Son konular

Bu urunlere dikkat!

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Etiket bilgilerinin mevzuata uygunluk oranı yuzde 97,84 oldu Denetimler, gıda ureticilerinin etiketleme kurallarına, ``ambalaja`` cok onem verdiğini, gıdanın iceriği konusunda ise o kadar hassas davranmadığını ortaya koydu

imagesbuurunleredikkat5aff06cba09d6

Tarım ve Koyişleri Bakanlığı`nın gecen yıl 22 bin 172 gıda orneğinde yaptığı analiz sonucunda, 1171 ornek olumsuz bulundu


Gıdada, ortalama olumsuz ornek oranı yuzde 5,28 cıkarken, bal, pekmez, tavuk eti, kırmızı tozpul biber ve incir ezmesi, en fazla olumsuzluk tespit edilen urunler oldu Olumsuz ornek oranı, pekmez orneklerinde yuzde 33,96`ya, bal orneklerinde yuzde 16,74`e, kanatlı etlerinde ise yuzde 17,98`e cıktı

İncir ezmesi orneklerinin yuzde 17,39`unda, ballı cerez orneklerinin yuzde 21,62`inde, kırmızı tozpul biber orneklerinin yuzde 14,77`sinde limitlerin uzerinde aflatoksin belirlendi

Etiket bilgilerinin mevzuata uygunluk oranı yuzde 97,84 oldu Denetimler, gıda ureticilerinin etiketleme kurallarına, ``ambalaja`` cok onem verdiğini, gıdanın iceriği konusunda ise o kadar hassas davranmadığını ortaya koydu

Tarım ve Koyişleri Bakanlığı, yılı gıda denetim programlarına ilişkin sonucları acıkladı Verilere gore, bakanlık, ``icerik`` ve ``etiket`` denetimi olarak iki ayrı kategoride denetim programı yuruturken, etiket denetimlerindeki olumsuz orneklerin oranının cok duşuk kaldığı, icerik denetimlerinde ise olumsuz orneklerin kanatlı eti, bal ve pekmezde yoğunlaştığı belirlendi İncir ezmesi, pultoz kırmızı biberde aflatoksin sorunun buyukluğu ortaya kondu Zeytinyağında taklit ve tağşiş oranı yuzde 2,5, aycicekyağında yuzde 8, kızartma yağlarında sağlığa aykırı yağ kullanımı oranı yuzde 7,95 cıktı

AB kriterleri de dikkate alınarak yurutulen gıda denetim faaliyetleri programları konusunda, gecen yıl, 22 bin 172 gıda analizinde icerik denetimi yapıldı Bunların yuzde 94,72`sinde, 21 bin 1`inde analiz sonucları mevzuata uygun cıktı Ancak, 1171 gıda orneğinde analiz sonuclara mevzuata uygun cıkmazken, ortalama olumsuz ornek oranı, yuzde 5,28 olarak hesaplandı

Sut ve sut urunleri, kırmızı et ve unlu mamuller denetiminde olumsuz ornek oranı ortalamanın altında kalırken, kanatlı eti, pekmez, bal, kuru meyveler, bitkisel yağlar, şekerli mamullerdeki denetim sonuclarındaki olumsuz sonuc oranı oldukca yuksek cıktı

Ekmek orneklerinin buyuk bolumu, mikrobiyolojik kriterler yonunden uygun Analiz edilen 309 ekmek orneğinden sadece 5`inde (yuzde 1,62) mikrobiyolojik yonden olumsuzluk tespit edildi

alıntı
 
Üst Alt