Çarpıntı ve Ritim Bozukluğu

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Olağanda kalp atımlarımızı duymayız. Kişinin kalp atımlarını rahatsız olacak biçimde duymasına yahut farkına varmasına çarpıntı denir. Her çarpıntı ritm bozukluğu manasına gelmemektedir. Çok sakin ve hareketsizken, sol tarafa yatarken yahut süratli birkaç kat merdiven çıktıktan sonra kalp atımlarımızı duyabiliriz. Bu pek olağan bir durumdur. Ritm bozukluğu ise kalbin sistemli çalışmaması, çok yavaş yahut çok süratli çalışmasına denmektedir.

Taşikardi nedir?

Olağanda kalbimiz istirahat sırasında dakikada 60 ile 100 ortasında atım yapmaktadır. Kalp suratının dakikada 100’ün üzerinde olmasına taşikardi denilmektedir. Şayet taşikardi kalpte kulakçıklardan kaynaklanıyorsa supraventriküler taşikardi, karıncıklardan kaynaklanıyorsa ventriküler taşikardi olarak isimlendirilirler. Genel olarak supraventriküler taşikardiler daha az tehlikeli lakin az durumlarda çok tehlikeli olabilmektedir. Ventriküler taşikardiler ise daha malign seyirli olabilir. Birtakım tipleri ise ölümcül olabilmektedir.

.

Taşikardi belirtileri nelerdir?

Çoklukla ataklar halinde ani başlayan, muhakkak bir müddet devam eden ve bir mühlet sonra apansız sonlanan şiddetli çarpıntı nöbeti halinde belirti verir. Çarpıntı sırasında baş dönmesi, elde-ayakta ve dudaklarda uyuşma, karıncalanma hissi, terleme ve şayet nabız çok yüksekse bayılma olabilir. Şayet karıncıklardan kaynaklanıyorsa birtakım durumlarda ani vefata neden olabilmektedir. Çarpıntı ne vakit başlayacağı, ne kadar süreceği hiç belirli olmaz, evvelden iddia edilemez. Çarpıntı atakları epeyce daha sık olmaya ve gitgide daha uzun sürme eğiliminde olur. Yorgunluk, uykusuzluk ve gerilimli durumlarda daha sık olur.

Ritim bozukluklarının yediklerimiz- içtiklerimizle bir ilgisi var mıdır?

Olağan besinlerle ritim bozukluğunun bir münasebeti olmamakla birlikte çok sıkı diyet yapılması, hele hele beraberinde ağır antrenman ve terleme kandaki sodyum, potasyum ve magnezyum üzere elektrolit dengesizliğine neden olarak ritim bozukluğuna neden olabilir. Bunun dışında çok alkol kullanımı atriyal fibrilasyon dediğimiz kulakçıklardan kaynaklanan bir çeşit ritim bozukluğuna yol açabilir. Tekrar güç içecekleri ağır ölçüde kafein içerdiğinden ötürü kullanımları ritim bozukluklarına, taşikardi ataklarının tetkilenmesine neden olabilir.

Çay-kahve içimi ritim bozukluğuna neden olabilir mi?

En çok merak edilen “çay-kahve içimi taşikardiye neden olur mu?” sorusudur. Çay içimi ile ritim bozukluğunun rastgele münasebeti yoktur. Kahve ise kafein içeriğinden dolayı çok fazla alınırsa taşikardileri tetikleyebilir. Ancak günlük 1-2 fincan yahut 1-2 kupa kahve tüketilmesi sorun oluşturmaz.

Ritim bozukluğuna nasıl teşhis konur?

Ritim bozukluğu tanısı kalp grafiği (EKG) ile tespit edilir. Hastanın şikayeti sırasındaki kalp grafiği çok kıymetlidir. Bu nedenle hastaların çarpıntı başladığında en yakın sıhhat tesisine gidip çarpıntı sonlanmadan EKG çektirmeleri ve bu EKG’yi katiyen kaybetmeden bir aritmi uzmanına göstermeleri gerekmektedir. Şayet çarpıntı sırasında EKG çektirme imkanı yoksa hasta üzerine takılan EKG Holter aygıtları ile ataklar tespit edilmeye çalışılır. Şayet ritim bozukluğu kuşkusu yüksek ise ve EKG ile tespit edilememişse son olarak aritmi uzmanları tarafından yapılabilen; Elekrofizyolojik Çalışmadediğimiz kasıktan damar yolu ile girilerek kalp içerisine yerleştirilen kateterler vasıtası ile yapılan test ile teşhis konulabilir.

Taşikardiler nasıl tedavi edilir?

Ritim bozukluklarının tedavisinde iki seçenek mevcuttur. Bunlardan birincisi ritim düzenleyici ilaçlardır. İlaç tedavisi ile çarpıntı sıklığı azaltılabilir yahut büsbütün baskılanabilir. Lakin ilaç bırakıldığında çarpıntı tekrar ortaya çıkar. Birtakım hastalarda ise ilacın hiç tesiri olmayabilir yahut ilaca bağlı yan tesirler sebebiyle ilaç kullanamayabilir. Bu üzere durumlarda ikinci ve kesin tedavi seçeneği olan radyofrekans ablasyon tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Ablasyon (yakma) tedavisi nedir ve nasıl yapılır?

Radyofrekans ablasyon tedavisinde; hasta uyutulmaksızın, kasık bölgesi uyuşturularak bir iğne ile damar içerisine kılıflar yerleştirilir. Sonra bu kılıflar içerisinden kateterler ilerletilerek kalp içerisinde belli yerlere yerleştirilir. Bu kateterler öbür ucundan kablolarla aritmi programı yüklenmiş olan bir bilgisayara bağlanılır. Bu program üzerinden bilgisayar yardımı ile yapılan değişik uygulamalar ile hastanın kalbinin içerisinde aritmiye neden olan odak yahut sistem tespit edilir. Daha sonra belirlenen bu odağa kateter vasıtası ile radyofrekans güç uygulanarak (halk ortasında yakma tedavisi olarak bilinir) aritmi ortadan kaldırılır. Süreç sırasında hasta uyanık, süreç sonrası kasıktaki kılıflar çıkartılır ve 2-3 saat kadar kanama olmaması için kasığa bandaj uygulanır. Hastalar yaklaşık 3 saat sonra ayağa kalkıp yürüyebilir ve bir gün sonra işine dönebilmektedir. Ablasyon süreci radyofrekans güç haricinde cryoablasyon ismi verilen dondurma prosedürü ile de yapılabilmektedir. Bu formülde aritmi odağına -50/-70 derece soğuk uygulanarak etkisiz odak hale getirilir. Ablasyon tedavisi ile odak büsbütün etkisiz hale getirilmiş ise taşikardinin birebir odaktan tekrarlama riski yok denecek kadar azdır.

Üst Alt