C vitamini nedir?
C vitamini halk arasında en çok bilinen ve tüketilen vitaminlerden biridir. C vitamininin kimyasal adı askorbik asittir ve insan vücudunun üretemediği bir vitamindir. İnsan vücudu, bu vitamini üretemediği gibi vücutta da tutmaz. Bu yüzden sık sık C vitamini almak gerekir.
C vitamini ısıya karşı dayanıksızdır ancak suda erime özelliği vardır. Görüntüsü ise ışıkla temas ettiğinde rengi daha koyulaşır. Mandalina, portakal gibi meyvelerden de tahmin edildiği gibi ekşi bir tadı vardır ve çok hafif bir kokusu vardır.
C vitamininin faydaları nelerdir?
Bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynar.
Birçok kanser çeşidinden korur.
Kanseri engeller.
Cilt kanserinin ilerlemesini yavaşlatır.
Yaralara ve yanıklara iyi gelir.
Diş eti kanamalarını durdurur.
Katarakt oluşumunu engeller.
Soğuk algınlığından ateşli hastalıklardan gripten ve nezleden korur.
Antioksidan kaynağıdır.
Tansiyonun dengelenmesini sağlar.
Vücut direncini arttırır.
Kansızlığı önler.
C vitamini hangi besinlerde bulunur?
Limon
Mandalina
Greyfurt
Portakal
Çilek
Kivi
Kavun
Ananas
Yaban mersini
Ispanak
Maydanoz
Karnabahar
Brokoli
Patates
Lahana
Domates
Taze fasulye
Soğan
Bezelye
Roka
Tere
Kuşburnu
Kırmızı lahana
Ispanak
Kırmızı biber
Yeşil biber
C vitamini yetersizliği nelere sebep olur?
Bağışıklık sistemi bozukluğu
Kilo kaybı
Diş kaybı
Kas, eklem ve kemik ağrıları
Diş eti hastalıkları
Yorgunluk ve bitkinlik
Demir eksikliği
Kansızlık
C vitamini fazlalığı nelere sebep olur?
Böbrek taşı
İshal
Alerji
Demir yükselmesi
Böbreklerin yorulması
Ciltte alerjik rahatsızlıklar olabilir.
Günlük C vitamini ihtiyacı nedir?
C vitaminin ortalama alımı 75-90 mg’dır. Çocuklarda bu miktar 80-100 mg’dır. Yetişkinlerde ve çocuklarda bu ihtiyaç 3 ana öğün içerisinde besinlerden meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Hamilelik döneminde daha fazla C vitamini ihtiyacı olur. Vücutta oluşan yaraların tedavisinde ise bu oranın 5-10 katına çıkmak bolca c vitamini bulunduran meyve ve sebzeler tüketmek gerekir.
C vitamini halk arasında en çok bilinen ve tüketilen vitaminlerden biridir. C vitamininin kimyasal adı askorbik asittir ve insan vücudunun üretemediği bir vitamindir. İnsan vücudu, bu vitamini üretemediği gibi vücutta da tutmaz. Bu yüzden sık sık C vitamini almak gerekir.
C vitamini ısıya karşı dayanıksızdır ancak suda erime özelliği vardır. Görüntüsü ise ışıkla temas ettiğinde rengi daha koyulaşır. Mandalina, portakal gibi meyvelerden de tahmin edildiği gibi ekşi bir tadı vardır ve çok hafif bir kokusu vardır.
C vitamininin faydaları nelerdir?
Bağışıklığın güçlenmesinde önemli rol oynar.
Birçok kanser çeşidinden korur.
Kanseri engeller.
Cilt kanserinin ilerlemesini yavaşlatır.
Yaralara ve yanıklara iyi gelir.
Diş eti kanamalarını durdurur.
Katarakt oluşumunu engeller.
Soğuk algınlığından ateşli hastalıklardan gripten ve nezleden korur.
Antioksidan kaynağıdır.
Tansiyonun dengelenmesini sağlar.
Vücut direncini arttırır.
Kansızlığı önler.
C vitamini hangi besinlerde bulunur?
Limon
Mandalina
Greyfurt
Portakal
Çilek
Kivi
Kavun
Ananas
Yaban mersini
Ispanak
Maydanoz
Karnabahar
Brokoli
Patates
Lahana
Domates
Taze fasulye
Soğan
Bezelye
Roka
Tere
Kuşburnu
Kırmızı lahana
Ispanak
Kırmızı biber
Yeşil biber
C vitamini yetersizliği nelere sebep olur?
Bağışıklık sistemi bozukluğu
Kilo kaybı
Diş kaybı
Kas, eklem ve kemik ağrıları
Diş eti hastalıkları
Yorgunluk ve bitkinlik
Demir eksikliği
Kansızlık
C vitamini fazlalığı nelere sebep olur?
Böbrek taşı
İshal
Alerji
Demir yükselmesi
Böbreklerin yorulması
Ciltte alerjik rahatsızlıklar olabilir.
Günlük C vitamini ihtiyacı nedir?
C vitaminin ortalama alımı 75-90 mg’dır. Çocuklarda bu miktar 80-100 mg’dır. Yetişkinlerde ve çocuklarda bu ihtiyaç 3 ana öğün içerisinde besinlerden meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Hamilelik döneminde daha fazla C vitamini ihtiyacı olur. Vücutta oluşan yaraların tedavisinde ise bu oranın 5-10 katına çıkmak bolca c vitamini bulunduran meyve ve sebzeler tüketmek gerekir.