Cache Nasıl Temizlenir Mac?

SoruCevap

Üye
Tepkime
67
Coin
256,935
Cache Nasıl Temizlenir Mac? Mac bilgisayarınızın performansını artırmak ve gereksiz dosyaları temizlemek için cache’leri temizlemeniz önemlidir. Cache temizleme işlemi, bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlar ve depolama alanınızı boşaltır. Cache’leri temizlemek için öncelikle Finder’ı açın ve “Git” seçeneğini tıklayın. Ardından “Kütüphane” seçeneğine gidin ve “Caches” klasörünü bulun. Klasöre sağ tıklayın ve “Çöp Kutusuna Taşı” seçeneğini seçin. Son olarak, çöp kutusunu boşaltarak cache’leri tamamen temizleyebilirsiniz. Bu işlemi düzenli olarak yaparak Mac’inizin performansını iyileştirebilirsiniz.
İçindekiler

Cache Nasıl Temizlenir Mac?​

Cache, Mac bilgisayarınızın performansını artırmak ve internet gezinme deneyimini iyileştirmek için kullanılan geçici dosyaları depolayan bir bellek türüdür. Ancak zamanla cache dosyaları birikebilir ve gereksiz alan kaplayabilir. Bu nedenle, Mac’inizdeki cache’i düzenli olarak temizlemek önemlidir. İşte Mac bilgisayarınızda cache temizlemek için birkaç adım:

1. Safari Cache Nasıl Temizlenir?​

Safari tarayıcısının cache’i, gezinme geçmişi, çerezler ve diğer geçici verileri içerir. Safari cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 1: Safari tarayıcısını açın ve menü çubuğunda “Safari” seçeneğine tıklayın.
Adım 2: “Tercihler” seçeneğini tıklayın ve “Gizlilik” sekmesine gidin.
Adım 3: “Çerezler ve diğer web sitesi verileri” bölümünde “Verileri Yönet” butonuna tıklayın.
Adım 4: “Tüm web sitesi verilerini kaldır” seçeneğini tıklayın ve “Kaldır” butonuna basarak onaylayın.

2. Chrome Cache Nasıl Temizlenir?​

Chrome tarayıcısı, gezinme geçmişi, çerezler ve diğer geçici verileri saklayan bir cache’e sahiptir. Chrome cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 1: Chrome tarayıcısını açın ve sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın.
Adım 2: “Araçlar” seçeneğini seçin ve “Tarama Verilerini Temizle” seçeneğini tıklayın.
Adım 3: “Tarama Verilerini Temizle” penceresinde “Önbellek” seçeneğini işaretleyin.
Adım 4: “Verileri Sil” butonunu tıklayarak cache’i temizleyin.

3. App Store Cache Nasıl Temizlenir?​

App Store, indirdiğiniz uygulamaların ve güncellemelerin geçici dosyalarını cache olarak saklar. App Store cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 1: Finder’ı açın ve “Git” menüsünden “Klasöre Git” seçeneğini seçin.
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / com.apple.appstore” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “com.apple.appstore” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

4. Mail Cache Nasıl Temizlenir?​

Mail uygulaması, e-postaların ve eklerin geçici dosyalarını cache olarak saklar. Mail cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / com.apple.mail” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “com.apple.mail” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

5. Spotlight Cache Nasıl Temizlenir?​

Spotlight, dosyaları ve uygulamaları hızlı bir şekilde aramanızı sağlayan bir özelliktir. Spotlight cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / Metadata / Spotlight” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “Spotlight” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

6. iTunes Cache Nasıl Temizlenir?​

iTunes, müzik, film ve diğer medya dosyalarınızı yönetmenizi sağlayan bir uygulamadır. iTunes cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / com.apple.iTunes” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “com.apple.iTunes” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

7. Spotlight Rehberi Nasıl Temizlenir?​

Spotlight Rehberi, kişilerinizin bilgilerini ve iletişim bilgilerini saklar. Spotlight Rehberi cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / Metadata / Spotlight” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “Spotlight” klasörünü bulun ve içindeki “Rehber” dosyasını silin.

8. Quick Look Cache Nasıl Temizlenir?​

Quick Look, belgeleri ve medya dosyalarını hızlı bir şekilde önizlemenizi sağlayan bir özelliktir. Quick Look cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “~ / Kütüphane / Caches / Quick Look” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “Quick Look” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

9. Time Machine Cache Nasıl Temizlenir?​

Time Machine, Mac’inizde yedekleme işlemlerini gerçekleştiren bir özelliktir. Time Machine cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Açılan pencerede “/ Kütüphane / Caches /” yolunu yazın ve “Git” butonuna tıklayın.
Adım 3: “Time Machine” klasörünü bulun ve içindeki tüm dosyaları silin.

10. DNS Cache Nasıl Temizlenir?​

DNS cache, internete erişim sağlamak için kullanılan IP adreslerini ve alan adlarını depolar. DNS cache’i temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 1: Terminal’i açın (Uygulamalar > Yardımcı Programlar > Terminal).
Adım 2: Terminal’de “sudo killall -HUP mDNSResponder” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.
Adım 3: Kullanıcı şifrenizi girin ve Enter tuşuna basarak onaylayın.

11. Dashboard Cache Nasıl Temizlenir?​

Dashboard, hava durumu, takvim ve diğer widget’ları görüntülemenizi sağlayan bir özelliktir. Dashboard cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “defaults delete com.apple.dashboard” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.
Adım 3: Terminal’de “killall Dock” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

12. Font Cache Nasıl Temizlenir?​

Font cache, sistemde kullanılan yazı tiplerini hızlı bir şekilde yüklemek için kullanılır. Font cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “atsutil databases -remove” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

13. Launch Services Cache Nasıl Temizlenir?​

Launch Services, uygulamaların ve dosyaların açılmasını yöneten bir özelliktir. Launch Services cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “sudo /System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Frameworks/LaunchServices.framework/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

14. User Cache Nasıl Temizlenir?​

Kullanıcı cache’i, kullanıcı tarafından oluşturulan geçici dosyaları içerir. Kullanıcı cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “rm -rf ~/Library/Caches/*” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

15. System Cache Nasıl Temizlenir?​

Sistem cache’i, işletim sistemi tarafından oluşturulan geçici dosyaları içerir. Sistem cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “sudo rm -rf /Library/Caches/*” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

16. System Log Cache Nasıl Temizlenir?​

Sistem log cache’i, sistem hatalarını ve olaylarını kaydeden geçici dosyaları içerir. System Log cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “sudo rm -rf /private/var/log/asl/*.asl” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

17. Printer Cache Nasıl Temizlenir?​

Yazıcı cache’i, yazdırma işlemleriyle ilgili geçici dosyaları içerir. Printer cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Adım 2: Terminal’de “sudo rm -rf /var/spool/cups/*” komutunu girin ve Enter tuşuna basın.

18. Trash Can Cache Nasıl Temizlenir?​

Çöp kutusu cache’i, silinen dosyaların geçici bir kopyasını içerir. Trash can cache’ini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 1: Finder’ı açın ve “Git” menüsünden “Çöp Kutusu” seçeneğini seçin.
Adım 2: “Çöp Kutusu” simgesine sağ tıklayın ve “Çöp Kutusunu Boşalt” seçeneğini tıklayın.
Adım 3: “Çöp Kutusu Boşaltılsın mı?” diye soran bir ileti görünecektir. “Boşalt” butonuna tıklayarak cache’i temizleyin.

19. Memory Cache Nasıl Temizlenir?​

Bellek cache’i, işletim sistemi tarafından kullanılan geçici bellek alanını içerir. Memory cache’ini temizlemek için aşağıd

Cache Nasıl Temizlenir Mac?​

Cache nasıl temizlenir Mac?
Cache temizlemek için Safari tarayıcısını kullanabilirsiniz.
Safari ayarlarından tarayıcı geçmişini ve önbelleği silebilirsiniz.
Terminal’i açarak “sudo periodic daily weekly monthly” komutunu kullanabilirsiniz.
“Disk Utility” uygulamasını kullanarak disk onarımı yapabilirsiniz.

Cache temizlemek için “Activity Monitor” uygulamasını kullanabilirsiniz.
Tarayıcı eklentilerini devre dışı bırakarak cache’i temizleyebilirsiniz.
“CleanMyMac” gibi üçüncü taraf uygulamaları kullanarak cache’i temizleyebilirsiniz.
“OnyX” gibi sistem temizleme uygulamalarıyla cache’i silebilirsiniz.
Cache’i manuel olarak silmek için “/Library/Caches” klasörüne erişebilirsiniz.

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt