Çekiç Parmak Deformitesi Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli bir şekilde esnetilmesi durumunda çekiç parmağı hasarı oluşur. Kuvvet, parmak ucu eklemini düzelten tendonun yaralanmasına neden olur. Beyzbol parmağı yaralanmasına da beyzbol sporunun sakatlanması olarak da atıfta bulunulur, çünkü genellikle beyzbol oyuncuları arasında yaygın bir durumdur.

Çekiç parmağı yaralanması, ağrı ve şişlik ile beraber hareket kaybına neden olur. Çoğu parmak yaralanması, splint ile tedavi edilir. Kırık veya malalignasyon durumunda cerrahi operasyon gerekebilir.

ÇEKİÇ PARMAĞI NEDEN OLUR?

Parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli şekilde bükülmesi neticesinde bir parmak parmağı hasarı oluşur. Kuvvet, distal falanksa bağlı ekstansör tendonunu yırtar. Bu spor sırasında, (beyzbol veya basketbol) gibi olabilir. Kuvvet yeterince büyükse, tendon sağlam kalabilir ancak küçük bir kemik parçası falanksa bağlandığı yerden kopabilir. Buna avülsiyon kırığı denir. Ekstensor tendonunun kesilmesi de çekiç parmağına neden olabilir.

Tedavisi Nasıldır ?ÇEKİÇ PARMAK TEDAVİSİ

Cerrahi olmayan tedavi

Çekiç parmak yaralanmalarının çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Buz huygulanmalı, yükseltilmeli ve fizyoterapiye başlanmalıdır. Çekiç parmaklar için birçok farklı atel çeşidi vardır. Amaç parmak ucunu tendon iyileşene kadar düz tutmaktır. Çoğu zaman, bir atel sekiz hafta boyunca kullanılır. Gelecek üç ila dört hafta boyunca, çoğu hasta kademeli olarak ateli daha az sıklıkta kullanmaya başlar. Parmak genellikle bu tedavi ile kabul edilebilir fonksiyon ve görünüm kazanır.

Cerrahi Tedavi

Hasta cerrahi olmuşsa hekimin ve fizyoterapistin kontrolünde uygun süre sonra terapiye başlanmalıdır .

Çocuklarda, çekiç parmağı yaralanmaları kemik büyümesini kontrol eden kıkırdağı içerebilir. Doktor bu yaralanmayı çocuklarda dikkatle değerlendirmeli ve tedavi etmelidir, böylece parmakta bodurlaşma veya deforme olmayacaktır.

Çekiç parmak deformitesinde komplikasyonlar nedir?

Hastaların ortez kullanımına uyumsuzluğu, kesilerin ihmal edilmesi, cerrahi tamir edilmiş hastalarda erken hareket başlanması yada yeterli müdahaleye ragmen parmakta kalıcı düşüklük olabilir.

Ayrıca ihmal edilmiş tetik parmak deformitelerinde parmakların orta boğumu (Proksimal İnterfalangeal Eklem) yukarıya doğru kıvrılır. Bu durumda parmakta kuğu boynu deformitesi oluşur.
 
Üst Alt