Son konular

Bir tasarım sanatı; estetik diş hekimliği

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yaşadığımız çağda billboardlara, mecmua kapaklarına ve televizyon programlarına baktığımızda nasıl göründüğümüzü önemsememek pek elde değildir. Evet size dış görünümünüzde en çok neyin şık olmasını isterdiniz diye sorsam? Çoğumuz bu sorunun karşılığını yüzümüz olarak düşünürüz zira kişilerin bakışına en çok maruz kalan ortamdır. Pekala siz gülüş kalitenizi nasıl değerlendirirdiniz? Artık bir aynaya bakın ve gülümseyin. Ağzınızı açmadan kararsız mı gülümsüyorsunuz? Ağzınızı kocaman açarak mı gülüyorsunuz? Ne kadar sıklıkta gülüyorsunuz yahut gülüşünüzden mutlu musunuz?



Gülüş kalitesi ferdî ve profesyonel hayatta, gerek birinci izlenimlerde gerekse uzun vadede dış görünümümüzdeki rastgele sair bir ayrıntıya nazaran daha direkt bir tesire sahiptir. Yapılan araştırmalara nazaran sağlıklı ve parlak bir gülüş kişilerin bilinçaltında mesrur, varlıklı ve refah seviyesi yüksek bir fotoğraf çizmektedir. Yani göze lâtif görünen dişler ve sağlıklı dişetleri kişinin hayatına olumlu izlenimler katar. Yalnızca genç görünmesini sağlamakla kalmaz kendine inancını ve hürmetini kazandırır, dolaylı yoldan da toplulukta saygınlığını artırır. Özcesi hoş bir "gülüş" hayatınızı da sıklaştırır.



Estetik Diş Hekimliği:

Klasik diş hekimliği pratikleri ağız hijyeni, ağız ve diş illetlerinin teşhis, tedavi ve önlenmesi üzerine çalışırken, estetik diş hekimliği diş-dudak-gülüş harmonisini, aslında bir mealde da yüzün umum imgesini geliştirmeye ve sıklaştırmaya odaklanmaktadır.Başka bir deyişle umumî diş hekimliği ağız sıhhati için yapılması gerekli tedavileri belirlerken estetik diş hekimliği sağlıklı çiğneme fonksiyonu hadleri içerisinde arzulanan estetik manzarayı elde etmeye yönelik hastanın seçimine bağlı prosedürleri uygulamaktadır.



Estetik diş hekimliği restoratif yerde da hastaya tedavi edici imkanlar sunmuştur. Örneğin diş dolguları çürümüş dişlerde uygulanan en yaygın tedavidir. Eski yıllarda bu dolgular altın, amalgam formunda dişte metal-siyah bir imgeyle önümüze çıkan materyallerle yapılmaktaydı. Günümüzdeyse diş dolguları estetik diş hekimliği pratikleri kapsamında dişlerle birebir renk ve manzarada olan porselen yahut kompozit materyallerle yapılmakta, böylelikle dişlerinizin ve gülüşünüzün natürel imajı korunmaktadır.



Estetik diş hekimliği birtakım tedavi aşamalarında lazer üzere teknolojileri klinik ortamda kullanarak düzgünleşme sürecini hızlandırma ve hastanın konforunu artırma yanından bir çok avantaja da sahiptir.



Estetik Diş Hekimliği Tatbikleri:

Gülüş Tasarımı:


Gülüş tasarımı hekimliğin ve sanatın birlikte uygulanarak size şahsi ülkü gülüşünüzü keşfetmek ve yenilemektir. Şahsî istekleriniz göz önünde bulundurularak fonksiyon, estetik ve doğallığın birleştirildiği en hoş gülüşü planlamaktır. Ekseriyetle beyazlatma, porselen laminat vener, implant yahut dişeti seviyelendirme üzere bir yahut bir kaç sürecin birarada uygulanması elde edilir. Gülüş dizaynında kişinin yüz hali, ten rengi, cinsiyeti, yaşı, dudakları, dişlerin rengi, dizilimi ve dişeti formu üzere ögeler göz önüne alınır.



Dişeti Şekillendirme:

Gülüş dizaynında dişetlerinin simetrisi, paralelliği ve estetik orantıların gerektirdiği ölçüde görünmesi temel bir prensiptir. Birtakım bireyler bilhassa güldükleri devir dişetinin çok çokça görünmesi yahut dişlerinin kısa görünmesinden şikayetçidirler. “Gummy smile” olarak isimlendirdiğimiz bu vakalar yalın bir dişeti şekillendirme operasyonu ile tedavi edilebilmektedirler. Operasyondan sonra güzelleşmeye bırakılan dişetlerindeki kalıcı estetik sonuç çok kısa devirde elde edilebilmektedir.



Diş Beyazlatma (Bleaching):

Dişlerinizi nizamlı olarak fırçalıyorsunuz, diş doktorunuza de tertipli olarak paklık yaptırıyorsunuz lakin hala istek ettiğiniz gülüşe sahip olabilecek kadar dişlerinizin beyazlığına güvenmiyorsanız bleaching olarak isimlendirilen beyazlatma tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bleaching, tüm yerkürede en çok önerilen ve kullanılan kozmetik diş hekimliği prosedürüdür. Güvenilirliği kanıtlanmış, uzun vadede hiçbir yan tesir ve komplikasyona rastlanmamıştır. Pratiği kolay ve pratik, verdiği süratli sonuçlarla da hastaları çok kısa vadede şad eden bir usuldür.



Kompozit Bonding Tatbikleri:

Rastgele bir halde aşınmış, husus kaybına uğramış, kırık, çürük yahut renk değiştirmiş dişler kompozit dolgu teknikleriyle doğal formlarına kavuşturulabilirler.



Dişin mine ve dentin tabakalarının görünümündeki kompozit diş gereci diş üzerindeki boşluklara yahut hazırlanan yüzeylere bağlayıcı ajanlar yardımıyla uygulanıp dişin formu verildilkten sonra yüksek yoğunluklu bir ışın cihazıyla sertleştirilir. Elde edilen sonuç ise doğal görünümüyle öbür dişleri ve etraf dokuları tamamlayan sağlıklı ve parlak bir gülüştür.



Inlay/Onlay Restorasyonlar:

Diş çürüğü yahut benzeri bir yapısal bozukluğu olan dişte dolgu yapmak maksadıyla kompozit yahut porselen materyallerden yapılan inlay ve onlay restorasyonlar indirekt dolgular olarak da isimlendirilirler. Doktor tarafından klinikte değil, teknisyenler tarafından laboratuarlarda hususî sistemlerle hazırlanır. Tıpkı porselen kronlarınız üzere şahsi yapıştırıcılarla doktorunuz tarafından dişinize yapıştırılır.



Porselen Laminat Venerler:

Porselen laminalar dişlerin külliyen kaplanmasını gerektirmeyen yalnızca ön yüzlerine yaprak halinde yapıştırdığımız estetik restorasyonlardır. Dişler arasında renk farklılıkları yahut form bozukluğu olanlarda, ön dişleri aralıklı yahut çapraşık olup ortodontik tedavi görmek istemeyenlerde, ön dişlerinde büyük dolgu/kırık olan yahut ön dişlerinin imgesinden hoşnut olmayan her bireyde uygulanabilmektedir. Dişin rengini, formunu ve boyutlarını değiştirmek için uygulanabilecek ülkü bir restorasyon halidir. Dişten çok ziyade husus aşındırmadan yapılması nedeniyle en konservatif ve zararsız estetik pratiktir.



Metal Desteksiz Porselen Kuronlar:

Halk arasında ‘’kaplama’’olarak da anılan porselen kuronlar yıllardır metal bir altyapı üzerine porselen işlenmesiyle elde edilmekteydi. Dişlerin üzerine uygulanan çiğneme kuvvetini karşılamak lakin bu formda mümkündü. Gelgelelim son vakitlerde diş hekimliği teknolojisi ve yapıştırıcı gereçlerde gelinen son noktada porselen kronlar güçlendirilmiş alt yapılaryla artık metalsiz, büsbütün porselenden yapılabilmektedir.



Kronların imgesini pek çok şey etkilese de en değerlisi ışığa verdikleri yansıdır. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak dişte derinlik ve canlılık ön plandadır. Metal desteksiz porselen kuronların da ışık geçirgenlikleri hayli yüksektir, mine tabakasının şeffaflığını taklit edebilirler, münasebetiyle derinlik ve canlılıkları daha gerçekçidir. Bu yüzden doğal dişe en yakın imgeye sahiptirler.



Pek çok metal destekli kuronun kenarındaki koyu mavi çizgiyi yaratan, sahip olduğu metal çekirdektir. Metal desteksiz kronlarda ise alt yapısında metal olmadığı için kron - dişeti hizasında koyu renk bir çizgi, mor dişeti imajı olmaz. Daha estetik bir manzara sağlanır, birden fazla hengam doğal dişlerden ayırmak güçtür.



Diş İmplantları:

Diş kayıpları beslenme, sindirim, konuşma ve yapısal bozukluklara yol açtığı üzere yüz estetiğini de olumsuz tarafta etkilemektedir. Kaybedilen dişle bir arada yüz görünümünde bölgesel çöküşler gerçekleşir ve bireyi olduğundan yaşlı gösterir.



Diş implantları kaybedilen dişlerin noktasına çene kemiği içine yerleştirilen ve kemikle kaynaşarak doğal diş kökü vazifesini üstlenen metal modüllerdir. Bu yapılar doku dostu titanyumdan üretilir ve vücut tarafından kolaylıkla kabul edilirler. Hiçbir yan tesirleri yoktur. Elde edilen sonuç yalnızca hoş bir gülümseme değil tıpkı devirde daha genç bir görünümdür.



Sonuç olarak, asrî diş hekimliği biz diş tabiplerine doğal dişlerin homojen imgesine müdahale etmeden estetik restorasyonlar yapabilme imkanı sağlayan gelişmiş materyaller sunmaktadır. Dişin doğal görünümünü bozmayan dental materyallerdeki bu teknolojik gelişmeler bugünün estetik diş tedavilerini geçmiş yıllara nazaran daha öngörülebilir ve dayanıklı kılmaktadır. Diş doktorları de hastanın klinik tablosuna nazaran doğal diş yapısını mümkün olduğunca koruma etmek ismine daha konservatif usuller kullanmaktadırlar. Estetik pratiklere ek olarak cerrahi ve ortodontik tedavilerin de eklendiği disiplinlerarası geniş çaplı tedavilerle sağlıklı fonksiyon hudutları içerisinde insana kişisel, doğal ve ülkü gülüşler tasarlanmaktadır. Tabibin malumatına, tecrübesine, yaratıcılığına ve estetik görüşüne nazaran şekillenen bu süreç ahir hayli eksiksiz sonuçlar elde edilebilmektedir.



Siz de gülüşünüzden hoşnut değilseniz, gülerken eliyle ağzını kapatanlardansanız, gülüşünüzün tesirleri sizi mutsuz ediyorsa en kısa devranda bir estetik diş doktoruna danışıp tahlil yollarını öğrenebilirsiniz.

Gülümseyin!
 

Similar threads

  • Soru
Yaşadığımız çağda billboardlara, mecmua kapaklarına ve televizyon programlarına baktığımızda nasıl göründüğümüzü önemsememek pek elde değildir. Evet size dış görünümünüzde en çok neyin şık olmasını isterdiniz diye sorsam? Çoğumuz bu sorunun yanıtını yüzümüz olarak düşünürüz zira kişilerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Estetik diş hekimliği,ağız içinde daha iyi bir gülüş elde etmek için yapılan uygulamaların tümünü içerir. Estetik diş tedavisi bireyin kendisine olan güveninin artması ile daha başarılı insan ilişkileri kurmasını ve iş potansiyelinin çoğalmasını sağlar. Gülüş tasarımı,pembe estetik(dişeti...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Estetik Diş Hekimliği: Laminate Veneerler, Porselen kaplamalar, gülüş estetiği, bonding, diş estetiği, inlay-onlay dolgular, porselen kuron veya köprüler, zirkonyum porselen kaplama veya köprüler, empress porselen kuron veya köprüler bu grup altında adlandırılırlar. Laminate Veneerler: Dişlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Estetik dişhekimliği; dişhekimliğinin, ağız ve diş yerini sıhhat ve estetik açıdan tekrar düzenlenmesini ele alan değerli bir branştır. Ana teması sağlıklı bir gülüş dizaynıdır. Gülüş tasarımı, insana kişisel ülkü gülüşü sıhhat ve doğallık ile yenilemektir. Kıymetli olan tıbbi kurallar dahilinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Yerküre topluluğunun 7’den 77’ye ortak sorunu olan Ağız ve Diş Illetleri sorunları üçüncü kuşak sorunu haline geliyor. Yerküre üzerinde yapılan araştırma ve kongrelerde ne yazık ki gündemde tekrar ağız ve diş bakımına kâfi ilgi ve değer verilmemesi geliyor. Topluluğu haberlendirme ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt