Çanakkale zaferi hangi tarihte kazanıldı

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Canakkale zaferi tarihi,
Canakkale zaferi ne zaman kazanıldı
Canakkale savaşı tarihleri

1914 yılında I Dunya Savaşı’nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gercekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar Bu inancla İngiltere ve Fransa işbirliği yaparak 3 Kasım 1914 gunu alacakaranlıkta Bozcaada’dan Boğaz’ın ağzına doğru yaklaştılar Buradan istihkamlarımıza doğru ateş actılar, İngilizler Seddulbahir ve Ertuğrul tabyalarını, Fransızlar da Anadolu yakasında Kumkale ve Orhaniye tabyalarını havantopu ile dovduler

18 Mart 1915

İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden oluşan, o donemin en buyuk deniz gucu, uc filo olarak sabahleyin Canakkale Boğazı’na girdi

Bu donanmanın ilk grubunu oluşturan filoda, İngilizlerin Queen Elizabeth zırhlısı ile İnflexible, Lord Nelson ve Agamemnon savaş gemileri bulunuyordu

Duşman gucleri 25 Nisan 1918 sabahı Mustafa Kemal’in duşunduğu noktadan saldırdı 19 Tumen Komutanı Mustafa Kemal Kocacimen’de Conkbayır’da, savaştı Cephanesi biten askerlere :

— Sungu tak emrini verdi Daha sonra ;

— «Ben size taarruz emretmiyorum Olmeyi emrediyorum Biz olunceye kadar gececek zaman icinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gecebilir» dedi Tarihin bu en buyuk siper savaşı başlamıştı

Canakkale kara savaşlarının en onemli cepheleri; Kumkale, Beşike, Bolayır, Seddulbahir, Anbumu, Kabatepe, Conkbayırı ve Anafartalar’dır 19 – 20 Aralıkta Anafartalar ve Arıburnu cephesi, 89 Ocak’ta Seddulbahir duşmanlar tarafından boşaltıldı Boylece 1915 baharında parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik duşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak cekip gitti

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt