic kimseye acıklamam* dediği sırını acıklayacak mıydı? 19 Mart 2007 tarihinde acılan davanın 3 duruşması yapıldı

Sıkı durun şimdi Bu * dunyanın hicbir yerinde hic kimseye acıklamam* denilen gizli sır acıklandı ama Turkiye'deki ve dunyadaki coğu basınyayın organları cok fazla ciddiye almadıO buyuk bir kuruluş, uğraşılmazanlayışı, davanın nedenlerini mercek altına alınmasına engel oldu

Ne de olsa CocaCola'nın buyuk oranda butcesi vardı

İstedikleri her turden *değerler* ile oyun oynayacaklar Ayıbı kendileri yapacak, fakat siz yalnızca tuketici olacaksınız Sesinizi cıkartmayacaksınız Soru sormayacaksınız

İşte CocaCola’nın gizli sırrı

CocaCola ozutu diye gizli tutulan formul aslında bir bocek ceşidinin (Cochineal) ezilmesi ile elde edilen sıvıdır

Cochineal; Kanarya adalarında ve Meksika'da yaşayan bir bocektir Doğal ortamında coğaldığı gibi kulturel olarak da yetiştirilmektedir

Kaktus bitkisine kene gibi yapışarak hayatını surdurur Cochineal boceği icin ozel tarlalar kurulur Bu bocekler ve larvaları, Meksikalı koyluler tarafından toplanır Ezilmiş bir Cochineal boceği ve suyu cıkarılmış bir suru bocek Bu boceğinin dişilerinden veya yumurtalarından cıkartılan bir boya pigmentine Karmindenir

Koyluler; kendi ihtiyacları icin Aztekler’den kalma klasik yontemlerle, boceğin ozutunden dunyanın en guzel renklerinden biri olan, carminei uretirler

Aztekler ve Latinler, bocekten elde edilen bu boyayı, ip boyamada kullandılar

Once Hindistan Yuksek Mahkemesi, Cola'nın sağlığa zararlı olduğu gerekcesiyle yasaklanması yonunde bir adım attı Arkasından Letonya'da ilkoğretim okullarında CocaCola ve Pepsi yasaklandı İngiltere ve Ukrania'da bazı okullarda yasaklandı

Ulkemizde de ozel olarak İstanbul Gosteri Sanatları Merkezinde de yasaklandı

Şimdi yazacağım hikaye ne derece doğru bilmiyorum Cunku delil gosteremiyorum 23 yıl kola fabrikasında calışan birisinin naklettiği iddia edilen bir hikaye malumunuz kola denilen iceceğin en temel hammaddesi meyan kokudur ve meyan koku ile beslenen canlılar arasında fare de bulunmaktadır buyuk şirketler tonlarca uretim yaptıkları icin kepcelerle toplamaktadırlar meyan koklerini Tonlarca topladıkları icin de fareleri ayıklamaya uğraşmamakta, daha doğrusu uğraşamamaktadırlar Bu yuzden de meyan koklerini icindekilerle beraber preslemekte Sadece kalan deri, ayak, bacak parcalarını elekten gecirerek ayıklamaktadırlar

Meyan koklerinin suyunun yanında farenin kanı, mide ozsuyu vs gibi sıvılar da karışmakta renk siyah olduğu icin estetik acıdan bir sorun olmamaktadır

Tabi kola uretimi yapan şirketin kimyasal yontemlerle bunu sağlığa zararsız hale getirme ihtimali de var

Bu olayı anlatan kişi calıştığı 23 yıl boyunca bir bardak bile kola icmemiş Sonrasını bilmiyorum

Cochineal boceğinin suyu yani Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı icin ticari olarak onemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır Muslumanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir

Hala icmek isteyenler varsa, bu bilgiyi kulak arkası yapabilirler Ama, hic değilse soz dinleyecek yaştaki cocuklarımıza kola yerine halismeyve sularımızdan, sutumuzden, ayranımızdan icirelim Kolasız gunlere

Bundan sonra; su ic, soda ic, ayranlimonata icYa da, ne yapalım Cola da ic Milyonlarca insan yanılmış olamaz Milyonlarca boceğin yanılmadığı gibi

Cochineal hakkında bilgiler

imagesbircolagercegidaha5ad19f60ccefa

Dişi (sol) ve erkek (sağ) Cochineal

Cochineal

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktuslerde asalak olarak yaşamını surduren bir bocek turu Cok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir bocektir İlk olarak Astek'ler tarafından kok boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır Avrupa'ya 16 yuzyıllarda gelmiştir ve başta ceşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır Karminbu boceğinin dişilerinden veya yumurtalarından cıkartılan bir boya pigmentidir

Elde edilmesi

Bir kilogram boya elde etmek icin birkac milyonun uzerinde bocek kullanılır Yumurtlama zamanlarında bu bocekler parlak kırmızı renge donerler Dişi boceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve boceklerin parcaları filitre edilerek dışarıya atılır Su ile muameleden cıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda cesitli tuzlardan oluşur

Kullanımı

Karmin (veya Kokonial) gıda renklendirme ajanı olarak kozmetiklerde, sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı urunleri de icine alan geniş bir gıda urununde kullanılan karmin meyve preperatlarında, recel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında, pasta ve fırın urunlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde, kolalı toppinglerde ve sut urunlerinde bulunmaktadir iceceklerde, kozmetiklerde ise sac ve cilt bakım urunlerinde, rujlarda, yuz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır
Hassas ve asmatik bunyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir Ozellikle bebeklere cok zararlıdır

Dini engeller

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı icin ticari olarak onemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır Muslumanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir bu bocek birde kola yapımında kullanılır coco cola mecca cola pepsi colaturka ve diğer kola markalarında olmak uzere

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt