Çaltılar Köyü Fethiye Muğla

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Fethiye Çaltılar Köyü - Çaltılar Köyü Hakkında - Çaltılar Köyü Tanıtımı - Çaltılar Köyü Resimleri





Köy Muhtarı: NAFİZ AKTAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:
0(252) 681 01 29

Cep Telefonu:
0536 655 98 21

Çaltılar, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün ilk yerleşim yeri Çöller orta mahalle ve yukarı köy olarak söylenir. O zamanki yerleşimden kalan harebeler halen mevcuttur. Köyün yukarısında halk arasında "in" denilen çok büyük bir mağara olup girişindeki taş yüzeylerde çok değişik işlemeler mevcuttur. İşlemelerin Likyalılar'a ait olduğu söylenmekte olup net bilgi yoktur. Mağaranın içinde insan sesinin geldiği, taş oyunu oynandığı söylenir. İçinde bir göl ve bir tünelin olduğu, o tünelin yine köyün hemen önünde bulunan hüyük denilen tepeye çıktığı söylenir. Halk arasında, köyün bir kısmının Orta Asya'dan geldiği söylenir. Tarih olarak 1850'lerden sonrası verilir. Köyün yaşlıları, Kurtuluş Savaşı ve Kore Savaşı'na katılmışlardır. Dönenler de olmuştur, şehit olanlar da. Köyün değişik mevkilerinde çok değişik tarihi eserler mevcuttur ve araştırılmayı beklemektedir.

Kültür

Köyün gelenekleri olarak düğün eğlenceleri, yardımlaşma, boğa güreşleri yapılır. Asker uğurlama merasimi hoştur. Cenaze, bayram, yangın gibi hallerde birine ihtiyaç duyma gibi durum yoktur. Çünkü herkes birliktedir, acıda, hüzünde. Dinî inancı çok üst düzeyde yaşayan insanları, sıcak, şakacı ve samimidir. Bunun en başlıca sebebi, insanların ekonomik durumlarının oldukça iyi olmasıdır. Köyün en önemli kültür varlığı ise, tarihî ikinci Kırkpınar olmasıdır. Kırk tane akan çeşmesi, sögüt ve bir tane de asırlık koca çınarla çevrili güreş sahası vardır. Yaz aylarında Temmuz'dan Eylül'e kadar, hafta sonları bu çayırda düğün ve mevlüt yemekleri köy halkına dısarıdan gelen yazlıkcı ve piknik için gelen misafirler olmak üzere herkese ikram edilir. Bu da doğal olarak kaynaşmayı sağlar.

Coğrafya

Muğla iline 208 Km., Fethiye ilçesine 78 Km., Antalya iline 130 Km. uzaklıktadır.

Dört tarafı Batı Toroslar'ın uzantısı ile çevrili olup güneyinde Akdağ, doğusunda Kızılca dag bulunur. Kuzeyinde Çaylaklı tepesi bulunmaktadır. Köy, yüksek tepe üzerine kurulu, önü açık bir ovadır.

İklim

Nüfus : 2000 - 549

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün %75'i çeşitli kurumlardan emeklidir. Yazları köyde; kışın, başta Antalya olmak üzere Fethiye, Göçek, Dalaman, Finike olmak üzere değişik sahil kesimlerinde ikamet etmektedirler. Köyde yeni nesil ağaçlandırma ve meyveciliğe yönelik çalışma yapmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu 1960'larda yapılmış ve 2002'ye kadar öğrencisi olmuştur. Nüfus, zamanla dışarıya gidince ögrenci sayısı 20 kişiye düşünce taşımalı eğitime geçilmiştir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Donanımlı Sağlık Evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye ulaşım da çok kolaydır. İşlek bir karayolu vardır. Fethiye'ye gelen büyük firmaların otobüsleri de köyden geçer

Köyde DSİ tarafından yapılan üç adet su kanalı mevcuttur. Su kaynakları bakımından çevresindeki yerleşim birimlerinden daha zengindir.









Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt