Bülent Ecevit (Bülent Ecevit Kimdir? - Bülent Ecevit Hakkında)
Bülent Ecevit
İSTANBUL - 1925, Fahrettin, Nazlı - Robert Kolej - İngilizce - Gazeteci - XI, I inci Dönem Ankara, II, III, IV, V, XIX uncu Dönem Zonguldak, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili - Temsilciler Meclisi Üyesi - Cumhuriyet Halk Partisi Eski Genel Başkanı, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı - Çalışma, Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Eski Yardımcısı, Başbakan - Evli.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM
Ecevit yeniden genel başkan
30 Nisan 2001 Hür
Gerilimli geçen DSP 5. Olağan Kurultayı^nda 963 delegenin oyunu alan Bülent Ecevit, yeniden Genel Başkanlığa getirildi. Ecevit^in karşısında yarışan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt ise 86 oy aldı. Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin de belirlendiği Kurultay^da 1084 delege oy kullandı. Oylardan 1049 u geçerli, 35 i ise geçersiz sayıldı. Sonuçların açıklanmasından sonra kürsüye gelen Ecevit, delegelere teşekkür etti.
Başbakan Bülent Ecevit^in "O sizi hiç aldatmadı" sloganını ön plana çıkardığı Kurultay^da, diğer başkan adayı Sema Pişkinsüt ise "Kapıkulu değil, demokratız" sloganını kullandı. Delegelerin, ^Hain dışarı^ sloganları attığı Pişkinsüt, oy kullanmadan salondan ayrılırken, üçüncü aday Ertan Kutlucan^ın adaylığı ise parti üyesi olmadığı için kabul edilmedi. Kutlucan^ın salona da giremediği öğrenildi.
Oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra kürsüye gelen Ecevit bir teşekkür konuşması yaptı. Kurultay delegelerinin kendisine DSP Genel Başkanlığı onurunu bir kez daha yaşattıklarını belirten Ecevit, konuşmasında şunları söyledi:
"Bazı kimseler, bazı yazarlar DSP de örgüt olmadığını söylediler, yazdılar. Bu kurultayda bir kez daha DSP örgütünün ne kadar tutarlı bir örgüt olduğu görüldü. Aslında bizim örgütümüzü kıskananlar olduğuna inanıyorum."
HAKKINDA YAZILANLAR
Teyze ile Prenses, Mahmut Çetin, Araştırmacı-yazar Mahmut Çetin in yazdığı Teyze ile Prenses kitabı Biyografi Net Yayınları tarafından neşredildi. Daha önce Boğaz daki Aşiret, X İlişkiler, Perinçek ve Aydınlık Hareketi ve Kart Kurt Sesleri gibi eserlere imza atan Mahmut Çetin, son kitabı Teyze ile Prenses i eğlenceli bir eser olarak sunuyor. Kitapta Sultan Vahdettin ile Bülent Ecevit in, Rahşan Ecevit le Atatürk ün sosyal doku beraberliğine şahit oluyoruz. Doğrudan bir akrabalık ilişkisi olmasa da birbirine zıt kişilikler olarak düşündüğümüz bu ünlülerin birbiriyle dolaylı şekilde irtibatı okuyucuya hoşça vakit geçirtecek gibi görünüyor. Kitaptaki olaylar, Sultan Vahdettin in kızı Prenses Ulviye ile Bülent Ecevit in teyzesi Ferhande Okday etrafında gelişiyor.
Teyze ile Prenses bağlantı örgüsü
Teyze; Bülent Ecevit in annesi Nazlı Ecevit in büyük teyzesi Ferhande Okday.
Prenses; Sultan Vahdettin in kızı Prenses Ulviye.
* Son sadrazam Tevfik Paşa nın oğlu İsmail Hakkı Okday ın birinci eşi Prenses Ulviye, ikinci eşi Nazlı Ecevit in annesinin teyzesi Ferhande Hanım. Yani Bülent Ecevit; Sultan Vahdettin in üvey kuzeni.
* Refik Halid Karay, Bülent Ecevit, Engin Noyan Üç farklı kuşaktan üç meşhur insan. Bu üç kişinin bağlantıları şöyle: Engin Noyan ın annesinin dedesi Niyazi Halid, Refik Halid in ağabeyi. Refik Halid in teyzesi İsmet Hanım, Bülent Ecevit in babaannesi.
* Rahşan Ecevit ile Aydın Boysan kuzen. Boysan Ailesi nden Mecdi Boysan, Atatürk ün kız kardeşi Makbule Atadan ın kocası.
* İsmail Hakkı Okday ın kardeşi Şefik Okday ın torunu Aylin Okday, Alp Yalman ın yeğeni Ahmet Yalman la evlenir.
* İsmail Hakkı Okday dan boşanan (Sultan Vahdettin in kızı) Prenses Ulviye, Ali Haydar Germiyanoğlu ile ikinci evliliğini yapar.
* Ali Haydar Germiyanoğlu nun ikiz kardeşi Celalettin Germiyanoğlu dur. Manken Billur Kalkavan, Celalettin Germiyanoğlu nun torunu.
Bizim Alkibiades (Ecevit)
Ahmet Kabaklı
Toker Yayınları / Tez Kitapları Dizisi
Bu kitap, yakın tarihimizde bir şahsın gündelik olaylar içinde, karakter romanıdır. Siyasi koşuda bir ihtirasın kah kendi sözleriyle kah bizim kalemimizle ya da vakaları konuşturan tahlilidir.
Bir büyük partimizden hız alarak hiç bir kültüre ve inanca yerleşememiş bir kişi... Tesadüfün ve zorlamanın genel sekreter, genel başkan, Başbakan, ana muhalefet lideri yaptığı kişi...
Ecevit^ten Ecevit^e...
(1977-1987 Yılları Arasında Sosyal Demokratların Çöküşünü Belgeleyen Anılar)
Engin Ünsal
İnkılap Kitabevi / Türk Yazarlarda Roman Anı Hikaye Dizisi
Askeri darbeler sonrasında kurulacak sivil toplum düzeninde solun iktidar olma olasılığını siyaset bilimi çok ciddi bir veri olarak kabul eder. Türkiye 12 Eylül sonrasında bu şansı yakalamıştı. Sosyal demokratların akıl almaz yanlışları ve bağışlanmaz tutarsızlıkları sonunda bu tarihi fırsat kaçırıldı.
Engin Ünsal 12 Eylül öncesinde CHP içinde ve 12 Eylül sonrasında sosyal demokratlar arasındaki politikayı bütün sıcaklığı ile yaşadı. Bu günlüğü yaşadığı çaresizliği belgelemek için tuttu. 1977-1987 yılları arasında yaşadıkça yazdığı olaylar, sosyal demokratların acıklı serüveninin / belgeseli niteliğindedir. Sosyal demokratların tarihten ders almayı bilselerdi bugün çok daha başka bir Türkiye^nin yurttaşları olarak yaşıyor olacaktık. Bugün yaşadıklarımızdan ve ileride yaşayacağımız tüm olumsuzluklardan neden sosyal demokratların sorumlu olduğunun yanıtını bu günlükte bulacaksınız. İnkilap Kitabevi bu kitabın sadece dağıtımından sorumludur. Kitabın yayınlanmasından doğacak tüm hukuki ve cezai sorumluluk kitabın yazarına aittir.
ABD YE IRAK MESAJI
Ecevit, ABD Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede "Irak a ambargo yüzünden 35 milyar dolar zarar ettik. Türkiye ye danışmadan karar almayın" dedi..
FİKRET BİLA
Milliyet 5 Haziran 2001
Başbakan Ecevit, ABD Savunma Bakanı Rumsfeld i kabulünde, Başkan Bush ve Washington a önemli mesajlar gönderdi.
Ecevit, özellikle Bağdat la ilişkiler ve Kuzey Irak taki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye nin değerlendirmesini aktardı. ABD li bakana, "Kuzey Irak la ilgili olarak Türkiye ye danışmadan karar almayın" dedi. Ecevit, görüşme sonrasında sorularımıza verdiği yanıtlarda şu değerlendirmeleri yaptı:
Bakan la görüşmemiz verimli geçti. Kendisiyle başlıca Bağdat la ilişkiler, Kuzey Irak taki gelişmeler, Irak ın petrol ihracatıyla ilgili olarak aldığı karar, Ortadoğu daki gelişmeler, savunma projelerimizle ilgili kararlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca Rumsfeld, ekonomik programımızla attığımız adımları olumlu buldu. ABD li bakana Irak konusunda Körfez Savaşı ndan bu yana Türkiye nin en fazla zarar gören ülke olduğunu anımsattım. Zararımızın 35 milyar dolar olduğunu belirttim.
Bölge politikasıyla ilgili olarak ABD nin ve Türkiye nin etkin iki ülke olarak daha yakın çalışmaları gerektiğini vurguladım. Güvenlik Konseyi nde geliştirilen planların, ABD nin uyguladığı politikaların sonuç vermediğini, bölgede en fazla etkilenen ve ilişkileri en gelişkin olan ülke olarak Türkiye nin devrede olması gerektiğini ifade ettim. ABD nin bu nedenle Türkiye ye danışmasının yararları üzerinde durdum. Türkiye nin görüşü alınmadan, Türkiye ye danışılmadan karar alınmaması gerektiğini ifade ettim.
Irak ın petrol ihracı konusundaki son kararından, en fazla Türkiye nin ve uygulanan ekonomik programın olumsuz etkileyebileceği üzerinde durdum. Ayrıca, Bağdat la temas içinde çözümler üretilmesinin yararını vurguladım."
Ecevit, İsrail ve Filistin arasında görüşme ortamının bir an önce sağlanması gerektiğini ilettiğini belirtti.
Başbakan, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "AGSK konusunda yapılan toplantıda bazı ilerlemeler kaydedildi. Ancak, Türkiye nin bunlarla yetinmesi mümkün değildir. Bakana, bunu da ilettim. Türkiye nin böyle bir oluşumun dışında tutulması kabul edilebilir bir durum değildir."
Ecevit, Rumsfeld in bu yaklaşımları olumlu karşıladığını kaydetti.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZIRAN 2001
ABD^ye Irak Şoku
ABD artık umut vermiyor!
BARÇIN YİNANÇ Ankara
Milliyet 5 Haziran 2001
Ankara ya yarım günlük ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı, Türkiye nin sıkıntılarını anladığını söyledi, ancak destek vaadinde bulunmadı
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yarım günlük ziyaretinde Türkiye nin Irak la ilişkilerini ölçülü götürmesi mesajını verirken, Ankara da Irak a yönelik yeni yaptırımlar rejiminin komşu ülkelerin zararını artırmamasını istedi. Ankara nın Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası yla ilgili endişelerini ilettiği Rumsfeld, Türkiye nin sıkıntılarını anladığını belirtmekle beraber, destek vaadinde bulunmadı. Rumsfeld in temasları sırasında masaya yatırılan üç konu şöyle:
AGSK: Ankara nın taleplerinin karşılanmamasının sadece Avrupa güvenlik mimarisi açısından değil, Türkiye nin ulusal güvenliği bakımından da onarılmaz zafiyetler yaratacağı vurgulandı. Rumsfeld, Türkiye nin anlaşılabilir endişeleri bulunduğunu söylerken, güçlü bir destek vaadinde bulunmadı.
Irak: Rumsfeld, Ankara nın Bağdat la ticari ve siyasi ilişkilerini ölçülü tutması mesajını verdi. Ankara ise akıllı yaptırımların zaten ambargodan büyük zarar gören komşu ülkeleri endişelendirdiğini vurguladı.
Füze Savunma Sistemi: Rumsfeld, kitle imha ve nükleer silahların kontrol mekanizması zayıf ülkelerin eline geçtiğini söyledi. Türkiye den taleplerinin ne olduğunun sorulması üzerine Rumsfeld, yeni savunma sisteminin hangi altyapıya oturacağının belli olmadığınndan dolayı herhangi bir konuşlandırma yapmadıklarını söyledi.
Genelkurmay dikkat çekti
ABD Savunma Bakanı nın Ankara daki temaslarının öncelikli konularından birini oluşturan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası yla (AGSP) ilgili en ciddi uyarı, Genelkurmay Başkanlığı ndan geldi. Genelkurmay, Türk tarafının temel görüşlerinden olumsuz sapmaların Türkiye nin ulusal güvenliğinde onarılmaz zafiyetler yaratacağını bildirdi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ın Rumsfeld le görüşmesinde, daha önce yapılmamış bir uygulamaya geçilerek, Beyaz Saray daki gibi basına bir bilgi notu dağıtıldı.
Bülent Ecevit
İSTANBUL - 1925, Fahrettin, Nazlı - Robert Kolej - İngilizce - Gazeteci - XI, I inci Dönem Ankara, II, III, IV, V, XIX uncu Dönem Zonguldak, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili - Temsilciler Meclisi Üyesi - Cumhuriyet Halk Partisi Eski Genel Başkanı, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı - Çalışma, Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Eski Yardımcısı, Başbakan - Evli.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM
Ecevit yeniden genel başkan
30 Nisan 2001 Hür
Gerilimli geçen DSP 5. Olağan Kurultayı^nda 963 delegenin oyunu alan Bülent Ecevit, yeniden Genel Başkanlığa getirildi. Ecevit^in karşısında yarışan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt ise 86 oy aldı. Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin de belirlendiği Kurultay^da 1084 delege oy kullandı. Oylardan 1049 u geçerli, 35 i ise geçersiz sayıldı. Sonuçların açıklanmasından sonra kürsüye gelen Ecevit, delegelere teşekkür etti.
Başbakan Bülent Ecevit^in "O sizi hiç aldatmadı" sloganını ön plana çıkardığı Kurultay^da, diğer başkan adayı Sema Pişkinsüt ise "Kapıkulu değil, demokratız" sloganını kullandı. Delegelerin, ^Hain dışarı^ sloganları attığı Pişkinsüt, oy kullanmadan salondan ayrılırken, üçüncü aday Ertan Kutlucan^ın adaylığı ise parti üyesi olmadığı için kabul edilmedi. Kutlucan^ın salona da giremediği öğrenildi.
Oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra kürsüye gelen Ecevit bir teşekkür konuşması yaptı. Kurultay delegelerinin kendisine DSP Genel Başkanlığı onurunu bir kez daha yaşattıklarını belirten Ecevit, konuşmasında şunları söyledi:
"Bazı kimseler, bazı yazarlar DSP de örgüt olmadığını söylediler, yazdılar. Bu kurultayda bir kez daha DSP örgütünün ne kadar tutarlı bir örgüt olduğu görüldü. Aslında bizim örgütümüzü kıskananlar olduğuna inanıyorum."
HAKKINDA YAZILANLAR
Teyze ile Prenses, Mahmut Çetin, Araştırmacı-yazar Mahmut Çetin in yazdığı Teyze ile Prenses kitabı Biyografi Net Yayınları tarafından neşredildi. Daha önce Boğaz daki Aşiret, X İlişkiler, Perinçek ve Aydınlık Hareketi ve Kart Kurt Sesleri gibi eserlere imza atan Mahmut Çetin, son kitabı Teyze ile Prenses i eğlenceli bir eser olarak sunuyor. Kitapta Sultan Vahdettin ile Bülent Ecevit in, Rahşan Ecevit le Atatürk ün sosyal doku beraberliğine şahit oluyoruz. Doğrudan bir akrabalık ilişkisi olmasa da birbirine zıt kişilikler olarak düşündüğümüz bu ünlülerin birbiriyle dolaylı şekilde irtibatı okuyucuya hoşça vakit geçirtecek gibi görünüyor. Kitaptaki olaylar, Sultan Vahdettin in kızı Prenses Ulviye ile Bülent Ecevit in teyzesi Ferhande Okday etrafında gelişiyor.
Teyze ile Prenses bağlantı örgüsü
Teyze; Bülent Ecevit in annesi Nazlı Ecevit in büyük teyzesi Ferhande Okday.
Prenses; Sultan Vahdettin in kızı Prenses Ulviye.
* Son sadrazam Tevfik Paşa nın oğlu İsmail Hakkı Okday ın birinci eşi Prenses Ulviye, ikinci eşi Nazlı Ecevit in annesinin teyzesi Ferhande Hanım. Yani Bülent Ecevit; Sultan Vahdettin in üvey kuzeni.
* Refik Halid Karay, Bülent Ecevit, Engin Noyan Üç farklı kuşaktan üç meşhur insan. Bu üç kişinin bağlantıları şöyle: Engin Noyan ın annesinin dedesi Niyazi Halid, Refik Halid in ağabeyi. Refik Halid in teyzesi İsmet Hanım, Bülent Ecevit in babaannesi.
