Bir Nal Bir Savaşı Kaybettirir

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
On dokuz yıl evveldi
Stockholm'e gitmiştim Bir otele indim
Geceydi Sabahleyin, traş olmak icin lavaboya gittiğimde,aynanın yanında ilginc bir not gordum Lutfen diyordu, trastan sonra jiletinizi cope atmayın Yanda bir kutu var, oraya bırakın Bir tek jiletle dahi olsa, İsvec celik sanayisine yardımcı olun Doğrusu hayretler icinde kaldım Cocukluğumdan beri celik eşya denince akla İsvec celiği gelir Bircok eşya uzerinde İsvec celiğinden yapılmıştırdiye yazardı İste o ulke, kullanılmış bir tek ufacık jiletin bile cope gitmesini istemiyor, ona sahip cıkıyor, gelen turistlere rica yollu uyarıda bulunuyordu İsvicre'de zaman zaman, belli periyotlarda, radyolar, televizyonlar, basın bir haberi duyurur Şu tarihte, su saatte, adamlarımız gelecekSiz lutfen hazırlığınızı yapın Okumadığınız, ilgilenmediğiniz, kullanmadığınız ne kadar kitap, dergi, gazete varsa, kağıt, ambalaj, kutu varsa, velev ki, bir ilac prospektusu dahi olsa, kapının onune koyun İsvicre'nin kalkınmasına yardımcı olun Fazla ağac ziyanına engel olun

Beş yaşında idimBabaannem rahmetli, pirinc ayıklıyordu Bir tane yere duştu Babaannem eğildi, aramaya başladı Sağa bakıyor, sola bakıyor, bulmaya calışıyor Cocukluk iste, aman babaanne dedim Bir pirinc tanesi icin bu kadar caba harcamaya, yorulmaya değer mi? Rahmetli ilk defa sertleşti bana karşı, ofkeyle doğruldu Sen oturduğun yerden ahkam kesiyorsun, dedi Hic pirinc uretilirken gordun mu? İnsanlar ne kadar zorluk cekiyorlar Bir pirinc tanesinde kac insanin goz nuru, alın teri, emeği, cilesi var biliyor musun? Utancımdan kıpkırmızı olmuştum

Aradan yıllar gecti Hukuk Fakultesinde oğrenciyim Alain'in proposlarini okuyorum Birden irkildim Babaannemi hatırladım Alain, bir insan yerde bir iğne gorup de eğilip almazsa,butun uygarlığa karşı ihanet etmiş olur diyordu İlave ediyordu Bir iğnenin uretiminde binlerce insanin alın teri, goz nuru, el emeği vardır diyordu
Japonlar son derece sade, basit, yalın mutevazı yasayan insanlardırEvlerini mobilya ile eşya ile dolduranlar Japonlara gore ruhen tekamul edememiş, hayatın manasını anlayamamış, zavallı kimselerdir Boyleleriyle, zavallı, evini mezat salonuna cevirmiş diye eğlenirler Bir insanin gosteriş icin eşyanın esiri olması ne kadar acıdır hepimizin yaptigi gibi Vaktiyle Japon ekonomisi bir darboğazdan geciyor İc borclar, dış borclar gırtlağı aşıyorZamanın başbakanı meclisi toplar Kursuye cıkarDurumu olanca acıklığı ve tehlikeleri ile anlatır ve su andan itibaren der, Allah şahidim olsun ki, Japonların ic ve dış borcları son kursuna kadar odenmeden, pirincten başka bir şey yemeyeceğimSu ustumdeki elbiseden başka elbise giymeyeceğim Dediklerini yapar, en ustten en alta bir israftan kacınma kampanyası acılırJaponya butun borclarını oderBu durumun toplumun butun kesimlerini, tek istisna olmadan kapsadığını soylemeye gerek yok Gecenlerde Japon imparatorunun sarayını gordumYarabbim, ne kadar sade, ne kadar mutevazı, ne kadar gosterişten uzakGerekmediği halde elektriği yakmakla, suyu kapamadan bos yere akıtmakta, gece camurlu ayakkabılarımızı temizlemeden yatmakla, yemek yediğimiz kapları yıkamadan bırakmakla biz de zalimler sınıfına gecmiyor uyuz?
Hayat cok ince, akil almaz incelikte ipliklerle orulmuştur Her şey o kadar birbirine bağlıdır ki,İlkokul okuma kitabımızdaki bir sozu hic unutmadımBir mıh bir nal kaybettirir Bir nal, bir atı, bir at bir orduya savası kaybettirir diyorduMaddi durumumuz ne olursa olsun, ister zengin olalım, ister fakir,hepimiz cok dikkatli olmak zorundayızBunda parayı da, maddiyatı da aşan buyuk bir edep ve incelik vardır

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt