Son konular

C vitamini deposu olan kızılcık Bitkisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
vitamini deposu olan kızılcık meyvesinin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya kondu.Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve Atatürk Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültelerinin işbirliğinde gerçekleştirilen araştırmada, kızılcıktaki C vitamini ve antioksidanın kansere yakalanma riskini azalttığı kanıtlandı.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ''Kızılcık Genetik Kaynaklarının Toplanması ve Korunması Projesi'' ile Türkiye'deki yaklaşık 60 kızılcık türünün koruma altında bulundurulduğunu söyledi.

Enstitüde koruma altında bulundurulan kızılcık türlerinden 16'sı üzerinde, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Kafkas'la birlikte yürüttükleri araştırma kapsamında kızılcık meyvelerinin biyokimyasal içeriklerine bakıldığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Araştırma sonunda kızılcıkların antioksidan madde ve C vitamini içeriklerinin birçok meyve türüne göre çok daha yüksek değerlerde olduğu belirlendi. Çalışma ile bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının yarısının 100 gram kızılcık tüketilerek karşılanabileceği de tespit edildi.''

C vitamini ve antioksidan maddelerin insan sağlığı açısından önemine dikkati çeken Yılmaz, şu bilgiyi verdi:

'Bu maddelerin kızılcıklarda çok yüksek miktarlarda olduğunun tespit edilmesi sonucu, kızılcıkların kansere yakalanma riskini azalttığı ve kızılcığın kansere ve daha bir çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koydu.'
 

Similar threads

  • Soru
Portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma özelliğiyle tüketimi, aşılama çalışmalarıyla da üretimi artan kızılcık, fiyatıyla da üreticisini mutlu ediyor. Doğu Akdeniz yöresinde hasadına başlanan kızılcığın, kendiliğinden yetişen ve ''yaban'' diye tabir edilenlerinin kilosu 50 kuruştan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, "narın en önemli özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır.nar damar tıkanıklıklarını yüzde 44 oranında geriletiyor” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, AA...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bizlere unutturmuş durumda. Artık her daim her sebze, meyveyi raflarda görüyor ve kolayca ulaşabiliyoruz bu bize sunulan şık bir imkan gibi görünse de bir çoğunuz şifadan daha çok; kokusuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Yaban Mersinin Faydaları YararlarıUzun süreli bir öğrenmede idealdir. Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar.Yaban mersini, kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiği, kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlediği, kalp krizi riski ile HIV virüsünün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Kayısının Faydaları Yararları * Kayısıdaki A vitaminine kanseri önlemede verilen mühim vazife... * Yetişkin bir insanın günlük lif ihtiyacının karşılanmasında kayısının rolü... * Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden kayısıya dâir değerlendirmeler... Anavatanı Çin’den, Büyük İskender’in Asya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt