Son konular

Çamlıca Köyü Merkez Antalya

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Merkez Çamlıca Köyü Bilgileri - Çamlıca Köyü Hakkında - Hatuşlar Köyü - Çamlıca Köyü Tanıtımı - Çamlıca Köyü Resimleri



Çamlıca ,Antalya Merkez ilçesine bağlı bir köyüdür.

İlçe: MERKEZ

İl:ANTALYA

İle Uzaklığı:20 km

İlçeye Uzaklığı:0 km

Rakım:0 m

Nüfus:

2000:0
1997:0

Tarihi

Eski adı Hatuşlar'dır. Hatuşlar Mahalle iken Antalya merkez Kirişçiler Köyü'ne bağlı idi. İlk yerleşim tarihinin kesin olarak belli olmamasına rağmen yaklaşık 550 yıla vardığı sanılmaktadır. Hatuş Kahya Adında Bir kişiden Adını almıştır. Hatuş Kahya ve akrabaları buraya Antalya' Manavgat İlçesine bağlı Turşamba yöresinden gelmişlerdir. İlk yerleşime neden olan tarihi su kuyularının, bölgeye gelenlere su kaynağı olduğu bilinmektedir. Örnek :Kayır Kuyu ve Emir Ali Kuyusu. Burada yaşayanlar önceden Kurşunlu Köyü nüfusuna kayıtlı idiler. Daha sonradan Kirişçiler Köyü nüfusuna geçmişlerdir. Hala Kurşunlu Nüfusunda olanlarda mevcuttur. 2000 yılında itibaren Köy Statüsüne geçmiştir. Bu tarihten itibaren Adı: Çeversinin Çam ormanlarıyla kaplı olmasından dolayı ÇAMLICA KÖYÜ olmuştur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün Yerel Gelenek ve Görenekleri:

Köyün ileri gelen iki kişisi, kız evine gönderilir. Oğlan evi adına kız istenilir. Kız evi düşünmek için süre ister. Zaman bitiminde yanıt olumlu ise Aileler arasında söz kesilir, nişan tarihi belirlenir.

Önceden nişanda beşibirlik bilezik gibi altın takılar takılır, törenler yapılırdı. Son dönemlerde nişan aileler arasında mütevazi yüzük takma şeklinde yapılmaya başlandığı gözlenmektedir. Nişanda alınacak ve takılacaklar önceden belirlenir. Nişanlılık süresi ailelerce takvime bağlanır. Nişan1ılık süresinde, nişanlı kıza törenlerde oyalı yazma takma, para takma adetleri vardır.

Eskiden düğünler Salı günü başlar, Çarşamba günü tören yapılır, Perşembe günü gelin alınırdı. Salı ve Çarşamba günü maşalama denilen yerde oyunlar oynanarak eğlenilirdi. Gündüz ise güreşler tutulur, nişan atışları yapılırdı, gelin mayafa denilen deve üzerinde getirilirdi. daha sonraları at, şimdi ise gelin arabası ile getirilmektedir. Gelin oğlan evine getirilince yakınları tarafından hediyeler verilir. Bunlar; ala ineğin buzağısı, koca tarladaki zeytin veya bir miktar para gibi hediyeler olurdu.

Köyün büyük bir bölümü birbirleriyle akrabadır. Yine de yakın akraba evlilikleri sıkça görülmektedir.

Doğan çocuğa genellikle atalarından birinin adı konulurdu. Son zamanlarda değişik isimler konulabilmektedir. Yeni doğan çocuğun kulağına ezan okunarak, adı verilir.

Oğlunu askere gönderecek aile yemekli mevlüt okutur. Askere gidecek genç bir gün önce yakınlarını gezer, yakınları para ve hediyeler vererek uğurlarlar. Askere gidecek genç, şehir merkezinden topluca davul,zuma ile yollanır.

Köyde cenaze olması durumunda hemen cenaze evine gidilir. Cenaze topluca defnedilerek cenaze evine gelinir, acılar paylaşılır. Daha önceleri, cenaze sonrası verilen yemek geleneği 1987 yılında köy muhtarlığınca kaldırılmıştır. Ancak halen 3. ve 52. günlerde dualar edilerek yemek verilir.

Komşuya acı biber vermeme, ağırlıksız yağ ve yumurta vermeme, akşam tırnak kesmeme, ele giren dikenin akşam çıkartılmaması, akşam sakız çiğnememe gibi batıl inançlar görülebilmektedir.

Coğrafya

Antalya merkezine 20 km uzaklıktadır. Güneyinde Varsak Kasabası, Gaziler Köyü.Batısında; Kirişçiler Köyü. Kuzeinde; Kızıllı Köyü.Kuzey batısında karaman ve Kurşunlu.Doğusunda Topallı Köyü bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 2003 Yılından bu yana turfanda sebze üretimi seracılığı artış göstermiştir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: Bilgi yok.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 

Similar threads

  • Soru
Gaziler Köyü Merkez Bilgileri - Gaziler KöyüHakkında - Karaköy Köyü Tanıtımı -Gaziler Köyü Resimleri İlçe: MERKEZ - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: YILDIRAY BAKAY Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok Antalya Bilgiler Nüfus 1134 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 07190 Alan Kodu 0242 Yönetim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Kirişçiler Köyü Merkez Bilgileri - Kirişçiler Köyü Hakkında - Kirişçiler Köyü Tanıtımı - Kirişçiler Köyü Resimleri İlçe: MERKEZ - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: Bilgi Yok Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok Antalya Bilgiler Nüfus 832 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 07190 Alan Kodu 0242...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Gazipaşa Çamlıca Köyü Bilgileri - Çamlıca Köyü Hakkında - Hayrados Köyü - Çamlıca Köyü Tanıtımı - Çamlıca Köyü Resimleri Çamlıca ,Antalya Gazipaşa ilçesine bağlı bir köyüdür. İlçe: GAZİPAŞA İl:ANTALYA İle Uzaklığı:210 km İlçeye Uzaklığı:30 km Rakım:600 m Nüfus: 2000:0 1997:239 Tarihi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Alanya Çamlıca Köyü Bilgileri - Çamlıca Köyü Hakkında - Çamlıca Köyü Tanıtımı - Çamlıca Köyü Resimleri Çamlıca,Antalya Alanya ilçesine bağlı bir köyüdür. İlçe: ALANYA İl:ANTALYA İle Uzaklığı:176 km İlçeye Uzaklığı:38 km Rakım:650 m Nüfus: 2000:1646 1997:1662 Tarihi Köyün adının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Merkez Çamlıca Köyü Bilgileri - Çamlıca Köyü Hakkında - Çamlıca Köyü Tanıtımı - Çamlıca Köyü Resimleri Çamlıca ,Manisa Merkez ilçesine bağlı bir köyüdür. İlçe: MERKEZ İl:MANİSA İle Uzaklığı:31 km İlçeye Uzaklığı:0 km Rakım: m Nüfus: 2000:569 1997:579 Tarihi Köyün halkı yörüktür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt