Çanakkale Savaşının Edebiyata Etkisi Nedir

Çanakkale Savaşının Edebiyata Etkisi Nedir
0
24

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Çanakkale Savaşının Edebiyata Yansıması Etkisi Hakkında Bilgi

Milli mücadele dönemi sadece silahlı çarpışmalar ile değil kalemlerin ve zekaların çarpışmasıyla da geçmiştir. Bu dönemde vatansever yazar ve gazeteciler yazdıklarıyla milli mücadeleyi yüceltmiştir. Türk milletinin gücünü arttıran ve ona ilham veren bu insanlar Anadolu halkının sesini dünyaya duyurmaya çalışmıştır.

Mustafa Kemal’in düşüncesine göre söylenen sözler uçar gider ancak bunlar bir gazete veya kitapta yazılı hale getirilirse milli bir baskı oluşur. Gelecek kuşaklara da aktarılması sağlanan bu bilgiler dünya kamuoyu önünde de haklı duruma geçmemizi sağlar.

Tarih ve insanlık namına büyük hizmetler veren bu şair ve yazarlar tarihe geçti. Türk milletinin bağımsızlık ve vatan aşkı için neler yapabileceklerini ve bu konudaki haklı mücadelelerini dünyaya duyurdular. Milli mücadele sonrasında ise etkileri devam etti. Cumhuriyet kuşağı onların yazdıkları sayesinde milletlerine vatanlarına ve haklı mücadelelerine daha çok bağlanmıştır.

Falih Rıfkı Atay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar gibi yazarlar bunlara örnektir. Ateşten Gömlek adlı eser 1922 senesinde yazılmış olup roman türündedir ve Halide Edip tarafından yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı hakkında yazılan ilk roman olma özelliğini taşımaktadır.

Bu eserde Ayşe adlı kahraman İzmir’in işgali esnasında eşini ve çocuğunu kaybeder. Daha sonrasında İstanbul’a gelen Ayşe Anadolu’ya geçer ve Kuvayı Milliye kuvvetlerine katılır. Bolu, Düzce, Adapazarı ayaklanmaları ile Yunan işgalini tarihi gerçekleri de yansıtarak okuyucuya başarılı bir şekilde aktarmaktadır. Türk’ün Ateşle İmtihanı isimli eserinde çavuş, başçavuş, onbaşı gibi rütbelerde çalışırken yaşadıklarını anlatmıştır.
 
Üst Alt