* Rahşan Ecevit ile Aydın Boysan kuzen. Boysan Ailesi nden Mecdi Boysan, Atatürk ün kız kardeşi Makbule Atadan ın kocası.
* İsmail Hakkı Okday ın kardeşi Şefik Okday ın torunu Aylin Okday, Alp Yalman ın yeğeni Ahmet Yalman la evlenir.
* İsmail Hakkı Okday dan boşanan (Sultan Vahdettin in kızı) Prenses Ulviye, Ali Haydar Germiyanoğlu ile ikinci evliliğini yapar.
* Ali Haydar Germiyanoğlu nun ikiz kardeşi Celalettin Germiyanoğlu dur. Manken Billur Kalkavan, Celalettin Germiyanoğlu nun torunu.
Bizim Alkibiades (Ecevit)
Ahmet Kabaklı
Toker Yayınları / Tez Kitapları Dizisi
Bu kitap, yakın tarihimizde bir şahsın gündelik olaylar içinde, karakter romanıdır. Siyasi koşuda bir ihtirasın kah kendi sözleriyle kah bizim kalemimizle ya da vakaları konuşturan tahlilidir.
Bir büyük partimizden hız alarak hiç bir kültüre ve inanca yerleşememiş bir kişi... Tesadüfün ve zorlamanın genel sekreter, genel başkan, Başbakan, ana muhalefet lideri yaptığı kişi...
Ecevit^ten Ecevit^e...
(1977-1987 Yılları Arasında Sosyal Demokratların Çöküşünü Belgeleyen Anılar)
Engin Ünsal
İnkılap Kitabevi / Türk Yazarlarda Roman Anı Hikaye Dizisi
Askeri darbeler sonrasında kurulacak sivil toplum düzeninde solun iktidar olma olasılığını siyaset bilimi çok ciddi bir veri olarak kabul eder. Türkiye 12 Eylül sonrasında bu şansı yakalamıştı. Sosyal demokratların akıl almaz yanlışları ve bağışlanmaz tutarsızlıkları sonunda bu tarihi fırsat kaçırıldı.
Engin Ünsal 12 Eylül öncesinde CHP içinde ve 12 Eylül sonrasında sosyal demokratlar arasındaki politikayı bütün sıcaklığı ile yaşadı. Bu günlüğü yaşadığı çaresizliği belgelemek için tuttu. 1977-1987 yılları arasında yaşadıkça yazdığı olaylar, sosyal demokratların acıklı serüveninin / belgeseli niteliğindedir. Sosyal demokratların tarihten ders almayı bilselerdi bugün çok daha başka bir Türkiye^nin yurttaşları olarak yaşıyor olacaktık. Bugün yaşadıklarımızdan ve ileride yaşayacağımız tüm olumsuzluklardan neden sosyal demokratların sorumlu olduğunun yanıtını bu günlükte bulacaksınız. İnkilap Kitabevi bu kitabın sadece dağıtımından sorumludur. Kitabın yayınlanmasından doğacak tüm hukuki ve cezai sorumluluk kitabın yazarına aittir.
ABD YE IRAK MESAJI
Ecevit, ABD Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede "Irak a ambargo yüzünden 35 milyar dolar zarar ettik. Türkiye ye danışmadan karar almayın" dedi..
FİKRET BİLA
Milliyet 5 Haziran 2001
Başbakan Ecevit, ABD Savunma Bakanı Rumsfeld i kabulünde, Başkan Bush ve Washington a önemli mesajlar gönderdi.
Ecevit, özellikle Bağdat la ilişkiler ve Kuzey Irak taki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye nin değerlendirmesini aktardı. ABD li bakana, "Kuzey Irak la ilgili olarak Türkiye ye danışmadan karar almayın" dedi. Ecevit, görüşme sonrasında sorularımıza verdiği yanıtlarda şu değerlendirmeleri yaptı:
Bakan la görüşmemiz verimli geçti. Kendisiyle başlıca Bağdat la ilişkiler, Kuzey Irak taki gelişmeler, Irak ın petrol ihracatıyla ilgili olarak aldığı karar, Ortadoğu daki gelişmeler, savunma projelerimizle ilgili kararlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca Rumsfeld, ekonomik programımızla attığımız adımları olumlu buldu. ABD li bakana Irak konusunda Körfez Savaşı ndan bu yana Türkiye nin en fazla zarar gören ülke olduğunu anımsattım. Zararımızın 35 milyar dolar olduğunu belirttim.
Bölge politikasıyla ilgili olarak ABD nin ve Türkiye nin etkin iki ülke olarak daha yakın çalışmaları gerektiğini vurguladım. Güvenlik Konseyi nde geliştirilen planların, ABD nin uyguladığı politikaların sonuç vermediğini, bölgede en fazla etkilenen ve ilişkileri en gelişkin olan ülke olarak Türkiye nin devrede olması gerektiğini ifade ettim. ABD nin bu nedenle Türkiye ye danışmasının yararları üzerinde durdum. Türkiye nin görüşü alınmadan, Türkiye ye danışılmadan karar alınmaması gerektiğini ifade ettim.
Irak ın petrol ihracı konusundaki son kararından, en fazla Türkiye nin ve uygulanan ekonomik programın olumsuz etkileyebileceği üzerinde durdum. Ayrıca, Bağdat la temas içinde çözümler üretilmesinin yararını vurguladım."
Ecevit, İsrail ve Filistin arasında görüşme ortamının bir an önce sağlanması gerektiğini ilettiğini belirtti.
Başbakan, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "AGSK konusunda yapılan toplantıda bazı ilerlemeler kaydedildi. Ancak, Türkiye nin bunlarla yetinmesi mümkün değildir. Bakana, bunu da ilettim. Türkiye nin böyle bir oluşumun dışında tutulması kabul edilebilir bir durum değildir."
Ecevit, Rumsfeld in bu yaklaşımları olumlu karşıladığını kaydetti.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZIRAN 2001
ABD^ye Irak Şoku
ABD artık umut vermiyor!
BARÇIN YİNANÇ Ankara
Milliyet 5 Haziran 2001
Ankara ya yarım günlük ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı, Türkiye nin sıkıntılarını anladığını söyledi, ancak destek vaadinde bulunmadı
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yarım günlük ziyaretinde Türkiye nin Irak la ilişkilerini ölçülü götürmesi mesajını verirken, Ankara da Irak a yönelik yeni yaptırımlar rejiminin komşu ülkelerin zararını artırmamasını istedi. Ankara nın Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası yla ilgili endişelerini ilettiği Rumsfeld, Türkiye nin sıkıntılarını anladığını belirtmekle beraber, destek vaadinde bulunmadı. Rumsfeld in temasları sırasında masaya yatırılan üç konu şöyle:
AGSK: Ankara nın taleplerinin karşılanmamasının sadece Avrupa güvenlik mimarisi açısından değil, Türkiye nin ulusal güvenliği bakımından da onarılmaz zafiyetler yaratacağı vurgulandı. Rumsfeld, Türkiye nin anlaşılabilir endişeleri bulunduğunu söylerken, güçlü bir destek vaadinde bulunmadı.
Irak: Rumsfeld, Ankara nın Bağdat la ticari ve siyasi ilişkilerini ölçülü tutması mesajını verdi. Ankara ise akıllı yaptırımların zaten ambargodan büyük zarar gören komşu ülkeleri endişelendirdiğini vurguladı.
Füze Savunma Sistemi: Rumsfeld, kitle imha ve nükleer silahların kontrol mekanizması zayıf ülkelerin eline geçtiğini söyledi. Türkiye den taleplerinin ne olduğunun sorulması üzerine Rumsfeld, yeni savunma sisteminin hangi altyapıya oturacağının belli olmadığınndan dolayı herhangi bir konuşlandırma yapmadıklarını söyledi.
Genelkurmay dikkat çekti
ABD Savunma Bakanı nın Ankara daki temaslarının öncelikli konularından birini oluşturan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası yla (AGSP) ilgili en ciddi uyarı, Genelkurmay Başkanlığı ndan geldi. Genelkurmay, Türk tarafının temel görüşlerinden olumsuz sapmaların Türkiye nin ulusal güvenliğinde onarılmaz zafiyetler yaratacağını bildirdi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ın Rumsfeld le görüşmesinde, daha önce yapılmamış bir uygulamaya geçilerek, Beyaz Saray daki gibi basına bir bilgi notu dağıtıldı.