Çene eklemi hastalıkları boyun ve bel ağrılarına neden oluyor.

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Günümüzde çok çokça insan boyun ve bel ağrısı münasebetiyle tedavi olmak için fizik tedavi görüyor bazen de ameliyat oluyor. Bu şahısların bir kısmı şifaya kavuşsa da büyük bir kısmı tekrarlayan ağrılara maruz kalmaya devam ediyor.

Evet bu neden oluyor?

Bunun sebebi boyun ve bel ağrılarının, bazen baş dönmesi ve kulak çınlamalarının büyük çoğunluğu çene eklemi hastalıklarına sahip olmaları. Çene ekleminin illetleri pek çok kez kendisini olduğu yerde ağrı olarak hissettirmiyor. Umum populasyonun yaklaşık %70'i çene ekleminde soruna sahip olduğu halde bunun yalnızca %5'i çene ekleminde ağrıyla doktora geliyorlar. Zira çene eklemi vücudun sair eklemlerinden farklı olarak çok büyük bir adaptasyon sistemine sahiptir ve ağrı çok geç safhalarda görülüyor. Lakin kaslar ve iskelet sistemiyle kontaklı olduğu boyun ve belde bu türlü bir adaptasyon sistemi olmadığından ağrı kısa müddette görülmeye başlıyor. Ve kaynak yani çene eklemi tedavi edilmediğinden boyun ve belde yapılan tedaviler daima geri dönüşlü oluyor ve ağrı aralıklarla tekrarlıyor. Bunu küçük bir testle deneyimleyebilirsiniz. Evvel ayağınızda ayakkabı olmadan dişlerinizi kapatın ve nasıl kapandığını hissedin. Daha sonra topuklu bir ayakkabı giyerek yahut parmak uçlarınızda yükselerek tekrar dişlerinizi kapatın. Daha farklı kapandığını hissedeceksiniz. Yani vücudunuzun duruşu ile dişlerinizin kapanışı birbirleriyle alakalı. Diş kapanışının değişmesi çene ekleminde hastalık demektir.

Çene ekleminde olan bütün dertler öteki eklemlerinizi, öbür eklemlerinizde bulunan dertler çene ekleminizi tesirler.

Yalnızca boyun ve bel ağrıları değil, birebir hengamda görme bulanıklıkları, istikrar meseleleri, burun tıkanıkları, kulak çınlaması üzere pek çok dertte çene eklemi marazları tesirlidir. Zira çene eklemi kulağın derhal önündedir ve bu eklemdeki her türlü sorun hem kassal hem de sinirsel olarak kulağa basınç yapar. Bu da kulağa ilişkin olduğu düşünülen bu marazların kaynağı yine çene eklemi olabilir.

Evet bireyler çene eklemi illeti olup olmadığını nasıl anlayabilir?

Aynanın önüne geçin ve sağ ve sol elinizin parmaklarını her iki çene ekleminizin üzerine koyun.Ağzınızı bir kaç kere çok süratli olmayan bir formda bir kaç sefer açıp kapatın.

Her iki elinizin altındaki hareket eş vakitli mı?

Ağzınızı açarken çeneniz bir tarafa akıllıca kayıyor mu?

Ağzınızı açarken çene eklemlerinizden birisinden yahut ikisinden kütleme sesi geliyor mu?

Parmaklarınızı ekleminizin üzerine bastırdığınızda hassasiyet var mı?

Parmaklarınızla şakaklarınızla bastığınızda hassasiyet var mı?

Bu sorulardan bir adedine bile evet karşılığı vermeniz sizin çene ekleminizde mesele olduğunu gösterir.

Bunlardan sair belirtiler de vardır.

Yüz ağrısı,

Baş ağrısı,

Kulak çınlaması,

Boyun ağrısı,

Çene kaslarında, boyun ve sırt kaslarında yorgunluk,

Yutkunma ve lokmaları yutma güçlüğü

Bel ağrısı belirtilerin bazılarıdır.

Çene eklemi sorunları toplulukta çok yaygın olarak görülür, hatunlarda erkeklere nazaran 5 kat daha yüksektir. Çocuklarda münhasıran gelişme ve ergenlik çağında da görülebilir. En büyük farklılık çocukluk periyodunda büyüme ve gelişme hasebiyle çiğneme sistemindeki değişiklikleri tolere edebilmeleri ve hiç bir ağrı hissetmemeleridir. Gelgelelim bu uygun bir şey değildir. Çene eklemindeki sorunlar bu evlatların yetişkinlik hayatlarında baş ve yüz formlarının değişimine, boyun, omuz ve bel duruşlarının bozulmalarına neden olur.

Pekala çene eklemi marazları nasıl tedavi edilebilir?

Bu iki safhada yapılır.

Birinci safha evvel eklemdeki meselesi düzeltmek gerekir. Bunda da NÖRALTERAPİismi verilen tedavi metodu kullanılır. Bu formül lokal anestezik hususların %04 serumla sulandırılmış olarak bir ekip kişisel noktalara enjekte edilmesiyle yapılan ve vücudun bütün uzak irtibatları göz önünde bulundurularak yapılan bir tedavi tekniğidir. Halkın kulunç dediği kasların içinde bulunan ve üzerine bastırdığınızda ağrı hissedilen noktalar vardır. Bu noktalar bütün kasların içinde bulunabildiği üzere çene kaslarında da bulunabilir. Nöralterapi enjeksiyonları ve germe egzersizleriyle çene eklemini ve vücuttaki bütün kasları geren bu noktalar ortadan kaldırılır. Bu türlü çene ekleminde kayma ve gayri kaslardaki ağrılar ortadan kalkar. Gelgelelim bu ehil değildir. Burada oturup düşünmek gerekir. Pekala çene eklemindeki probleme neden olan kaynak nedir? Bu kaynak düzeltilmezse bir müddet sonra çene eklemi tekrar hastalanacak ve buna bağlı olan öbür bütün şikayeler geri gelecektir.

Böylelikle 2. safhaya geçilir.

Diş sıkma ve gıcırdatma, diş eksikliği binaenaleyh tek taraflı çiğneme, ortodontik bozukluk çene ekleminde meseleye neden olabileceği üzere, sık sakız çiğnemek, eli çeneye dayayarak oturmak, yüzüstü uyku durumunda elin çenenin altına konularak daima pres yapılması, uzun ve travmatik diş tedavileri, daima birebir tarafta telefonu kulakla omzun arasına sıkıştırmak vb. üzere pek çok sebep vardır.Sebebe nazaran bir tedavi formuna karar verilir.

Çene eklemi marazının sebebi ortadan kaldırıldıktan ve gerekli tedaviler yapıldıktan sonra tertipli aralıklarla denetime gitmek yalnızca çene ekleminizin sıhhatini değil bütün vücudunuzun sıhhatini olumlu cihette tesirler.


Dt. Tijen Secerli Dürer
 
Üst Alt