Boyun fıtıkları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Boyun fıtıkları bel fıtıklarına nazaran daha az görülen rahatsızlıklardır.

Boyun ağrıları topluluğumuzda sık olarak görülen bir durumdur. Bunun nedeni boyun kaslarının hassas ve boynu oluşturan omurların hassas bir yapıya sahip olmasıdır. Boyun ağrıları gerilim, soğuk ve sıcak değişimleri,uygunsuz duruş konumları üzere durumlardan sık olarak etkilenen yapılardır. Boyun ağrılarının çok az bir kısmında etken boyun fıtığı olmaktadır.

· Boyun fıtıkları 20-50 yaşlarında daha sık olarak görülmektedir. Lakin daha erken periyotlarda boyun travmaları sonucunda daha ileri yaşlarda ise disklerin ve boyun omurlarının bozulmasına bağlı olarak ortaya çikabilirler.

· Boyun ağrılarının topluluğumuzda en çok görülen nedeni gerilim ve uygunsuz duruş konumları ve boyun hareketsizlikleridir.

· Çoklukla boyun ağrısıyla başvuran hastaların en kıymetli şikayeti ense kesiminde kasların baş kemikleriyle birleştiği nahiyede ve omuz kaslarında gerginlik hissetmeleridir. Bu ağrının kaynağı umumiyetle toplumsal hayatta hassas olan sıkıntıları içine atan ve dışarı ziyade zahir etmeyi başaramayan kişilerde yahut çok çabuk sonlanan kişilerde görülmektedir. Bunun yanında soğuk sıcak değişimlerine çok sık uğrayan yahut ense ve sırt yerinde sık terleyen kişilerde da bu üzere boyun ağrıları oluşmaktadır.

· Boyun fıtıkları ise boyun ağrılarının çok az bir nedenidir. Boynu oluşturan omurların arasında bulunan yastıkçık dediğimiz disklerin omuriliğin geçtiği kanal içine akıllıca bombeleşmesi yahut yırtılmasıyla kliniklerini ayan ederler.

· En çok boyun fıtıkları C5-6 ve C6-7 omurları arasında görülürler ancak başka seviyelerde de ortaya çikabilirler. Fıtığın omur iliğe yahut kollara giden hudutlara bası yapmasına bağlı olarak kaslarda kuvvet kayıpları yahut uyuşukluklar ortaya çikmaktadir.

· Boyun fıtıklarının kliniğinde en kıymetli bulgular kollarda yahut bir kolda meydana gelen uyuşma ve karıncalanmalar, kollarda yahut bir kolda meydana gelen ağrılar, kollarda yahut bir kolda meydana gelen kuvvet kayıpları oluşabilmektedir. Bu bulguları tüm kolda hissedebileceğimiz üzere fıtığın etkilediği haddin tesir ettiği kas öbeklerinde ve his aldığı duyu ortamlarında örnegin ellerde, ön kolda omuzda hissetmekte mümkündür.İlerlemiş ve çok büyük fıtıklar ise bacaklarda da kuvvet kayıplarına neden olabilirler ve bu durum bir çok illetle karıştırılmasına neden olabilir.

· Boyun fıtıklarının tanısında en kıymetli tanı aracı muayenedir. Muayene olmaksızın MR üzere pahalı sistemlerin kullanılması gereksiz ve gereksiz olduğu kadar da mantıksızdır. Hastanın kliniğinin ortaya konulması bir çok illetle ayırıcı tanısının yapılmasını sağlar.

· Boyun ağrısı olan bir hastanın en büyük korkusu boyun fıtığı olma tasavvurudur. Bu telaşın giderilmesinde muayene yararlı bir metottur.

· Yapılan muayenede bulgular boyun fıtığını destekliyorsa; boyun fıtığını büyüklüğünün tarafının ve tesirlerinin tespit edilmesi için MR planlaması tutarlıdır. MR boyun fıtıklarının lokalizasyonlarının ,etkilerinin gösterilmesi için hakikaten doğrulayıcı bir tanı aracıdır.

· Boyun fıtığı tespit edildiğinde fıtığın büyüklüğüne,hastanın kliniğine,yaşina yahut hastanın mevcut marazlarının durumuna nazaran tedavi yaklaşimı değişmektedir.

· Hastanın kliniğinde yalnızca ağrı olması, kuvvet kayıplarının olmaması ve fıtık büyüklüğünün hadde olduğu olgularda Fizik tedavi programları,boyunluklar, ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

· Boyun fıtığının çevre ömrü etkilediği durumlarda, kuvvet kayıplarının ortaya çiktigi durumlarda cerrahi kaçınılmaz hale gelir. Ve fıtığın alınması gereklidir.

· Boyun fıtığı cerrahisi sonucunda hastaların faydalanma nispeti; ameliyata girmeden evvelki kliniğine nazaran değişmekle birlikte hastaların büyük çogunlugunda ileri noktada rahatlama olmaktadır.

· Ancak boyun fıtıklarında da bel fıtıklarında olduğu üzere her ameliyatta mevcut komplikasyonların var olduğu teorik manada felç olma riskinin var olduğu lakin pratik mealde da bu riskin olduğu ama çok nadir bir komplikasyon olduğu unutulmamalıdır.

· Boyun fıtıklarıda bel fıtıklarında olduğu üzere birden ziyade yerde olabilmektedir. Bu durumda yaklaşimın yapılacağı fıtık kesimi hastanın kliniği sonucunda karar verilecek bir durumdur.

· Bazen boyun ortamında 2 yahut daha ziyade diskin kanal içine bombeleşmesi ve kanal çapini 1 cm nin altında olması durumlarına yol açabilirki bu duruma tıpta servikal dar kanal ismi verilmektedir.Bu durumda bir kolda yahut kollarda ortaya çikan yorgunluklar ortaya çikmakta ve kuvvet kayıpları oluşabilmektedir. Şayet kanal çapi 1 cm ve altında ise ve klinik mevcutsa ozaman yapılacak süreç cerahi tedavidir.

· Boyun fıtıklarından korunmak için sistemli boyun egzersizlerinin yapılması,duruş konumlarına dikkat edilmesi ve boynun travmalardan korunması gerekmektedir.

· Boyun fıtık cerrahi sonrasında oluşmuş kuvvet kayıpları,uyuşukluk ve karıncalanma ameliyattan derhal sonra kaybolmayabilmektedir. Kuvvet kayıpları için ameliyat sonrasında uygulanacak fizik tedavi programları eski kuvvetin noktasına gelmesini sağlayabilecektir. Uyuşukluk ve karıncalanma ise 6-12 ay sonra kaybolacaktır.

· Unutulmaması gereken boyun ağrılarına şayet kolda yahut kollarda ağrı, uyuşukluk,karıncalanma ve kuvvet kayıpları eşlik ediyorsa boyun fıtığından şüphelenilmesi gerekliliğidir. Tekrar unutulmaması gereken bir şeyde tüm bu semptomlar olsada bu hadiselere neden olan etmenin boyun fıtığı olmayabileceğinin bilinmesidir.
 
Üst Alt