Boşaltım sistemi organları

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Boşaltım sistemi organları nelerdir
Boşaltım sistemi organları ve gorevleri
Boşaltım sistemi organları ne işe yararlar

Boşaltım Sistemi Hastalıkları ve Boşaltım Sistemleri

Hucrelerdeki protein metabolizması sonucunda oluşan amonyaklar, hucrelerden kan damarları ve kan dolaşımı aracılığıyla karaciğerden gecerler ve amonyak, karaciğer hucreleri tarafından ure ve ure asitine donuşturulur Ancak, ure asiti vucudun tum hucreleri tarafından da uretilir Ure asiti ve diğer bazı maddelerin hucrelerde birikimi insanı olume kadar goturur Bu nedenle, suda eriyen ure ve ure asiti, vucut icin artık bir yararı olmayan diğer bazı maddeler, hucrelerden kan dolaşımı sistemiyle bobreklere taşınırlar, boylece, kandaki zararlı maddeler bobrekler ve idrar yollarıyla duzgun olarak her gun vucut dışına atılırlar

İnsanlarda Boşaltım Sistemi Organları; bobrekler, idrar torbası, idrar yolları ve idrarı dışarı veren organlardan oluşmuştur

Bobrekler

Her insanda, 1012 santim uzunluğunda ve 120200 gram ağırlığında biri sağda ve biri solda olmak uzere iki bobrek vardır Bobrekler, karın boşluğunun ust arka duvarında ve omurganın bel bolgesinde bulunur Fasulye biciminde olan bobrekler birer yağ yatağı icindedir Bobreklerin ust tepelerinde, bobrekustu bezi (adrenalin, surrenal) adı verilen ve kana onemli hormonlar salgılayan birer adet ic salgı bezi vardır Bobreklerin ustu kapsul adını alan sert bir bağdokusuyla kaplıdır Atardamarlar, toplardamarlar, sinirler ve idrar yolu bobreğin karın bolgesinden girerler ve bu giriş noktası bilum adını alır Her bobreğe bir atardamar girer ve her bobrekten bir toplardamar cıkar

Bobrek; havuzcuk (pelvis), oz bolgesi ve kabuk bolgesi olmak uzere uc temel bolgeden oluşmuştur Bobreklerin calışması, bobrekustu beziyle beyindeki hipofiz ic salgı bezlerinin kana verdikleri hormonlar ve vejetatif sinir sisteminden gelen sinirlerle yonetilir Cicek, difteri, eklem romatizması ve diğer bazı hastalıklar bobrek iltihabını oluştururlar Bobreklerin iltihaplanmasına icki ve diğer zehirlenmeler de neden olabilir Bobreklerin yetmezliği nedeniyle uremi hastalığı oluşur

Atık maddeleri uzaklaştıran organlar

Deri: Suyu ve tuzu terleme ile atar

Akciğerler: Korbondioksit ve suyu soluk verme ile atar

Kalın bağırsak: Besin atıklarını dışkı ile atar

Karaciğer: Proteinlerin sindirilmesi ile oluşan zehirli maddeyi daha az zehirli olan maddeye donuşturur

Bobrekler: Kan icindeki atıkları idrar şeklinde atar

Boşaltım sistemi

Dort kısımdan oluşur

1 Bobrekler:Bobrekler bel hizasındaA 2 tane ve fasulyeye benzerA Kabuk oz ve havuzcuk olmak uzere 3 kısmı vardırbobreğin suzme birimi olan nefronlar kabuk kısmında bulunurKan bobrek atardamarı ile bobreğe gelirnefronlarda suzulurSuzulen kan bobrek toplar damarı ile bobrekten cıkar

2 İdrar kanalı(ureter) : bobreklerde oluşan idrar ,idrar kanalı ile idrar, idrar kesesine gonderilir

3 İdrar torbası(mesane): İdrarın biriktiği yerdir

4 Boşaltım kanalı (uretra): İdrarın dışarı atıldğı kısımdır

Boşaltım sistemi hastalıkları

* Bobrek yetmezliği: Bobreğin kanı suzememesiHasta diyaliz mkinesine girer
* Uremi:yeterli ure suzulemeyince kandaki ure mikrarının artması
* Nefrit: Bobrek iltihabı
* Bobrek taşı: Azotlubileşiklerin ve kalsiyum tuzlarının bobrekte cokelmesidir(Işın ve ses dalgasıyla kırdırılır)

Boşaltım sisteminin sağlığını korumak icin neler yapmalıyız?

1 Soğuktan korunmalıyız
2 gunde 2 litre su icmeliyiz
3 Diş curuklerini ve boğaz iltihablarını tedavi ettirmeliyiz
4 Sut urunlerini ve tuzu aşırı miktarda tuketmemeliyiz

Notlar

* Sağlıklı insanın idrarında glikoz olmaz
* Heyecanlanan kişilerde bobreğe daha fazla kan geldiği icin daha cok idarar cıkarlar
* terde ure vardır
* Bitkilerde boşaltım terleyerek ve yaprak dokerek olur

Üst Alt