imagesbozukgidanasilanlasilir5afadf66e0061
Sağlık sorunlarına yol acabilen bozulmuş gıdaları anlamanın puf noktaları
Ciddi sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol acabilecek bozulmuş gıdaların, dış gorunuşleri ve tatları, tazelik ya da bozulmuşlukları hakkında ipucu veriyor
Uludağ Universitesi Veteriner Fakultesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta ciddi sağlık sorunlarına yol acabileceğini soyledi
Bazı gıdalardaki bozulmanın dış gorunuşu ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları soyledi:
''Bozulmuş balık kotu koku, kuflu tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kotu koku, ciğ sutteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavisarı, kırmızı renk oluşumu, sunme ve kopurme bozulma olduğunu gosterir
Bozulmuş ekmekte sunme ve kuflenme, etlerde dış yuzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma gorulur Kabuklu deniz hayvanlarında bozulma kotu koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve kotu kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir''
Meyvelerdeki bozulmanın ceşitli renkte curumelerden rahatlıkla tespit edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delikli yapı, ceşitli renk oluşumlarının urunun bozulmuş olduğunu gosterdiğini bildirdi
Recel ve marmelattaki ekşime ve kopurme, sucukta yapışkan tabaka oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret edeceğini belirten Tayar, ''Taze sebzedeki yapışkanlık, curumeler ve ekşime, tereyağındaki acılaşma, ekşime, ceşitli tat bozuklukları, kotu koku, siyahlaşma, mavisiyah lekeler, pembekırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gosterir'' dedi
Prof Dr Tayar, yoğurtta gorulen ekşime ve kopurmenin bozulmayı gostereceğini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimsi olması, sarısında siyah curukluk, kırmızımsı, pembe renkli curumeler, kuflu ve kotu kokuyla anlaşılabileceğini bildirdi
Sağlık sorunlarına yol acabilen bozulmuş gıdaları anlamanın puf noktaları
Ciddi sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol acabilecek bozulmuş gıdaların, dış gorunuşleri ve tatları, tazelik ya da bozulmuşlukları hakkında ipucu veriyor
Uludağ Universitesi Veteriner Fakultesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta ciddi sağlık sorunlarına yol acabileceğini soyledi
Bazı gıdalardaki bozulmanın dış gorunuşu ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları soyledi:
''Bozulmuş balık kotu koku, kuflu tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kotu koku, ciğ sutteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavisarı, kırmızı renk oluşumu, sunme ve kopurme bozulma olduğunu gosterir
Bozulmuş ekmekte sunme ve kuflenme, etlerde dış yuzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma gorulur Kabuklu deniz hayvanlarında bozulma kotu koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve kotu kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir''
Meyvelerdeki bozulmanın ceşitli renkte curumelerden rahatlıkla tespit edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delikli yapı, ceşitli renk oluşumlarının urunun bozulmuş olduğunu gosterdiğini bildirdi
Recel ve marmelattaki ekşime ve kopurme, sucukta yapışkan tabaka oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret edeceğini belirten Tayar, ''Taze sebzedeki yapışkanlık, curumeler ve ekşime, tereyağındaki acılaşma, ekşime, ceşitli tat bozuklukları, kotu koku, siyahlaşma, mavisiyah lekeler, pembekırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gosterir'' dedi
Prof Dr Tayar, yoğurtta gorulen ekşime ve kopurmenin bozulmayı gostereceğini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimsi olması, sarısında siyah curukluk, kırmızımsı, pembe renkli curumeler, kuflu ve kotu kokuyla anlaşılabileceğini bildirdi