Çalışan ve emziren kadınların beslenmesi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Emzirme Devrinde Beslenme
Ana sütü, hengamında doğan her bebeğin sıradan gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, birinci 6 ay tek başına ehil olan en münâsib ve doğal besindir. Bu nedenle emzirme devrinde beslenme, üzerinde kıymetle durulması gereken bir husustur. Ananın günlük tükettiği besinlerin çeşit ve ölçüsü, vücut depo seviyesi, ruhsal durumu üzere etmenler süt ölçüsünü ve kalitesini etkilemektedir. Emziren bir validenin beslenmesindeki hedef, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılamak, vücudundaki besin depolarını istikrarda tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği güç ve besin ögelerini karşılamaktadır.
Emziklilik periyodunda, günlük alınması gereken kuvvet (kalori) ve besin öğeleri ölçüleri artar.Ortalama 800 ml/gün süt üreten bir hatunun, günde 700 kalorilik ek bir kuvvete gereksinimi vardır. Bu kuvvetin 500 kalorisinin günlük beslenmesi ile alınmalıdır. 200 kalorisi de hamilelikte alınan kilolardan (depo yağlar) sağlanmaktadır. Böylelikle hamilelikte alınan kilolar emzirme periyodunda rastgele bir diyet yapmadan da kolaylıkla verilebilmektedir.
Çalışan ve Emziren Hatunlar Analar Neler Yapmalı ?
Birinci 6 ay bebeği yalnızca ana sütüyle beslemek hayli değerlidir. Tekrar işe dönmek zorunda kalan anaların birçoğu emzirmeyi kesmektedir. Bunu önlemek için ;
*Emzirme saatlerine nazaran esnek çalışma saatleri patrondan talep edilebilir.
*İşyerine yakın bir mekanda yahut bebeği aralarda işyerine getirecek bir kişi yardımıyla bebek emzirilebilir.
*Anne sütü sağılarak hem sütün kesilmesi önlenebilir hem de ana uzaktayken bir öteki kişinin ana sütüyle bebeği beslemesi sağlanabilir.
Beslenme Teklifleri
*Yeterli protein alımı için her gün 1 adet yumurta ve 100 - 150 gr yağsız et (tavuk, balık, hindi vb.) yahut 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmelidir. Haftada ortalama 2 sefer balık tüketimi de nispeten değerlidir.
*Emzirme devrinde artan kalsiyum gereksiniminin karşılanması emeliyle ehliyetli ölçüde kalsiyum istikametinden varlıklı süt, yoğurt ve peynir tüketilmelidir.
*Doymuş (margarin, tereyağı üzere katı) yağlardan kaçınmalı, doymamış (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırözü, soya, ayçiçek üzere sıvı) yağları tercih edilmelidir. Başkaca çok çokça yağ içeren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tüketmemeli, yemekler ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme prosedürleri ile hazırlanmalıdır.
*Artan demir muhtaçlığı için et ve et eserleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler, pekmez günlük beslenmede tertipli olarak tüketilmelidir. Başkaca demirin emilimini azaltan çay, kahve ve gazlı içecekler yemeklerle birlikte içilmemeli, demirin emiliminin arttırılması için ise C vitamini içeriği varlıklı mandalina, kivi, domates, maydanoz, yeşil biber üzere besinlerle birlikte tüketilmelidir.
*Emzirme periyodunda muhtaçlık duyulan vitaminlerin karşılanması için vitamin ve mineral cihetinden varlıklı olan zerzevat ve meyveler her öğün tüketilmelidir. Zerzevat ve meyvelerin bol suyla yıkanarak ilaç kalıntılarından arınması sağlanmalıdır.
*D vitamini güneş ışınlarının cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren ana günde en az 10 dk güneşlenmeye ihtimam göstermelidir.
*Şekerli ve tatlı besinlerin süt verimini arttırdığı yaygın ve yanlış bir inanıştır. Sütün ölçüsünü en çok arttıran tüketilen likit ölçüsüdür. Artan likit muhtaçlığının karşılanması hedefiyle her gün 10 - 15 bardak (2 - 3 lt) su içilmelidir.
*Özellikle çalışan valideler çay, kahve ve gazlı içecekler mekanına iş aralarında ıhlamur, papatya, kuşburnu üzere bitki çayları, meyve çayları, taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilebilir.
*Kabızlığın önlenmesi ve likit tüketimi açısından kıymetli olan üzüm, erik, kayısı kompostoları tercih edilmelidir.
*Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar üzere besin ek hususu içeren hazır besinler mümkün olduğu kadar az tüketilmemelidir.
*Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.
*İyot zayıflığını önlemek için iyotlu tuz kullanılmalıdır.
*Sigara ve alkol katiyen kullanılmamalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Hamilelik devrindeki beslenme, bebeğin sağlıklı sağlıklı bir halde yerküreye gelmesi için ne nokta kıymetli ise, emziklilik devrindeki beslenme de o aşama kıymetlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme devrinde alması gereken en kıymetli besin ANA SÜTÜ’ dür ve validenin ehliyetli ölçüde ve nitelikte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Emziklilikte beslenme, üzerinde kıymetle durulması gereken bir bahistir. Validenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve ölçüsü, vücut depo seviyesi, ruhsal durumu üzere etmenler süt ölçüsünü ve kalitesini etkilemektedir. Emziklilik devrinde; günlük kalori, alınması gereken likit, protein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Ana sütü, bebeğin sağlıklı bir biçimde tüm besin gereksinmesini karşılayan, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruyan alanı doldurulamaz bir besindir. Ayrıyeten, ana ve bebeğin duygusal bağ kurmasına da olumlu tarafta ek sağlar. Loğusa ananın salgıladığı süt, aldığı besinlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Mucizevi besin diye tanımladığımız ana sütü, besleyici cephesinin yanında çok ziyade şık özelliklere de sahip. Ana sütü, bebeğinizin ay ve yaşına nazaran içerik değiştirmekte, dönemsel olarak bebeğin en çokça muhtaçlık duyduğu besin ögesi ne ise bünyesinde onu arttırmaktadır. Bunun yanında şimdi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Geleceğimiz olan evlatlarımızın daha sağlıklı olması için en ülkü besin ana sütüdür. Mevzunun değerine dikkat çekmek ve gündem oluşturulması emeliyle tüm yerkürede 1-7 Ekim Haftası “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. 1-Sütüm yetmiyor. Ne hengam ek besine başlamalıyım? Ana sütünün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt