Beslenme karın doyurmak değil; ana karnında başlayan hayatın sonuna kadar devam eden metabolik faaliyetlerin devamlılığı, sağlıklı ve canlı kalabilmenin yegane koşulu olan bir olgudur. Pek çoğumuz da ömrümüzün neredeyse sıhhat ismi altındaki her faaliyetinin başrol oyuncusu bu olguya gereken kıymet ve ihtimamı göstermeyiz.
Beslenme halimizin ve sistemimizin devir hengam çok daha dikkatle kıymetlendirilmesi gereken şahsi devirleri vardır. İşte bu periyotlardan birisi de sıcakların ağır ve bunaltıcı bir biçimde kendini gösterdiği, sıhhatimiz üzerine olumsuz tesirlerinin netleştiği yaz aylarıdır. Bu aylarda beslenme stilimizde birtakım değişikliklere gitmeli, bölgesinde ve hengamında akıllıca besin seçiminde bulunmalıyız. Şayet bu aylarda hakikat ve sıhhat odaklı bir beslenme programı uygulamazsak pek çok illetle müsabaka olasılığımız var demektir.
Bilhassa yaşlılar, kronik illetleri olanlar, işi gereği gün uzunluğu güneşin altında çalışmak zorunda kalanlar ve evlatlar ölçüsüz yaz sıcaklarının tetikleyebileceği illetlere karşı çok daha dikkatli olmalı ve önlem almalılar. Yaz aylarında beslenmemizde gerekli önlemleri almazsak bünyemizde meydana çıkan değişiklikler ve metabolizma ile alakalı meseleler çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte.
YAZ SICAKLARININ SIHHATE OLUMSUZ OLABİLECEK TESIRLERI
*Sıcak havanın tesiriyle ana damarlarda genişleme, kan dolaşımında hızlanma ve kalp atımında artış gerçekleşir ve çeşitli organ ve sistemlerin işleyişinde aksaklıklar gözlemlenir.
*Solunum suratı yükselir, ağır terleme ile bir arada elektrolit istikrarı bozulur. Riskli kümeye giren insanlarda sıcak çarpması, kalp ritim bozukluğu, inme, velev kalp bunalımı geçirme mümkünlüğü bile gerçekleşebilir.
*Ani tansiyon düşmesi yahut yükselmesi, bayılma yahut teneffüs yetmezliği riski ağır bir artış gösterir.
*Vücutta artan ısı sebebi ile kimi enzimlerin çalışma sistemleri etkilenir ve bulantı, kusma, velev daire ile karşılaşılabilir.
*Sıvı kaybına bağlı elektrolit istikrar bozukluğu, konsantrasyon meselesine ve çeşitli kazalara sebebiyet verebilir.
*Diyabet hastalarında ani şeker düşmesi (hipoglisemi) yahut ani şeker yükselmesi (hiperglisemi) görülebilir.
*Cilt üzerinde hem akut hem kronik velev kansere bile sebebiyet verebilecek problemlerle karşılaşılabilir.
*Aşırı terleme ile birlikte nemli kalan nahiyelerde cilt mantarlarında artış görülebilir.
*Migren ve epilepsi atakları ortaya çıkabilir.
YAZ AYLARINA KIŞISEL BESLENME TEKLIFLERI
*Bugün itibariyle gün içerisinde ehil ölçüde su ve likit tüketin.
Vücudumuzda hayati ehemmiyete sahip olana suyun alınması gereken ölçüsü bireye nazaran değişmektedir. Vücudun alınan her 1 kalori başına 1,5 ml likide gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 1,5-2,5 litredir. Tüketilen sıvının büyük çoğunluğunun su olmasına çaba edin. Ölçüsüz çay, kahve, gazlı içecek tüketmeyin. Günde bir şişe maden suyu içmeyi de ihmal etmeyin.
*Ağustos ayı boyunca çok abartılı besin tüketiminden uzak durun.
Tabağınıza yerinde ölçüde yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon ölçüsünü güzel ayarlamaya çalışıp kalbin ve midemizin iş yükünü azaltabiliriz. Süratli yemek yememeye de ihtimam gösterip ana yemeklere başlamadan 15 dakika evvel 1 bardak su içip, yaz aylarında bu sıcaklara hususî yemekte başlangıç tercihimizi salatadan yana yapmalıyız.
*Öğün atlamamaya dikkat etmeliyiz. Günde 2-3 ana öğün ve 2-3 ara öğün tüketmek çok akıllıca olacaktır. Öğün atlamamak, hem kan şekerimizin nizamda kalmasına, hem de bir sonraki öğünde daha çok besin tüketme eğilimi göstermeyip gereğinden çokça kalori almamıza mahzur olacaktır. Ayrıyeten öğün sistemimizin yanı sıra yavaş ve yeterli çiğnemeye de itina gösterirsek hazımsızlık, mide yanması, reflü üzere sıkıntılarla çarpıntının da önüne geçebiliriz.
Bu aylarda yağda kızartmalar, kavurmalar, sıcak ve kızarmış formda hamur işleri mutlaka önermiyorum. Tercihlerimiz ısrarla soğuk zeytinyağlılar, haşlama, ızgara et ve eserleri, sebzeler yahut buğulamalardan yana olmalı.
*Öğünlerde ve ara öğünlerde en olmazsa olmaz besinimiz YOĞURT’tur. Yoğurdu her öğüne velev yoğurt olarak, istersek ayran, cacık, semizotlu yoğurt, yoğurtlu meze olarak kesinlikle yerleştirmeliyiz. Bu ayın beğenilen besinini aralarda ayran olarak içebilirsiniz. Sıkılırsanız bölgesine soğuk kefir içmek de yaz aylarının en sahih beslenme seçimi olacaktır.
*Meyve porsiyonlarınızı artırın. Bu ay beş porsiyona kadar meyve yemeye ihtimam gösterin. Bilhassa karpuz, kavun, kiraz ve şeftali bu serinin en kıymetli meyveleridir. Tabi ki şeker hastası değilsek
*Tatlı tercihimize dikkat edeceğimiz değerli bir aydayız, havalar çok sıcak. Dondurma, yaza şahsi en hakikat tatlı olmakla bir arada maksimum üç topla sınırlamayı da bilmemiz gerekir.
*Enerji içeriğinin yüksek olması sebebiyle kızartılmış- şerbetli tatlılardan kaçınıp, sütlü yahut meyveli tatlılara yönelmek hem kan şekerimizi daha rahat denetim altında tutmamıza hem de daha uzun mühlet tok kalmamıza destek sağlar. Bu aylarda en çok önerdiğim tatlı, bol tarçınlı, karanfilli, buz üzere bir komposto yahut limonatadır. Üşenmeden evlerinizde doğal olarak şekersiz yahut esmer şekerle kendiniz ve aileniz için hazırlayın.
*Alkole gelince... Tüketmeyin demek olmaz fakat kullandığınız alkolün cinsi ne ise rutin tüketim seviyenizi iki duble yahut iki kadehle sınırlayın. Yanında meyve, tatlı, velev ekmek ve ekmek eserleri olan makarna, pilavlar yahut patates bulunmasa güzel olur. Bu ay insülin hormonumuzu aniden yükseltip glisemik günaha mahal vermemek lazım.
Beslenme halimizin ve sistemimizin devir hengam çok daha dikkatle kıymetlendirilmesi gereken şahsi devirleri vardır. İşte bu periyotlardan birisi de sıcakların ağır ve bunaltıcı bir biçimde kendini gösterdiği, sıhhatimiz üzerine olumsuz tesirlerinin netleştiği yaz aylarıdır. Bu aylarda beslenme stilimizde birtakım değişikliklere gitmeli, bölgesinde ve hengamında akıllıca besin seçiminde bulunmalıyız. Şayet bu aylarda hakikat ve sıhhat odaklı bir beslenme programı uygulamazsak pek çok illetle müsabaka olasılığımız var demektir.
Bilhassa yaşlılar, kronik illetleri olanlar, işi gereği gün uzunluğu güneşin altında çalışmak zorunda kalanlar ve evlatlar ölçüsüz yaz sıcaklarının tetikleyebileceği illetlere karşı çok daha dikkatli olmalı ve önlem almalılar. Yaz aylarında beslenmemizde gerekli önlemleri almazsak bünyemizde meydana çıkan değişiklikler ve metabolizma ile alakalı meseleler çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte.
YAZ SICAKLARININ SIHHATE OLUMSUZ OLABİLECEK TESIRLERI
*Sıcak havanın tesiriyle ana damarlarda genişleme, kan dolaşımında hızlanma ve kalp atımında artış gerçekleşir ve çeşitli organ ve sistemlerin işleyişinde aksaklıklar gözlemlenir.
*Solunum suratı yükselir, ağır terleme ile bir arada elektrolit istikrarı bozulur. Riskli kümeye giren insanlarda sıcak çarpması, kalp ritim bozukluğu, inme, velev kalp bunalımı geçirme mümkünlüğü bile gerçekleşebilir.
*Ani tansiyon düşmesi yahut yükselmesi, bayılma yahut teneffüs yetmezliği riski ağır bir artış gösterir.
*Vücutta artan ısı sebebi ile kimi enzimlerin çalışma sistemleri etkilenir ve bulantı, kusma, velev daire ile karşılaşılabilir.
*Sıvı kaybına bağlı elektrolit istikrar bozukluğu, konsantrasyon meselesine ve çeşitli kazalara sebebiyet verebilir.
*Diyabet hastalarında ani şeker düşmesi (hipoglisemi) yahut ani şeker yükselmesi (hiperglisemi) görülebilir.
*Cilt üzerinde hem akut hem kronik velev kansere bile sebebiyet verebilecek problemlerle karşılaşılabilir.
*Aşırı terleme ile birlikte nemli kalan nahiyelerde cilt mantarlarında artış görülebilir.
*Migren ve epilepsi atakları ortaya çıkabilir.
YAZ AYLARINA KIŞISEL BESLENME TEKLIFLERI
*Bugün itibariyle gün içerisinde ehil ölçüde su ve likit tüketin.
Vücudumuzda hayati ehemmiyete sahip olana suyun alınması gereken ölçüsü bireye nazaran değişmektedir. Vücudun alınan her 1 kalori başına 1,5 ml likide gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 1,5-2,5 litredir. Tüketilen sıvının büyük çoğunluğunun su olmasına çaba edin. Ölçüsüz çay, kahve, gazlı içecek tüketmeyin. Günde bir şişe maden suyu içmeyi de ihmal etmeyin.
*Ağustos ayı boyunca çok abartılı besin tüketiminden uzak durun.
Tabağınıza yerinde ölçüde yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon ölçüsünü güzel ayarlamaya çalışıp kalbin ve midemizin iş yükünü azaltabiliriz. Süratli yemek yememeye de ihtimam gösterip ana yemeklere başlamadan 15 dakika evvel 1 bardak su içip, yaz aylarında bu sıcaklara hususî yemekte başlangıç tercihimizi salatadan yana yapmalıyız.
*Öğün atlamamaya dikkat etmeliyiz. Günde 2-3 ana öğün ve 2-3 ara öğün tüketmek çok akıllıca olacaktır. Öğün atlamamak, hem kan şekerimizin nizamda kalmasına, hem de bir sonraki öğünde daha çok besin tüketme eğilimi göstermeyip gereğinden çokça kalori almamıza mahzur olacaktır. Ayrıyeten öğün sistemimizin yanı sıra yavaş ve yeterli çiğnemeye de itina gösterirsek hazımsızlık, mide yanması, reflü üzere sıkıntılarla çarpıntının da önüne geçebiliriz.
Bu aylarda yağda kızartmalar, kavurmalar, sıcak ve kızarmış formda hamur işleri mutlaka önermiyorum. Tercihlerimiz ısrarla soğuk zeytinyağlılar, haşlama, ızgara et ve eserleri, sebzeler yahut buğulamalardan yana olmalı.
*Öğünlerde ve ara öğünlerde en olmazsa olmaz besinimiz YOĞURT’tur. Yoğurdu her öğüne velev yoğurt olarak, istersek ayran, cacık, semizotlu yoğurt, yoğurtlu meze olarak kesinlikle yerleştirmeliyiz. Bu ayın beğenilen besinini aralarda ayran olarak içebilirsiniz. Sıkılırsanız bölgesine soğuk kefir içmek de yaz aylarının en sahih beslenme seçimi olacaktır.
*Meyve porsiyonlarınızı artırın. Bu ay beş porsiyona kadar meyve yemeye ihtimam gösterin. Bilhassa karpuz, kavun, kiraz ve şeftali bu serinin en kıymetli meyveleridir. Tabi ki şeker hastası değilsek
*Tatlı tercihimize dikkat edeceğimiz değerli bir aydayız, havalar çok sıcak. Dondurma, yaza şahsi en hakikat tatlı olmakla bir arada maksimum üç topla sınırlamayı da bilmemiz gerekir.
*Enerji içeriğinin yüksek olması sebebiyle kızartılmış- şerbetli tatlılardan kaçınıp, sütlü yahut meyveli tatlılara yönelmek hem kan şekerimizi daha rahat denetim altında tutmamıza hem de daha uzun mühlet tok kalmamıza destek sağlar. Bu aylarda en çok önerdiğim tatlı, bol tarçınlı, karanfilli, buz üzere bir komposto yahut limonatadır. Üşenmeden evlerinizde doğal olarak şekersiz yahut esmer şekerle kendiniz ve aileniz için hazırlayın.
*Alkole gelince... Tüketmeyin demek olmaz fakat kullandığınız alkolün cinsi ne ise rutin tüketim seviyenizi iki duble yahut iki kadehle sınırlayın. Yanında meyve, tatlı, velev ekmek ve ekmek eserleri olan makarna, pilavlar yahut patates bulunmasa güzel olur. Bu ay insülin hormonumuzu aniden yükseltip glisemik günaha mahal vermemek lazım.