Bolu'nun neyi meşhurdur?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Bolu Çikolatası: Fındık, Antep fıstığı, badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişlerden üretilen krokanın çikolata ile kaplanmasıyla hazırlanan lokma büyüklüğündeki çikolata türü.

Bolu Çivril Fasulyesi: Taneleri küçük, beyaz, ovalimsi, dolgun ve parlak olan, ince kabuklu olması sayesinde kolay pişen, hem taze olarak hem de kurutulup kuru fasulye olarak tüketilebilen lezzetli bir fasulye türü.

Bolu Dağ Fındığı: Doğal olarak yetişen, diğer fındıklara göre daha küçük, kalın kabuklu ve dip tarafı sivri olan, protein oranı yaklaşık % 25'e, yağ oranı da % 68'e eşit olan, Latince adı Corylus colurna olan ve Avrupa'da "Türk Fındığı" olarak da bilinen bir fındık türü.

Bolu Fındık Şekeri: Fındık içi, beyaz toz şeker, buğday nişastası ve su kullanılarak fındık tanelerinin şekerle kaplanması sonucu elde edilen beyaz renkli sert bir şekerleme türü.

Bolu Gerede Şakşak Helva: Şeker, ceviz içi ve çöven otu suyu kullanılarak bakır kazanlarda kaynatılarak üretilen, taş gibi sert olan ancak yerken ağızda eriyen, parlak ve beyaz renkli bir helva türü.

Bolu Göynük Uğut Tatlısı: Göynük'te yetişen Triticum Vulgare (Çalıbasan) ekmeklik buğday çeşidinin 15 gün sulanıp bekletilerek çimlendirilmesi, büyüyen beyaz çimlerin toplanıp dövülüp suyunun alınması, elde edilen bu suyun kaynatılması ve un ilave edilmesi ve üzerinde kaymak tabakası oluşuncaya ve rengi koyu kahverengiye dönünceye değin ateşte karıştırılmaya devam edilmesi ile yapılan bir tür buğday çimi marmeladı tatlısı.

Bolu Kabaklı Gözlemesi: Bolu ilinde üretilen kara kabağın rendelenip şekerle kavrulmasıyla hazırlanan iç harcın iki kat yufkanın arasına konulup sac üzerinde pişirilmesi sonra da üzerine şeker ile kavrulmuş tereyağı sürülmesi ile yapılan tatlı bir gözleme türü.

Bolu Kanlıca Mantarı: Lactarius Salmonicolor türüne ait olan, Eylül-Ekim aylarında sonbahar yağmurlarının ardından doğada kendiliğinden ve çamlık alanlarda yetişen, şekli yayvanlaşmış ve çukurlaşmış huniye benzeyen, kenarları hafif içeri kıvrık olan, turuncu renkli olup yaşlanmaya bağlı yeşil beneklenmeler gösteren, etli ve oldukça lezzetli bir mantar türü.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Bolu Kara Kabağı
Bolu Kara Kabağı: Latince tür ismi Cucurbita pepo L. olan, 10-25 cm uzunluğunda, 3-10 cm çapında, kalın kabuklu, sert etli ve sarı, turuncu, yeşil renk ve tonlarında olan ve yeşil renkli yaz kabağı olarak da bilinen bir kabak türü.

Bolu Keşi: İnek sütünden yapılan yoğurdun tülbentlerde süzülmesi, elde edilen süzme yoğurdun tuzlanıp üzerine konulan ağırlıklarla suyunun iyice uzaklaştırılması, sonra tekrar tuzlanarak yoğrulması ve şekil verilip yaklaşık 10 günlük bir sürede kurutulması ile yapılan tuzlu, sert ve düşük süt yağlı olan bir çökelek türü.

Bolu Kıbrıscık Pirinci: Atadan kalma tohumlarla ve atadan kalma yöntemlerle yetiştirilen, diğer pirinçlere göre daha küçük taneli olmasına rağmen diğer birçok pirinçten daha yüksek su çekme oranına (1/3) sahip olan ve bu nedenle "çömlek patlatan" olarak da bilinen ve kendine has bir aroması bulunan lezzetli bir pirinç türü.

Bolu Kızılcık Tarhanası: Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve kurutulması ile yapılan pembe-kırmızı renkli kuru bir tarhana türü.

Bolu Manda Kaymağı: Bolu ilinde yetiştirilen mandalardan elde edilen manda sütünün bölgeye özgü kaynatma/soğutma yoğunlaştırma yöntemiyle üretilen bir kaymak türü.

Bolu Patatesli Ekmeği: Ekmeklik buğday unu, Bolu'da yetiştirilen patateslerin haşlanmış püresi, geleneksel mayalama yöntemi olan ekşi maya ve tuzun birlikte yoğrulmasından sonra taş zeminli fırınlarda pişirilmesiyle üretilen bir köy ekmeği türü.

Bolu Sarı Patatesi: Latince adı Solanum tuberosum L. olan Agria ve Marfona çeşitleri kullanılarak üretilen, yemeklerde dağılmadan pişen, kızartmalarda parlak sarı bir renk alan, kendine has bir tadı ve lezzetli bulunan ve kışlık depolamaya uygun olan sarı renkli bir patates türü.

Göynük Bombay Fasulye: Taneleri, beyaz, büyük, ovalimsi şekilli, hafif kalın kabuklu ve parlak olan, taze fasulye şeklinde tüketime uygun olmayıp sadece kuru fasulye olarak tüketilen lezzetli bir fasulye türü.

Göynük Dik Börek / Göynük Oklava Tatlısı: Buğday unu, yumurta, sirke, tereyağı, tuz ve sudan oluşan hamurun açılarak yufka haline getirilmesi, üzerine dövülmüş ceviz içi serpildikten sonra ince oklavaya sarılıp dilimlenmesi, dilimlerin tepsiye dikey olarak yerleştirilip pişirilmesi ve şerbetlenmesi ile yapılan bir tatlı türü.

Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı: Balkabağı, kuru soğan, toz şeker, sıvı yağ, kuru nane ve tuzdan oluşan iç harcın iki yufka arasına konulup toprak sacda pişirilmesi, üçgen parçalara dilimlenmesi ve üzerine sütlü şerbet dökülüp dilimlerin rulo şeklinde sarılmasıyla yapılan bir tatlı türü.

Göynük Tokalı Örtme: Kısa kenarları ve baş üstüne gelen kısmı desenli olan, iki parça olarak dokunan ince pamuklu bezlerin birleşmesinden meydana gelen, kısa kenarlarında toka adı verilen kırmızı püsküller bulunan bir baş örtüsü türü.

Mengen Peyniri: Yörenin zengin otlakları ve arazilerinde beslenen inek ve koyunların sütlerinden şirden mayası kullanılarak üretilen, taze veya eskitilmiş olarak tüketilen, tekerlek şeklinde, yarı yumuşak ve tam yağlı bir peynir türü.
Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi
Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi: Bal kabağı kabuklarının soyulup, rendelenerek, soğan ile kavrulması sonucu elde edilen karışımın iki yufka arasına serilerek sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan ve bu haliyle tuzlu olarak tüketilen; tatlı olarak tüketilmek istendiğinde de servis edilirken üzerine kaymak veya tereyağı, ay çiçek yağı, süt ve şekerden oluşan bir karışım ilave edilen bir gözleme türü.

Mudurnu Basma Helva: Buğday ununun yağda kavrularak üzerine beyaz şeker, su ve yumurtadan hazırlanmış şerbetin ilave edilmesiyle yapılan, kaşığı bir kalıp gibi kullanarak tabağa konulan (basılan) ve ceviz içi ile birlikte servis edilen bir un helvası türü.
Mudurnu Kaşık Sapı
Mudurnu Kaşık Sapı: Buğday unu, yumurta, tuz ve sudan oluşan hamurun yufka halinde açılması, kareler halinde kesilmesi, karelerin üstüne çapraz şekilde tahta kaşık sapının konularak karşılıklı iki köşenin kaşık sapı üzerinde birleştirilmesiyle hazırlanan makarna benzeri hamur parçalarının haşlanması, tabanına ceviz içi serpilmiş tabağa konulması, üzerine keş veya yine ceviz içi serpilmesi ve eritilmiş tereyağı ve/veya kaymak ayçiçek yağı karışımı dökülmesiyle yapılan bir hamur işi türü.

Akşemsettin Hz. Türbesi: Fatih Sultan Mehmet'in hocası, İstanbul'un manevi Fatihi ve büyük ilim adamı Akşemseddin Hazretlerinin Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan türbesi Bolu'nun Göynük ilçesinde yer alır.

Hayreddin-i Tokadi Hz. Türbesi: Halvetiye silsilenamelerinde, Allah Resulü'nden (s.a.v.) itibaren tarikat zincirinin yirmi sekizinci halkasında yer alan Hayreddin Tokadi Hazretleri'nin türbesi Bolu'nun Elmalık köyünde asırlık ağaçların gölgeleriyle örtülü olan ve kendi adı ile anılan bir tepe üzerinde yer alır.

Kartalkaya Kış Sporları Merkezi: Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda yer alır.

Yedigöller Milli Parkı: Kayan kütleler tarafından oluşturmuş olan, yüzeysel ve yer altı su akışlarıyla birbirine bağlı 7 gölden oluşan ve çeşitli ağaçları ve karışık orman bitkilerini bir arada bulunduran 1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası 1965 yılından itibaren korumaya alınmış ve milli park olarak ilan edilmiştir.
 

Similar threads

  • Soru
Bolu Genel Bilgi Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Bolu, kuzeyde Karadeniz ve Zonguldak, doğuda Çankırı ve Ankara, güneyde yine Ankara ve Eskişehir, batıda Bilecik ve Sakarya illeri ile çevrilidir. Karadeniz ile İç Anadolu arasında, çok engebeli ve dağlık bir alanda yer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Boluda gezilecek yerler,Bolu tarihi yerleri,Boluda görülecek yerler,Bolu gezi rehberi,Boluda nerelere gidilir? Bolu gezilecek yerler Bolu Müzeler ve Örenyerleri Bolu Kültür Merkezi Bolu Örenyerleri Akşemsettin Türbesi- Göynük Bolu (Bithynıum – Claudiopolis): Arkeolojik verilere göre Bolu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
  • Soru
İL ve ÇEVRESİNİN COĞRAFİ DURUMU A- İlin Coğrafi Konumu. 8458 km² alanı olan İlimizin batısında; Sakarya ve Düzce, güneybatısında; Bilecik ve Eskişehir, güneyinde; Ankara, doğusunda; Çankırı ve Karabük, kuzeyinde; Zonguldak illeri vardır. İlin 8 İlçesi, 3 beldesi ve 515 köyü vardır. B - Yüzey...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Bolu Ekonomisi Bolu'nun ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. Fakat son senelerde sanayi ve turizm sektörü de oldukça gelişmiştir. Toplam brüt gelirin % 40'ı tarımdan elde edilir. Faal nüfusun % 80'i tarımla iştigal eder. Gelirin % 10'u ormancılıktan elde edilir. Tarım: Bolu bir tarım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
İL TRAFİK KODU : 14 Yüzölçümü : 8458 km ² Coğrafya : Bolu ili Yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde, 30º 32’ ve 32º 36’ doğu boylamları, 40º 06’ ve 41º 01’ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 8458 km² alanı olan İlimizin batısında; Sakarya ve Düzce, güneybatısında; Bilecik ve Eskişehir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt