Son konular

Çağımızın Hastalığı Depresyon

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
GALİBA DEPRESYONDAYIM!”

Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan, şarkılara konu olan ve çoğu insanın hayatının belli dönemlerinde en az bir kez belirtileriyle karşılaştığı Depresyon’u yakından inceleyelim.

Depresyon Nedir?

Zihinsel, duygusal ve bedensel belirtiler ile kendisini gösteren önemli fakat tedavisi mümkün olan bir ruhsal hastalıktır. Çökkün ruh hali ve zevk alamama durumları depresyonun en belirgin özellikleridir. Depresyon dönemlinde kişi mutsuz ve karamsardır.

Depresyon neden ortaya çıkar?

Kişinin beynindeki kimyasal dengenin bozulması depresyonun oluşmasında önemle sahiptir. Beyinde bulunan noradrenalin ve seratonin kimyasal maddelerinin sinir hücreleri arasındaki sinaps boşluğundaki miktarları azalır. Bu azalma, depresif bulguların ortaya çıkmasına sebep olur. Bazen bu azalma kendiliğinden oluşuyor olsa da bazı zorlayıcı yaşam olayları da azalmaya etki etmektedir. Yaşanmış olan travmalar, kayıplar, üzüntü ve zorlu olaylar, devam etmekte olan sorunlar, yeni ortaya çıkmış zorlayıcı yaşam olayları, düşük eğitim düzeyi ve yoksulluk da depresyon oluşumunda etkili olabilir. Kalıtsal özelliği vardır, aile geçmişinde depresyon olan kişiler risk altındadırlar.

Kadınlar erkeklere oranla daha fazla depresyona girme riski taşır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hormonal olabileceği ve yaşam yükünün erkeklere oranla daha fazla oluşu sebepler olarakdüşünülebilir.

Depresyon türleri ve belirtileri nelerdir?

Major Depresif Bozukluk ve Distimik Bozukluk olarak iki türden oluşur.

Majör Depresif Bozukluk (Klinik Depresyon)
Majör depresyonu ayırt eden belirti kişinin herhangi bir şeyden tat alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolmasıdır. Sıklıkla uyku ve iştah zorlukları yaşanır. Konsantrasyon problemi görülebilir. Çoğu insan hayatlarının bir döneminde üzgün ve çaresiz hissedebilir. Fakat majör depresyonda bu hislerin, depresif ruh hâlinin ve ilgi kaybının günün büyük kısmında (özellikle sabahları) görülmesi ve bunların da en az iki hafta boyunca devam etmesi gerekir.

Major depresif bozukluğu tanısı için 2 haftalık süre içerisinde aşağıdaki belirtilerden 5 veya daha fazlasının karşılanıyor olması gerekmektedir;

Günün çoğunluğunda depresif hissetme

Günlük aktivitelere ilginin azalması

Belirgin kilo artışı ya da azalışı

Şiddetli uykusuzluk ya da uyanamama hali

Düşünce ve hareketlerde yavaşlama

Günün çoğunluğunda bitkin/yorgun hissetme

Odaklanmakta ve karar vermekte güçlük

Tekrar eden ölüm ya da intihar düşünceleri

Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Majör depresif bozukluklar kategorisinde değerlendirilir. Bu bozukluk kişilerde belirli davranış kalıplarıyla ortaya çıkar. Atipik depresyon yaşayan kişilerin duygu durumları dış uyaranlara göre şiddetli değişimler gösterir. Alınan iyi haberler karşısında aşırı sevinç, kötü haberlerde ise aşırı üzüntü görülebilir. Atipik depresyon genellikle ilk defa gençlik yıllarında başlar ve yetişkinlikte devam eder. Atipik depresyon yaşayan kişilerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür;

Kiloda belirgin artış

İştahta belirgin artış

Yoğun uyku hali

Kollarda ve bacaklarda ağırlaşma hissi

Reddedilmeye karşı hassasiyet

Doğum Sonrası Depresyonu
Majör depresyon türleri arasında değerlendirilen doğum sonrası depresyonu gebelik süresince ya da doğumu takip eden dört hafta içinde görülen bir depresyon türüdür. Doğum yapan kadınların %10-15’inde görülen doğum sonrası depresyonun neden kaynaklandığı tam olarak bilinememektedir. Doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınlarda genellikle şiddetli üzüntü hali, sürekli ağlama, yoğun kaygı ve umutsuzluk sıklıkla görülen belirtilerdir.

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu
Mevsimsel duygu durum bozukluğu belirli mevsim dönemlerinde görülmesiyle diğer depresyon türlerinden ayrılır. Özellikle gün ışığının azaldığı kış dönemlerinde görülen mevsimsel duygu durum bozukluğu popülasyonun %1-%2’lik bölümünü etkiler ve genellikle kadınlarda ve gençlerde görülür. Mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşayan kişiler kış aylarında yaz aylarında oldukları hallerinden bambaşka bir görüntü sergilerler; genellikle ümitsiz, üzgün, stresli ve ilgisiz bir görüntüyle devam eden mevsimsel duygu durum bozukluğu sonbahar- kış döneminde başlayıp günlerin uzadığı ilk bahar yaz aylarına kadar devam eder.

Melankolik Özellikli Majör Depresyon
Melankolik özellikli majör depresyonda kişiler önceden zevk aldıkları hiçbir aktiviteden zevk almamaya başlarlar. Melankolik özellikli Majör depresif bozukluk tanısı konulabilmesi için aşağıdaki belirtilerden en az üç tanesinin daha sergilenmesi beklenir;

Zevk alınan çoğu aktivitelerden zevk alamama

Yaşanan iyi olaylar karşısında tepkisizlik

Psikomotor davranışlarda değişiklikler

Aşırı suçluluk duygusu

Uykusuzluk

Sabahları yaşanan depresyonda artış

Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Halisünasyon ve sanrılarla seyreden majör depresif bozukluk türü psikotik özellikli majör depresyon olarak adlandırılır. Psikotik özellikli majör depresyonda kişiler kendilerinin değersiz olduklarını ve yaşamayı hak etmediklerini söyleyen sesler duyduklarını belirtebilirler.

Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Katatonik özellikli majör depresyon yaşayan kişilerde psikomotor davranışlarda şiddetli bozulmalar görülür. Katatonik özellikli depresyonda aşağıdaki belirtilerin en az iki tanesinin görülüyor olması aranır:

Kaslarda hareketsizlik

Nedensiz kas hareketleri

Şiddetli negativite ya da hiç konuşmama

Alışılmamış beden pozisyonu

Başkalarının söz ve hareketlerini tekrar etme

Distimik Bozukluk
Kronik bir seyir gösteren sinsi başlangıçlı bir depresyon türüdür. Sık görülmesine karşın, teşhisi nadir koyulan bir rahatsızlıktır. Hastalarda fazla ağır olmayan, en az iki yıl süren depresyon belirtileri görülür. Hiç bir şeyden memnun olmama, uyku bozuklukları, sürekli karamsarlık durumu, yorgunluk, güvensizlik hali, isteksizlik ve ilgi düşüklüğü, bedensel yakınmalar hastaları rahatsız eder. Rahatsızlıkta aralarda bir kaç gün süren iyi haller olabilir. Bu etkiler iki aydan daha fazla devam etmez. Kişilerdeki depresif belirtiler hafif şekilde en az 2 yıl devam eder. Bu süreğen gidişli bir sorundur. Bu rahatsızlık gizli depresyon olarak anılabilir. Hastaların en fazla şikayet ettiği konu depresif olmalarıdır. Rahatsızlığın başlangıç aşaması genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde olur.

Depresyonun Tedavi yöntemleri nelerdir?

Psikoterapi

İlaç tedavisi
Yapılan araştırmalar depresyonun tedavi edilen yüksek oranlı bir hastalık olduğunu gösteriyor. Depresyon tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte yürütülmesidir. Antidepresan ilaçların yanetkileri son derece azdır. Toplumda ilaçlar hakkındaki yaygın olan yanlış bilgilerin aksine antidepresanlar bağımlılık yapmazlar. İlaçlar genellikle 2-3 hafta sonra tam etkilerini göstermektedir. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve depresyon ile mücadele etmesi için daha aktif olması amacı vardır. Psikoterapi süreci ilaç kullanımı ile desteklenebilir. Özellikle bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları depresyondaki kişilerin kendilerini depresyona sürükleyen düşünce tarzlarını değiştirmelerine ve pozitif biliş kalıpları oluşturmalarına yardımcı olmaları yönünden en etkili tedavi yöntemleri arasındadır.

Depresyon hastalarına tavsiyeler:

Sabırlı olun! Ağır ilerleyen bu hastalığın tedavisi de zaman alır.

Hayatınıza ufak ve gerçekçi hedefler koyunuz.

Fiziksel aktiviteleri aksatmayınız (Yürüyüş,koşu,yüzme vb.)

Uyandıktan sonra yatakta durmayınız

İlacın doz değişikliği veya bırakılması doktor kontrolunde olmalıdır, kendiniz değişiklik yapmayınız ve kullanımı aksatmayınız.

Sizi iyi hissettirdiğini düşündüğünüz müzikler dinleyiniz.
 

Similar threads

  • Soru
Depresyon Nedir? Minimum 2 hafta devam eden duygusal bir durum çökmelerini ifade etmektedir Bu durum karamsar bir hale ve zihnen kötü düşünme haline iter Vücutta bir ağırlık ve yavaşlama ortaya çıkar bu da içe kapanmaya neden olur Psikiyatrik bir rahatsızlık olmasının yanında ailesinde bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Depresyon Nedir? Minimum 2 hafta devam eden duygusal bir durum çökmelerini ifade etmektedir Bu durum karamsar bir hale ve zihnen kötü düşünme haline iter Vücutta bir ağırlık ve yavaşlama ortaya çıkar bu da içe kapanmaya neden olur Psikiyatrik bir rahatsızlık olmasının yanında ailesinde bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Depresyon genel haliyle bir duygu durum bozukluğudur ve kendini temel olarak birkaç aydan uzun süren boşluk hissi, isteksizlik, özgüvende azalma, beklentisizlik ve umutsuzluk gibi olumsuz duygu ve düşünceler ile göstermektedir. Hayatın bazı zamanlarında karşı karşıya kalınan üzücü ve umut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Yüzyıllardır tanınan depresyon, bilişsel, psikomotor ve psikofizyolojik alanlarla ilgili olan semptomlar kümesidir. Dolayısıyla depresyonda klinik belirtiler oldukça değişken bir dağılım göstermesi söz konusu olacaktır. Zira depresif belirtiler, depresyon hastalığı dışında pek çok durumda da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Depresyon gündelik ya da mesleki işlerimizi yapma yeteneğinimiz azaltan hastalıklar (Kalp hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon) arasında ilk sıradadır. Depresyonun birçok çeşidi bulunmakla birlikte en fazla major depresyon ve distimi görülmektedir. Depresyon çeşitlerini aşağıdaki gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt