Çayın sıhhatimizi ne cihette etkilediğini anlamak için birinci olarak çayın ne olduğunu, hangi bitkiden elde edildiğini bilmek gerekir. Çay Camellia Sinesis isimli bitkinin kurutulmuş yapraklarının demlenerek hazırlandığı bir içeceğin ismidir. Siyah ve yeşil çay gerçek çay çeşitleridir.
Yapılan birtakım çalışmalar, çayda bulunan kimi hususların demir emilimini engellediğini göstermektedir. Münhasıran demir eksikliği olan insanlar, gebeler, 75 yaş üzeri hatunlar hekim ya da diyetisyenleri denetiminde çay içmelidirler.
Memleketimizde de çay tüketimi hayli çokça olduğundan bu durum kansızlık nedenlerinin başında gelmektedir. Bunu engelleyebilmek için yemeklerden 1 saat evvel ya da sonra çay içilmesine dikkat edilmelidir.
Başkaca birtakım çalışmalar; flavonoidlerin( bitkilerden elde edilen antioksidanlar) kan damarlarına olumlu tesir göstererek kan akışını desteklediği ve kalbi koruduğunu göstermiştir. Tıpkı devirde yeşil çayın yaşlanmayı geciktirici ve metabolizmayı hızlandırıcı tesiri de vardır. Yeşil çay, tansiyonun düzenlenmesine ve damar sertliğinin önlenmesine yardımcı olur.
Çayın olumsuz tesirlerini azaltlamak için;
Gün içerisinde mevsimine nazaran maydanoz, roka, domates, salatalık üzere sebzeler ve portakal, mandalina, kivi üzere C vitamini açısından güçlü besinler tüketilmelidir.
Özellikte demir eksikliği olan insanlarda yumurta(demir içeriği açısından yüksektir) tüketilen kahvaltılarda çay tüketilmemelidir. Kahvaltıdan 1 saat sonra içilmesi tercih edilmelidir.
Birebir devranda C vitamininin demir emilimini artırıcı tesiri vardır. Bu nedenle çayların limonlu ve açık içilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Çay tüketimi ( 2-3 bardak) uyanık kalmaya yardımcı olur. Başkaca kafein nispeti kahveden daha düşüktür.
Bilinenin tersine çayın içerisine süt konulması çayın kalbe olan olumlu tesirini azaltmaktadır.
Çayın kalorisi yoktur. Şekersiz tüketildiğinde kilo denetimine ve zayıflamaya yardımcı olur.
Çayınıza şeker atarken bir defa daha düşünün;
Şekerin besleyici hiç bir kıymeti yoktur. Bu durumda gün içerisinde çayınıza ya da kahvenize attığınız şeker yalnızca ziyade kalori mealine gelmektedir. Günlük şeker gereksiniminizi meyvelerinizden karşılamanız daha sağlıklı olacaktır. 1 küp şeker yaklaşık 20 kaloridir. Günde 5 bardak çay içtiğinizde her bardağa 1 küp şeker attığınız düşünülürse yalnızca çayınızla birlikte 100 kalori alıyorsunuz demektir. Şekerin ziyadesi vücudunuzda yağa dönüşeceğinden çay ya da kahvelere şeker atılmaması, kilo denetimi ve zayıflamaya yardımcı olacaktır.
Yapılan birtakım çalışmalar, çayda bulunan kimi hususların demir emilimini engellediğini göstermektedir. Münhasıran demir eksikliği olan insanlar, gebeler, 75 yaş üzeri hatunlar hekim ya da diyetisyenleri denetiminde çay içmelidirler.
Memleketimizde de çay tüketimi hayli çokça olduğundan bu durum kansızlık nedenlerinin başında gelmektedir. Bunu engelleyebilmek için yemeklerden 1 saat evvel ya da sonra çay içilmesine dikkat edilmelidir.
Başkaca birtakım çalışmalar; flavonoidlerin( bitkilerden elde edilen antioksidanlar) kan damarlarına olumlu tesir göstererek kan akışını desteklediği ve kalbi koruduğunu göstermiştir. Tıpkı devirde yeşil çayın yaşlanmayı geciktirici ve metabolizmayı hızlandırıcı tesiri de vardır. Yeşil çay, tansiyonun düzenlenmesine ve damar sertliğinin önlenmesine yardımcı olur.
Çayın olumsuz tesirlerini azaltlamak için;
Gün içerisinde mevsimine nazaran maydanoz, roka, domates, salatalık üzere sebzeler ve portakal, mandalina, kivi üzere C vitamini açısından güçlü besinler tüketilmelidir.
Özellikte demir eksikliği olan insanlarda yumurta(demir içeriği açısından yüksektir) tüketilen kahvaltılarda çay tüketilmemelidir. Kahvaltıdan 1 saat sonra içilmesi tercih edilmelidir.
Birebir devranda C vitamininin demir emilimini artırıcı tesiri vardır. Bu nedenle çayların limonlu ve açık içilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Çay tüketimi ( 2-3 bardak) uyanık kalmaya yardımcı olur. Başkaca kafein nispeti kahveden daha düşüktür.
Bilinenin tersine çayın içerisine süt konulması çayın kalbe olan olumlu tesirini azaltmaktadır.
Çayın kalorisi yoktur. Şekersiz tüketildiğinde kilo denetimine ve zayıflamaya yardımcı olur.
Çayınıza şeker atarken bir defa daha düşünün;
Şekerin besleyici hiç bir kıymeti yoktur. Bu durumda gün içerisinde çayınıza ya da kahvenize attığınız şeker yalnızca ziyade kalori mealine gelmektedir. Günlük şeker gereksiniminizi meyvelerinizden karşılamanız daha sağlıklı olacaktır. 1 küp şeker yaklaşık 20 kaloridir. Günde 5 bardak çay içtiğinizde her bardağa 1 küp şeker attığınız düşünülürse yalnızca çayınızla birlikte 100 kalori alıyorsunuz demektir. Şekerin ziyadesi vücudunuzda yağa dönüşeceğinden çay ya da kahvelere şeker atılmaması, kilo denetimi ve zayıflamaya yardımcı olacaktır.