Son konular

Boyun fıtığı ve kireçlenmesi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Boyun fıtığı ve kireçlenmeler acilen çabucak birebir şikayetlere yol açtığı ve birden fazla devir birlikte görülen marazlar olduğu için tıpkı başlık altında anlatılmıştır.

Boyun nahiyesinde 7 adet omur ve 6 adet omurlar arası disk vardır. Kafatası tabanı ile 1.boyun omuru ve C1-2 arasında disk yoktur. Uzunluğundaki omurlar; önde omurlar arsındaki diskler yoluyla geride ise alt ve üst omurlar arasındaki iki adet çıkıntı (faset yahut apofizer eklem) ile eklem yapar. Gerideki eklemlere apofizer eklemler ismi verilir. Ayrıyeten uzunluğundaki omuriliğin önünde ve ardında seyreden bağlar, apofizer eklemler, apofizer eklem kapsülleri uzunluğundaki her türlü marazdan epey ziyade etkilenir.

Ayrıyeten; gerilim, mesleksel zorlanmalar, daktilo kullanmak, trafik kazaları, duruş bozuklukları, boyun sıhhatini bozan kıymetli faktörlerdir. Uzunluğundaki birinci değişiklik disklerden başlar. Başlangıçta disklerin içindeki su içeriği azalır, diskin iç tarafındaki liflerinde yırtılmalar oluşur ve diskin içindeki jelatinöz likit bu yırtıklardan fıtıklaşarak sonlar ve yumuşak dokular üzerine basınç yapar. Uzunluğundaki fıtıklaşmayı boyun ön ve art taraf eklemlerinde kireçlenmelere ve neticede uzunluğunda hareket kaybına ve lokalize (bölgesel kalan) radiküler (yayılıcı) ağrılara yol açar.

Belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığı ve kireçlenmelerinin en değerli belirtisi ağrı ve hareket kısıtlığıdır. Ağrı uzunluğunda, omuzlarda, kollarda, kürek kemikleri arasında olabilir. Bazen boyun ağrısı olmadan da omuz ve kol ağrıları görülebilir. Boyun kesiminde kireçlenme ve fıtık olan hastalarda çok ziyade şikayet vardır. Baş ağrıları da nispeten yaygındır. Ağrı ekseriyetle şiddetlidir, hareketsiz kalmak yahut yanlış hareketler ağrıyı arttırır, hasta sabahları boynu tutulmuş olarak kalkar. Boyun fıtığı ve kireçlenmelerinde boyun kaslarında spazma bağlı şiddetli kas ağrıları vardır. Başkaca yorgunluk, bitkinlik, ateş basmaları, tahammülsüzlük, görülebilir.

Ağrı göğüse yayılarak kalpten kaynaklanan ağrılarla karıştırılabilir. Omuz, kol, yahut parmaklarda uyuşma, karıncalanma, hadlerde önemli bası olduğunu gösterir. Velev kolda incelme olabilir. İlerlemiş vakalarda kollarda ve parmaklarda güçsüzlük görülebilir.

Kimi boyun fıtığı ve kireçlenmeler omurilik kanalını daraltarak kollarda güçsüzlük, bacaklarda spastisite (sertlik), beceriksiz yürüme üzere önemli tıbbi meselelere yol açabilir (servikal myelopati).

Nasıl teşhis edilir?

Birçok hastada, hastanın şikayeti ve muayene hayli işe yarar. Düz röntgen sinemaları, uzunluğundaki fıtığa ilişkin düzleşme, eklem aralığında daralma, boynun açılanması ve kireçlenmelerini gösterir. MR ve tomografi boyun fıtığının ve kireçlenmelerinin değerlendirilmesinde ileri tetkik metodlarıdır ve birden fazla hastada gerekli değildir.

Tedavi nasıl olmalıdır?

Genç ve orta yaşlarda boyun fıtığı, orta ve ileri yaşlarda ise boyun kireçlenmesi epey sık rastlanan hastalıkladır. Birçok hengam birebir hastada hem fıtık, hem de kireçlenme görülür. Bu kadar sık rastlanan ve hastaların hayat kalitelerini epey etkileyen boyun fıtığı ve kireçlenmelerin ülkü bir tedavisi yoktur.

Ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici ve antideprasan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Akut boyun fıtıklarında kortikosteroidler dikkatlice kullanılabilir. Boyun korseleri boynun dinlenmesini sağlayarak tedaviye yardımcı olur. Boyun ortamına yapılacak enjeksiyonlar birtakım hastalarda boyun muhitindeki kas spazmının çözülmesine yardımcı olur. Gelgelelim ehil ellerde yapılmalıdır.

Ayrıyeten yüzeysel ve derin ısıtıcılar, düşük frakanslı elektrik akımları ve traksiyon birden fazla hastada semptomatik güzelleşme sağlar. Akut periyotta izometrik, subakut ve kronik devirde ise izometrik ve izotonik boyun egzersizleri bu hastaların rehabilitasyonuna değerli ek sağlar ve tekrarlamaları en aza indirir. Bu hastalarda boyun ergonomisinin sağlanması ve boyun muhafaza prensiplerinin öğretilmesi gerekir. İlerlemiş vakalarda cerrahi müdahele yapılır.
 

Similar threads

  • Soru
Boyun fıtığı, dimağ ve had cerrahisi pratiğinde sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bilindiği üzere uzunluğunda 7 adet omur ve bunların arasında da disk denilen yapılar ve her iki omuru da birbirine bağlayan 2 adet küçük eklem vardır. Omurların arasında bulunan disk yapısı anulus fibrosus...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Yaşla artan dejeneratif süreç de halk arasında kireçlenme denilen duruma yol açarak hastada boyun ağrısı artmasına neden olabilir. Boyun kireçlenmesi, uzunluğundaki bağlar ve kıkırdakların yıpranması sonucu oluşur. Bağların sertleştiği, kemiklerde çıkıntıların meydana geldiği bu yıpranma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yaşamsal faaliyetlerde kıymetli yer alan boyun bölgesi; kafatasına güçlü bir dayanak sağlayarak damar ve hudut yapısını korur. Kemik yapı olarak 7 adet boyun omurundan oluşmaktadır. Bu omurlar ortasında bulunan disk bütünlüğünün bozulmasına; fıtık ismi verilir. Pekala disk nedir? Disk; kollajen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığı boyun omurları arasındaki disk denen kıkırdaksı dokunun bir travma yada bir zorlama sonrası yırtılarak ve tıpkı bir diş macununun tüpün dışına çıkması üzere yanını terk ederek hadlere (genellikle kola giden sonlara daha az olarakta omuriliğe) ağırlık yapması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Uzunluğunda 7 adet omur ve bunların arasında da disk denilen yapılar ve her iki omuru birbirine bağlayan 2 adet küçük eklem vardır. Omurların arasında bulunan disk materyali dışarıda görece olarak daha sert bir kılıf, içeride ise jel kıvamında yumuşak doku kısımlarından oluşur ve vazifesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
Üst Alt