Son konular

Celil Köyü Havza Samsun

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Havza Celil Köyü Bilgileri - Celil Köyü Hakkında - Celil Köyü Tanıtımı - Celil Köyü Resimleri



İlçe :HAVZA

İL :SAMSUN

Celil, Samsun ilinin Havza ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur

Kültürü

Köyde;pancar pekmezi, haluşka, kaypak, kaz pilavı, tirit, nohutlu et yahnisi, keşkek, sütlaç, yufka ekmek ve mükemmel bir görünümüyle meşhurdur. Dügünler genellikle cuma günleri başlar pazar günü öğlen gelin alındıktan sonra sona erer. Kızlar, beraber kız evinde kına gecesi yapar. Oğlanlar, oğlan evinde pazartesi günü duvak yapilir yani gelin çeyizini sergiler. Şimdilerde bu gelenekler pek yapilmamakta.Özel günler ramazan bayrami, kurban bayrami arife günüde mezar ziyareti edilir ve bayramlarda ziyaretlere önem verilir bayramlarda bol yemekler yapilir bayrama özel haluşka, yaprak sarmasi, pirinç pilavi, baklava ,yufka ekmeği, sütlaç, her evde yapilir. Bayramlarda ve cenazelerde şehirlerde yaşiyanlar mutlaka köyde bulunur,Bayramı akrabalariyla geçirir. Misafirin kismetiyle geldiği bereket getirdiği inanci vardir. Köy halki her ne kadar sesini duyurmasa da içlerinde oldukça eğlenceli ve espirilidirler ve tabikide türk halkimiza özgü yardim severdirler.

kişlari köy erkekleri aralarinda eğlence yaparlar hergün başka evde toplanir kaz ve bulgur pilavi ve baska yemeklerde yapilir kaz kişin olmazsa olmazlardan gibi birşeydir.

Gelenek olarak yilda bir afat kurbani kesilir yağmur duasina cikilir sütlüce ye.sütlicede yatir oldugu için orda dua edilir.çevre köyler davet edilir camide mevlid ve dua okunur akabinde ziyafet verilir artan yemekler köy halkina dağitilir.yemekler genellikle köyün meshur yemekleri yahni, tas kebabi, pirinç pilavi, keşkek, icecek olarak ayran ve ekşi çalkaması tercih ediliyor. köyün girişinde kayalar ve magralar bulunmaktadadir ve köy halkinin erkekleri hava almak stres dağitmak için tepeye kayalarin olduğu yere çikarlar şimdelerde bayanlarinda çikmasinda sakinca görülmemektedir.tepeden köy halki tarlalrinin bir kismini görebilir ve köye kuş bakişimümkündür.

köyhalki birkaç sülaleden oluşmaktadir Köyde Okuma Yazma Oranı %100'dür köy halkından çok sayıda Öğretmen ve İmam yetişmiştir.

Askere gidecek gençler arlarinda bir kaç hafta önceden eğlenceler başlar, lastik teker yakip etrafinda eğlenirler ve güreş tutarlar, her akşam bir ev askere gidecek gençleri misafir eder kaz pilavı pişirilir, semaverde çay demlenir,Köyün çıkışındaki tepede asker va hacı uğurlaması yapılır,tüm köy halki bulunur dualarla askerler yolcu edilir.Asker döndükten sonra asker görmeye hediyeyle birlikte tüm köy halki gider. hacilarida uğurlarlar ve döndüklerinde haci görmeye giderler. Köy halkının çoğu gurbettedir. Genelde İstanbul,Ankara,İzmir,Gebze ve Almanyaya yerleşmişlerdir.

Coğrafya

Samsun iline 100 km, Havza ilçesine 16 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz ikliminden karasal iklime etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 231
2000 291
1997 341

Ekonomi

Köyün ekonomisi sulu tarım ve hayvancılık dayalıdır.

Köy Muhtarı: Adem AKKAYA

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 362 735 89 31

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde tarlalara su taşıyacak bir sitem de mevcuttur.


İle Uzaklığı :101 km

İlçeye Uzaklığı : 17 kmkm

Rakım : 560 m







Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net
Celil Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt