Brokoli İtalya ile benimsenerek dünyaya duyurulan bir sebzedir. Kansere karşı koruma sağlaması, kanserli hücrelerin gelişimini engellemesi, kolesterolü düzenlemesi brokolinin faydaları arasındadır.
BROKOLİ FAYDALARI NELERDİR?
Brokoli Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından birçok faydası vardır. Bir adet brokoli günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar. Görünüş olarak karnabahara benzer. Ülkemizde karnabahar çokça tüketilmesine karşı brokoli tüketimi daha azdır. İşte brokolinin faydaları:
Kemikleri güçlendirir. İyi bir K vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Bu sayede kemik erimesine karşı koruma sağlar. Kas ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir. İçeriğindeki sulfophane maddesi sebebiyle osteoartrite karşı yarar sağlar.
Birçok kanser türü ile savaşır. Özellikle akciğer, mide, bağırsak, yemek borusu, kolon, mesane ve meme kanserlerine karşı tüketilmelidir. Radyasyonun zararlı etkilerini azaltarak cilt kanserine karşı koruma sağlar. Tümörlerin büyüme hızını azaltır.
İktidarsızlığa karşı faydalıdır. Doğurganlığı, cinsel gücü, cinsel isteği arttırıcı özelliği vardır. Üreme sistemine yarar sağlaması brokolinin faydası arasındadır.
Kansızlığı önler. Anemi genellikle demir eksikliğinden meydana gelir. Düzenli tüketimiyle demir eksikliğini ve kansızlığı engeller.
Saçları güçlendirir. İçeriğindeki A, B6 ve C vitaminleri sayesinde saç sağlığını korur. Saçların kırılmasını önler. Kuru saçları nemlendirir.
Saç dökülmesini engeller. Saçların koparak dökülmesini azaltır. Kolay uzamasını sağlar.
Vücudu toksin maddelerden arındırır. Karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Sinir sistemine fayda sağlar. İyi bir potasyum kaynağı olması sebebiyle sinir sistemine iyi gelir.
Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı ve hazımsızlığı önler. Bağırsaklara iyi gelir.
Mideyi güçlendirir. Düzenli tüketim ile ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir.
Kalp sağlığını korur. Damarların tıkanmasını engeller. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır. Kalp sağlığına zarar verecek diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önler.
Göze yarar sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde gözün renkleri algılamasını sağlayan yapısına katkıda bulunur. Katarakt gibi göz rahatsızlıklarına yakalanmayı önler.
Tansiyonu dengeler. İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kan basıncını ve akışını düzenler. Bunun sonucunda tansiyonu dengede tutar.
Birçok vitamin ve mineral madde içerir. A, B, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineral maddeler bulundurur. Aynı zamanda iyi bir lif ve omega 3 kaynağıdır.
Hafızayı güçlendirir. Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıklara iyi gelir. İçeriğindeki B ve K vitaminleri sayesinde beyni olumlu etkiler. Konsantrasyonu arttırır.
İlginizi Çekebilir: Pazı Faydaları Nelerdir?
BROKOLİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığına iyi gelir.
Kolesterolü dengelemesi brokolinin faydaları arasındadır.
Gut hastalığına fayda sağlar.
Çok çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirici, vücut direncini arttırıcı özelliği vardır.
Alerjiye iyi gelir.
BROKOLİ ZAYIFLATIR MI?
Düşük kalorilidir. Bu nedenle zayıflatır. İştahı kapatır. Daha az yemek yemeye yardım eder. Birçok diyet listesine eklenir. Diyet listelerinde özellikle haşlanmış brokoli tercih edilir. İçeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı önler.
BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Brokolinin genellikle çiçek kısımları ve sapları tüketilir. Çiçek ve sap kısımları haricinde yaprakları yenebilir.
Suda haşlayarak tüketmek en yaygın tüketim şeklidir.
Yaprakları buharda pişirerek, kavurarak yada soteleyerek tüketilebilir.
Brokoli suyu hazırlanarak içilebilir.
BROKOLİNİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Cildi güzelleştirir.
Cilt kanserine karşı koruma sağlar.
Cilde parlaklık verir.
Vücudu zararlı maddelerden arındırır.
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir.
Cilt lekeleri ve kırışıklık oluşumunu önler.
Güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
BROKOLİ ZARARLARI NELERDİR?
Aşırı tüketildiğinde vücuttaki iyot emilimini azaltır.
Mide şişkinliği, mide ekşimesi gibi durumlar görülebilir.
Fazla tüketilirse gaz sorununa yol açar.
BROKOLİ FAYDALARI NELERDİR?
Brokoli Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından birçok faydası vardır. Bir adet brokoli günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar. Görünüş olarak karnabahara benzer. Ülkemizde karnabahar çokça tüketilmesine karşı brokoli tüketimi daha azdır. İşte brokolinin faydaları:
Kemikleri güçlendirir. İyi bir K vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Bu sayede kemik erimesine karşı koruma sağlar. Kas ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir. İçeriğindeki sulfophane maddesi sebebiyle osteoartrite karşı yarar sağlar.
Birçok kanser türü ile savaşır. Özellikle akciğer, mide, bağırsak, yemek borusu, kolon, mesane ve meme kanserlerine karşı tüketilmelidir. Radyasyonun zararlı etkilerini azaltarak cilt kanserine karşı koruma sağlar. Tümörlerin büyüme hızını azaltır.
İktidarsızlığa karşı faydalıdır. Doğurganlığı, cinsel gücü, cinsel isteği arttırıcı özelliği vardır. Üreme sistemine yarar sağlaması brokolinin faydası arasındadır.
Kansızlığı önler. Anemi genellikle demir eksikliğinden meydana gelir. Düzenli tüketimiyle demir eksikliğini ve kansızlığı engeller.
Saçları güçlendirir. İçeriğindeki A, B6 ve C vitaminleri sayesinde saç sağlığını korur. Saçların kırılmasını önler. Kuru saçları nemlendirir.
Saç dökülmesini engeller. Saçların koparak dökülmesini azaltır. Kolay uzamasını sağlar.
Vücudu toksin maddelerden arındırır. Karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Sinir sistemine fayda sağlar. İyi bir potasyum kaynağı olması sebebiyle sinir sistemine iyi gelir.
Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı ve hazımsızlığı önler. Bağırsaklara iyi gelir.
Mideyi güçlendirir. Düzenli tüketim ile ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir.
Kalp sağlığını korur. Damarların tıkanmasını engeller. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır. Kalp sağlığına zarar verecek diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önler.
Göze yarar sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde gözün renkleri algılamasını sağlayan yapısına katkıda bulunur. Katarakt gibi göz rahatsızlıklarına yakalanmayı önler.
Tansiyonu dengeler. İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kan basıncını ve akışını düzenler. Bunun sonucunda tansiyonu dengede tutar.
Birçok vitamin ve mineral madde içerir. A, B, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineral maddeler bulundurur. Aynı zamanda iyi bir lif ve omega 3 kaynağıdır.
Hafızayı güçlendirir. Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıklara iyi gelir. İçeriğindeki B ve K vitaminleri sayesinde beyni olumlu etkiler. Konsantrasyonu arttırır.
İlginizi Çekebilir: Pazı Faydaları Nelerdir?
BROKOLİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığına iyi gelir.
Kolesterolü dengelemesi brokolinin faydaları arasındadır.
Gut hastalığına fayda sağlar.
Çok çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirici, vücut direncini arttırıcı özelliği vardır.
Alerjiye iyi gelir.
BROKOLİ ZAYIFLATIR MI?
Düşük kalorilidir. Bu nedenle zayıflatır. İştahı kapatır. Daha az yemek yemeye yardım eder. Birçok diyet listesine eklenir. Diyet listelerinde özellikle haşlanmış brokoli tercih edilir. İçeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı önler.
BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Brokolinin genellikle çiçek kısımları ve sapları tüketilir. Çiçek ve sap kısımları haricinde yaprakları yenebilir.
Suda haşlayarak tüketmek en yaygın tüketim şeklidir.
Yaprakları buharda pişirerek, kavurarak yada soteleyerek tüketilebilir.
Brokoli suyu hazırlanarak içilebilir.
BROKOLİNİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Cildi güzelleştirir.
Cilt kanserine karşı koruma sağlar.
Cilde parlaklık verir.
Vücudu zararlı maddelerden arındırır.
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir.
Cilt lekeleri ve kırışıklık oluşumunu önler.
Güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
BROKOLİ ZARARLARI NELERDİR?
Aşırı tüketildiğinde vücuttaki iyot emilimini azaltır.
Mide şişkinliği, mide ekşimesi gibi durumlar görülebilir.
Fazla tüketilirse gaz sorununa yol açar.