Burkulmalarda ilkyardım

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
52
Coin
256,936
Burkulmalarda ilkyardım

Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarını; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına burkulma denir
Eklemde şişlik, ağrı, morluk olur Bu yapılar normalden fazla gerilebilir Hatta yırtılabilir Hareketler ağrılıdır Burkulmuş eklem hareket ettirilmemelidir

*Eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası konulmalıdır
*Burkulmuş ayağın üzerine basılmamalıdır Koltuk değneği kullanılarak hareket edilir
*Burkulmuş ayağın altına 4-5 yastık konularak kalp seviyesinin üzerine kaldırılır Burkulmuş bölge sarkıtılmamalıdır Bu durumu şişliğe, kanamaya ve ağrıya neden olabilir
*Burkulma kolda ise, kol kalp seviyesi üzerinde olacak şekilde tülbent ile boyuna asılmalıdır
*Kesinlikle sıcak havlu ya da termofor uygulanmamalıdır, bu şişliğin artmasına yol açar
*Burkulmuş bölge ovulmamalıdır, dinlendirilmelidir
*Burkulmuş bölge, elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarılır
*Parmaklar oynatılarak kaslar çalıştırılır Böylece kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına çalışılır
*Her burkulmanın altından bir kırık ya da eklem bağı yırtığı çıkabileceği unutulmamalıdır
*Yaralı en yakın sağlık merkezine götürülür

Similar threads

• Soru
İlk Yardım Bilgileri ,ilk yardım nasıl yapılır,yaralanmalar ilk yardım,ilk yardım bilgileri nelerdir,ilk yardım nedir İlk Yardım Bilgileri A TANIMI Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişinin hayatını kurtarmak ve doktora ulaştırılıncaya kadar, o andaki durumunun daha kotuye gitmesini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Burkulmalarda ilk yardım, burkulmalarda ilk yardım nasıl olmalı, burkulmalarda ilk mudahale, burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılmalı, burkulmalarda ilk yardımda dikkat edilecekler, burkulmalarda ilk yardımda dikkat edilmesi gerekenler hakkında sizleri bilgilendirmek Burkulmalarda ilk yardım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılır KIRIK CIKIK BURKULMA BURKULMA: Bir eklemin taşıyabileceği yukun uzerinde zorlanması ile eklemi cevreleyen yumuşak dokunun zarar gormesine burkulma diyoruz Burkulmada bağlar, kaslar, kirişler ve kan damarları gerilmiş veya yırtılmıştır Burkulan organların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
KIRIK - ÇIKIK - BURKULMA KIRIK : Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır. Çeşitleri : - Kapalı kırık; deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokuların çok fazla zarar görmediği kırıklardır. - Açık kırık; kırık kemik uçlarının görülebildiği, çevre dokuların zarar gördüğü kırıklardır. Kırıkta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
cıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır Cıkık nedir? Eklem yuzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır Kendiliğinden normal konumuna donemez Cıkık belirtileri nelerdir? Yoğun ağrı Şişlik ve kızarıklık İşlev kaybı Cıkıkta ilkyardım nasıl olmalıdır? Eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt