Boyun fıtığı olanlar bunlara dikkat etmezse cerrahi kaçınılmazdır.

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Boyun fıtığı olan ya da olmayan herkesin günlük ömründe dikkat etmesi gereken şeyler var. Bunlar boyun sıhhati açısından çok kıymetlidir. Boyun meselesi olanlar münhasıran fıtık ya da kanal daralması üzere sorun kaynaklı ise bu dikkat edilecek hareketlerin pahası daha da artıyor. Boynunda rastgele bir mesele olmayan insanlarinsa muhafaza hedefli bunlara dikkat etmesi gerekir. Fizikî sorunlarda bilinçli hareket çok kıymetlidir. Devletimizde mevcut sıhhat sistemininde fizyoterapistin direkt bakacağı öbeğe alınmayan fıtık hastaları esasen bu yüzden tedavi olamıyorlar. Bir de işin mütehassısı fizyoterapist tarafından tedavisi yapılmayan fıtık hastaları cerrahiye mecbur bırakılıyor diyebiliriz. Hastalarımızın bunun farkında olması ve belirttiğimiz hareketlere dikkat etmesi çok değerlidir.

Oturur konumda iken; Çenenizi (yukarı değil) bükük ve boynunuzu geriye akıllıca çekik tutun, kol destekleri olan sert sandalyeler kullanın. Otururken gevşemeyin (bütün omurganız sandalye arkalığına dayanacak biçimde dik olsun) ve mümkünse kol destekli sandelyeler tercih edin, sandalye kollarını kollarınıza destek olarak kullanırsanız öne eğilme sırasında boynunuzda oluşacak olan lüzumsuz zorlanmayı önlemiş olursunuz.

Bir şeyi kaldırırken yahut birşeye uzanırken; kaldırmayı kurallara münâsib bir biçimde yapın. (Dizlerinizi bükün, yükü vücudunuza yakın tutun ve kalkmak için bacak adalelerinizi kullanın), ani hareketlerden kaçının, yükü gövdenize yakın tutun ve hiçbir şeyi bel hizasından yukarı kaldırmaya çalışmayın, başınızın hizasından yüksekçe bir yana uzanmanız gerekliyse bir iskemleye çıkın, uzun mühlet uzanmaktan ve yukarıya bakmaktan kaçının.

Çalışma ortamında; Dinlenme aralıkları olmaksızın çalışmayın ve dinlenme aralıkları verin, şayet bütün gün masada çalışıyorsanız; fırsat bulunca kalkıp dolaşın, iş arası dinlenmelerde egzersizlerinizi bir iki kere yapmanız yararlı olacaktır.

Ayakta durma konumunda; çenenizi (yukarı değil) bükük ve boynunuzu geriye akıllıca çekik tutun, belinizin düz durmasına çalışın, dizlerinizi bükmeden asla öne yanlışsız eğilmeyiniz. Bu formda boyun ve omuzlarınızı geriye yanlışsız ve dik tutabilmeniz kolaylaşacaktır.

Uyurken yatağınızda; yüz üstü yatmayın. Sağ tarafınız üzerine yan yatarak uyumanız daha güzeldir, baş ve boynunuza yastığınız yardımıyla olağan bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun, şayet sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek halde koyun. Yastık baş ve boynunuzu yeterli bir formda desteklemelidir, boynunuzun gergin durmasından kaçının, yatak altına tahta konması ve sert ortopedik yatak kullanılması tavsiye edilir, yumuşak yastık kullanmayınız olağan sertlikte yastık kullanınız.

Araç kullanırken; otomobilde yüksek durumda oturun, koltuğunuz, (tercihen sert) direksiyonun üzerinden bakmak için gerilme ve eğilmenizi gerektirmeyecek halde ne çok alçak nede çok arkada olmalıdır, destek için poliüretan bir yastık yararlı olabilir. Yastık 1-2 cm. kalınlığında, sırtınız genişliğinde ve omuzlarınızın hizasına kadar olmalıdır.

Dinlenme sırasında; TV seyretmek için kanepeye uzanmayın. Sert bir koltuk yahut sandalye kullanın, bir şeyler okurken başınızı desteklemek için yumuşak yastık kullanmayın.

Düzgün bir kıymetlendirme ve tedavi için kesinlikle bir fizyoterapiste danışmak gereklidir.
 
Üst Alt