Çene eklemi rahatsızlıklarının çeşitleri ve tedavi açısından önemi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Çene eklemi (TemporoMandibular Eklem = TME) hatsızlıklarının sınıflandırılması, marazın tanımlanması ve uygulanacak gerçek tedavinin tespit edilebilmesi açısından çok kıymetlidir. Çene eklemi rahatsızlıkları günümüzde çene eklemi ile alakalı tüm yapıların rahatsızlığını içermektedir; çene eklemi , eklem diski, çene eklemi etrafındaki ataşmanlar , çeneyi kaldırıp aşağı çeken kaslar, ve dişler bu marazın oluştuğu yerlerdir. Çene eklemi rahatsızlığı yalnızca eklem içerisindeki yapıların bozulmasını içermez, alakalı tüm dokuların bozulmaları da bu kapsam içerisinde kıymetlendirilir.


Bununla bir arada TME rahatsızlıklarının sınıflandırılması ve buna münâsib halde uygulanacak başarılı tedavilerin seçilmeleri külliyen TME içerisindeki yapıların bozulma kademeleri ile bağlı olarak belirlenir: mahsusen de TME içerisindeki diskin incelmesi ve eklem hareketleri esnasındaki konumunun sahih gelişmesi yahut kusurlu nokta değiştirmesi büsbütün bu sınıflandırma açısından kriter olarak alınırlar. Çene eklemi rahatsızlıklarında mahsusen sabahları uyandığında hastanın ekleminde "klik" sesinin duyulması bu bozulmanın başlamış olduğunu gösterir. Gün içerisinde klik sesi kayboluyor ise hastalık şimdi erken safhasındadır ve yapılacak bir müdahale ile artmasının önüne geçilebilir. İleri safhalarında ise tedavinin hali de değişmekte, semptomların rahatsız edici olanlarının önüne geçilmeye hastanın acısının azaltılmasına yönelik önlemlerin uygulanmasına çalışılmalıdır. Bu yüzden tedavilerin şekillendirilmesi , öncelikle illetin aşamasının sahih tespit edilmesini gerektirir. Erken safhalarda plak tedavisinin uygulanması hastaya yarardan ziyade zarar verebileceği üzere , ileri safhalardaki bu tip bir aparey tedavisi hengam kaybından farklı bir şey olmamaktadır . Birtakım hastaların kliniğimize plak tedavisinden derhal sonra ağrılarının artmalarından şikayetçi olarak gelmeleri , birtakım hastalarımızın ise uygulanan nöromüsküler yetenekli "Aqualizer" tipi plaklarla rahatlamaları büsbütün marazın aşaması ile bağlıdır. Günümüzde rahatsızlığın noktasının tespiti için uygulanan en moder formüller aşağıdaki üzere olup :

1- T-Scan Oklüzyon Tahlili
2- Oklüzyon Tahlili ile birlikte alınan Elektromiografi
3- Eklem Vibrasyon Tahlili (JVA)
4- Çğneme ve mandibular hareket biçim tahlili

bunların dördünün birlikte uygulanması %100'e yakın bir nispette başarılı bir biçimde illetin aşamasının tespitine ve gerçek tanının konulabilmesine imkan sağlamaktadır. Manyetik rezonans ise keza yeniden TME marazının kademesinin tespiti için alternatif bir tanı aracı olmakla birlikte , fiyatının pahalılığı, kıymetlendirme aşamasının zorluğu, illetinin kademesini belirleyen bir çok faktörün görülememesi açısından çağdaş diş kliniklerde artık daha çokça kullanılmamaktadır .
 
Üst Alt