Camiler İle İlgili Genel Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Camiler İle İlgili Genel Bilgi
CAMİLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ, AÇIKLAMA, TANIMI, ÖZELLİKLERİ




Cami: Arapça bir kelime olup,toplayan,buluşturan ve birleştiren anlamına gelir.



Cami; Allah’ın isimleri (Esmaü’l Hünsa)’ndendir.



Camiler; Mü’minlerin var olma sebebi olan,ibadet ve kulluk ocağıdır.



Camiler; Allah’a secde edilen yerlerdir.“Kulun, Allah’a en yakın olduğu yer secdedir.” (Hadis-i Şerif, Nesai:3)



Camiler; Allah’ın evidir. Camilere Allah’ın evi denilmensin sebebi; camilerin Allah adına yapılmış olup, camide sadece Allah’a ibadet edilmesidir.



Camiler; “Allah adının anıldığı ibadetgah olarak Allah’a en sevimli mekandır.” (H.Şerif,Müslim:288)



Camiler; Toplum içinde her ferdin, her bölgenin derdinin arz edildiği ve çare arandığı yerlerdir.



Camiler; sevgi ve samimiyet duygularının, birlik ve beraberlik bağlarının kuvvetlendiği mekanlardır.



Camiler; Peygamberimiz tarafından yapılmaya başlanan ve bizzat kendilerinin emek harcadıkları mabetlerdir.



Camilere; Cami görevlilerine ve cemaate saygısızlık, Kur’an’da zulüm olarak kabul edilmiştir. (Bakara:114)



Camiler; Peygamberimiz zamanında çok yönlü kullanılıyordu, hatta mahkeme salonu işlevini de görüyordu.



Cami ve mescitler; ilim merkezidir. Peygamberimiz Medine’de Mescid-i Nebevi’nin hemen yanına “Ashab-ı Suffe” mektebini yaptırmıştır. Bütün mezhep imamları ve sayısız ilim adamı tarihler boyu hep cami ve mescitlerden yetişmişlerdir.



Camilerde Peygamberimiz (s.a.v)’e gelen temsilcilerin Gayri Müslim olanları için kendi dinlerine göre ibadet yapmalarına imkan sağlamıştır.



Camiler; Aynı zamanda bir sanat ve kültür merkezi olarak da kullanılmıştır. Allah Resulü’nün teşvikleriyle camide spor yapılmış, şiir okunmuş ve okutulmuştur.



Cami, Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicret ederken Küba’da ilk inşa ettiği binadır. Demek ki, zulümden ve cehaletten kurtuluş cami iledir.



Cami, Peygamberimiz’in Medine’ye hicretinde ilk, önce bizzat çalışarak inşa ettiği yapıdır. Mescid-i Nebevi. Demek ki medeni toplumun temelinde mabet vardır.



Camilerimiz; Kabe sembolü ve şubesidir.



Cami inşa edenler Kur’an-ı Kerim’de; “Allah’a ve ahirete iman edenler, camileri imar ve inşa ederler; namazı kılar, zekatı verir ve Allah’tan başkasından korkmazlar. İşte bunlar hidayete erenlerdir.”(Tevbe:18) şeklinde müjdeye erenlerdir. Bu ilahi mesajı alan Mü’minler; hızla cami inşa ve imar ediyorlar. Bu güzel faaliyet hem bir ihtiyaçtır, hem de bir ibadettir. Ayrıca sürekli sevap kazandıran bir yatırımdır. Çünkü Peygamberimiz: “Hayırlı eserler mü’minlere öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam ederler.” buyuruyor.



Camiler; Bulundukları yerin dindarlık göstergesi ve İslam Medeniyetinin alametidir.



Camiler; Milletin kalbi, minareler göğe yükselmiş şehadet parmağı, şadırvanlar yüz akıdır.



Camiler; birbirimizin yüzüne bakmadan, sadece yatıp kalkmak için yapılmamıştır. İbadet ile beraber, din ve dünya için neler yapılmak gerektiğini düşünmek, yani meşveret için yapılmıştır.



Camiler; Mihrabı ile mabedi, kürsü ile mektebi, minberiyle devleti temsil eder.



Camiler; sivil toplumun ayrılmaz, vazgeçilmez bir parçası ve simgesi, milli ve manevi varlığımızın, birlik ve beraberliğimizin en büyük teminatı ve güvencesidir.



Camilerimiz ile varız, camilerimizle var olmaya devam edeceğiz. Çünkü “Müslüman cami kültürü ile doğar, Cami Kültürü ile büyür ve Cami Kültürü ile ölür.”



Özet olarak ;



Camilerimiz; saflarında her renk ve ırktan insanların eşitlendiği, secdelerinde kulların Allah (c.c)’yaklaştığı, kürsü ve minberinde ilim ve irfanın coştuğu, din ve dünya işlerinin, millet ve memleket meselelerinin konuşulduğu, sosyal yardımlaşma ve dayanışmada da halkın yarıştığı kutsal mekanlardır.
 
Üst Alt