Son konular

Çanakkale savaşı ile ilgili cok kısa anılar

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Canakkale savaşı ile ilgili anılar

GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA ’nın GAZİ UNVANINI ALMASI

Canakkale Savaşları sırasında M Kemal'in Omega saati bir şarapnel parcasının isabet etmesi sonucu parcalanmış , Paşa ‘nın hayatı bu sayede kurtulmuştur Bu olay, Anadolu'nun pek cok yerinde, farklı şekilde anlatılır Bu olay' a yazılı olarak en guzel şekilde Ruşen Eşref Unaydın'ın Mustafa Kemal ile Mulakatadlı eserinde şoyle verilir:
Buraya kadar muhaveremizi sakin bir vaziyette dinleyen Yuzbaşı Cevat Bey, Paşa'nın yaveri, kalın, sertliği hoşa giden bir sesle:
Bu şarapnel parcasından biri Paşa'nın goğsunu okşamıştır!dedi
Nasıl? Dedim
Paşa, tespihi ile oynuyordu Cevat Bey, parlak cizmelerindeki mahmuzları şıkırt yaparak, goğsunun sol tarafındaki nişan kurdeleleri sırası ve ipek kordonu kabaresine şoyle anlatıyordu:
Bulunduğumuz yer tamamen muhacimlerin arası idiPaşa da ilerleyen efradımızı seyrederken goğsune bir şeyin kuvvetlice carptığını duymuştur
Evet sağ taraftan ceketimde bir kurşun yeri gordumYanımda bulunan zabit(Rahmetli Nuri Canker Bey) Efendi,vuruldunuzdediBen boyle bir soz şuyu bulursa askerimizin kuvvei maneviyesi uzerinde yapacağı tesiri duşundum Elimle zabitin ağzını kapadım
Sus dedim
Cevat Bey devam ediyordu
Bir şarapnel misketi,goğsunun sağ tarafını tamamen Omega saatinin bulunduğu cebe isabet etmiştiSaat, parca parca oldu, fakat o darbe,Paşanın goğsunde hafif bir leke bırakmaktan ileri gecmemiştirdedi
O saat sizin icin tarihi bir saattirGorebilir miyim efendim?dedim
Paşa:
O saatin enkazını,bu muharebeden sonra Liman Paşa hatıra olarak aldılarBana da kendilerinin ailei asalet armasını havi bulunan saatlerini verdiler Cevat Bey saati gosterdiOmega markalı siyah bir saatArkasında bir tac ve L2markaları ve Paşanın kırılan saatide Mektebi Harbiyeden beri sakladığı Omega markalı kuvvetli bir talebe saati imişCevat Bey Zenınnth marka bir bilezik saatini gosterdi ki onu Mustafa Kemal Paşaya o kurşunun değdiği esnada yanında bulunan genc Mulazım vermiş Askerin bu kadar yanında giden, onlara on ayak olan bir Kumandana en zorlu duşmanların bile dayanamayacağına aklım eriyordu Omega saati,Turk milleti icin kendini feda etti,Komutan Mustafa Kemal'i kurtardı Turk ordusunun Kumandanını,Turk milletini,Ortadoğu'yu, insanlığı kurtardı

YAHYA CAVUŞ VE TAKIMI

Canakkale Muharebelerinin en ateşli saldırıları sırasında Morto Koyu' ndan cıkartma yapan bir İngiliz birliğine karşı Seddu' l bahir tepesinde bulunan Yahya Cavuş ve takımı (15 kişi) buyuk bir inancla engel olmaya calışıyorlardı Karşılarında bulunan bir birliğe karşı 15 kişi gonulden savaşarak engel olmaya calıştılar Tam uc gun ve uc gece bir birliğe bir takım olarak karşı geldiler Onları durdurdular Gelibolu Yarımadası' nın iclerine girmelerine 15 kişilik bir kuvvetle engel oldular Sonunda yardımcı kuvvetlerin gelmesine Yakın Şehitlik mertebesine ulaştılar

SEYİT ALİ ONBAŞI:

Canakkale Savaşlarında Deniz Savaşları sırasında Seddu'l bahir acıklarında bulunan duşman gemileri Morto Koyu ile Seddu' l bahir tepesini surekli bombardıman altına almışlardı Turk direnişi gittikce azalıyordu Kendilerini Allah' ın koruyuculuğuna bırakan Turk birlikleri şehitlik mertebesine ulaşmayı arzu edercesine, kacmak yerine son gayretleriyle mucadele ediyorlardı
Bu sırada bir İngiliz gemisinden atılan buyuk bir bomba Morto Koyu sırtlarındaki bir topcu birliğimizi toptan imha etti İclerinden yalnızca Seyid Ali Cavuş kurtulmuştu
Cavuş etrafındaki manzara karşısında duyduğu ızdırap ile dunyada eşine az rastlanacak bir olay gercekleştirdi Duyduğu acı ile normalde uc kişinin zor taşıdığı257 kiloluk bombayı yerinden tek başına kaldırdı, taşıdı, topun namlusuna surdu ve ateşledi
Mermi Queen Elizabeth gemisinin bacasından iceri girdi ve gemi ortadan ikiye ayrılarak battı
Aynı gun gec saatlerde Canakkale Boğazı Mustahkem Mevki Kumandanı Cevat Paşa, odul olarak Seyit' e onbaşılık rutbesini verdi

Üst Alt