Biyolojik ritim nerede kontrol edilir?
Biyolojik Ritim Nedir? Beynimizde ön hipotalamusta yerleşmiş olan suprakiazmatik çekirdeğin kontrolündeki ritmimizdir. Sirkadiyen ritim olarak da adlandırılır. Yirmi dört saatlik biyolojik, fizyolojik ve sosyal davranışlarımızdaki senkronizasyondan sorumludur.Biyolojik saat var mı?
İnsan bedeni, kendisini doğanın ritmiyle senkronize eden bir biyolojik saate sahiptir. Bu saat, bizi dünyanın kendi etrafında dönmesi sayesinde oluşan gece ile gündüzün 24 saatlik döngüsüyle uyumlu kılar. Bu sayede karanlık olduğunda uyur ve hava aydınlandığında da uyanırız.
Biyolojik saat nasıl hesaplanır?
Tam öğle arasında vücut kısa bir uykuya ihtiyaç duyarken akşam saat 19.00 yemek yemek için ideal saattir. 20.00 ve 23.00 saatleri, günün neredeyse tamamlandığı bu yüzden biyolojik saatin yavaş yavaş yeni döngüsüne hazırlandığı zaman dilimidir. 24.00 – 05.00 saatleri, vücudun uyku moduna geçtiği zaman aralığıdır.
Vücudun biyolojik saati hangi hormon?
Biyolojik saatin 24 saatlik periyodu sırasında üretilip ayrıştırılan proteinler, hayvanların davranışlarını düzenleyen vazopressin hormonunun salgılanmasında rol oynar. Uzun yolculuğa çıkan kişiler çok iyi bilir: Saat farkı vücudun doğal ritmini altüst eder.Erkeklerin biyolojik saati ne demek?
“30’undan sonra erkeklerdeki testosteron miktarının her yıl yüzde 1 oranında azaldığı belirlendi. Yani erkeklerin de biyolojik saati var, ama bu saat her erkekte farklı işliyor.” Erkeklere kötü haber! Uzmanlara göre, tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerin de biyolojik saati işliyor.
Vücudun uyku düzenini güneşin doğuş ve batış saatlerine göre ayarlanmasına ne ad verilir?
Sirkadiyen ritim, biyolojik saat veya vücut saati denen bu hayati işlev, bizim uyku-uyanıklık, vücut ısısı, yeme-içme alışkanlıkları, metabolizma ve hormonal salınım döngülerimizi kontrol eder. İnsanın bir iç saati olduğu 1700’lerden beri biliniyor.
Biyolojik saat, insan vücudundaki hormonların ne zaman salgılanacağı gibi metabolik işlemleri düzenler. Son araştırma bilgilerinde bu saatin işleyişini beyinde bulunan pineal bezi adlı ışığa duyarlı yapı sağlamaktadır.