Boyun fıtığı hakkında

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Son devirlerde en çok şikayet edilen marazların başında boyun fıtığı geliyor. Boyun fıtıkları, eksper tabipler tarafından konulan gerçek bir teşhis, hasta eğitimi ve akıllıca bir tedaviyle artık dehşetli bir hayal olmaktan çıkmıştır. Ama ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve tatbikler hem maddi hem manevi olarak hastaya önemli ve dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.

Uzunluğunda 7 tane omur bulunur. Disk denilen yastıkçıklar bu omurların arasında yükün eşit dağılmasını sağlar. Bu yastıkçıkların, etrafını saran zarı yırtarak dışarı çıkmasıyla boyun fıtığı ortaya çıkar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

Ölçüsüz yüklenme

Yanlış hareket

Boynun uzun vade makûs durumda tutulması (Örneğin bilgisayar önünde, tv karşısında)

Darbe, çarpma, kaza üzere travmalar

İlerleyen yaşla temaslı yıpranma

Romatizmal marazlar

Boyun Fıtığı Belirtileri

Daha çok kolda ağrı

Uzunluğunda ağrı

Kolda uyuşma ve güçsüzlük (Bardağı elden düşürecek kadar güçsüzlük oluşabilir)

Boyun ortamındaki sorun tüm vücudu etkileyebilir. Yalnızca boyun ve kol değil; omuz, sırt, kürek kemiğinde dahi ağrı oluşabilir. Boyun fıtığı ilerlemişse, doktora gidilmemişse ya da ameliyat önerilmesine karşın kaçılmışsa felç durumu kelam konusu olabilir. Bu durum aniden gelişebilir. Bu yüzden dikkate alınması gereken kıymetli bir hastalıktır.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığının noktasına ve hastanın şikayetlerine nazaran tedavinin ameliyatlı ya da ameliyatsız olacağına karar verilir.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Bel fıtıkları üzere boyun fıtıklarının da yaklaşık %95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık %5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Dinlenme, fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi ameliyatsız tedavi usullerinden bazılarıdır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Kolda şiddetli ağrı, güç kaybı ve hissizlik varsa ameliyat olmanız gerekebilir. Boyun fıtığı ameliyatı narkozlu yapılır. Biz mikrocerrahi diskektomi formülünü tercih ediyoruz. İşin içine mikroskobun girmesiyle daha detaylı, daha inançlı ve daha konforlu bir ameliyat süreci yaşamış oluyoruz. Ayrıyeten çok küçük kesi açıldığı için yaranın güzelleşme ve hastanın olağan hayatına dönme vadesi daha süratli oluyor.

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalar yaklaşık 4 saat sonra hareketlendirilir. 1 hafta içindeyse günlük hayatlarına dönebilirler. Mesken hanımları hane işlerini yapabilir, çalışanlar işlerine geri dönebilir.
 
Üst Alt