Araştırmanın bulguları, nizamlı ceviz tüketimi ile daha uzun ömür mühleti ve daha düşük kalp damar hastalıklarından vefat riski ortasında bir ilişki bulunduğunu gösteriyor.
Harvard T.H. Chan Halk Sıhhati Okulu’ndan araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya nazaran, ABD’deki yaşlı yetişkinler için, daha fazla ceviz tüketimi hem ölçü hem de sıklık açısından daha fazla ceviz tüketmeyenlere kıyasla daha düşük vefat riski ve daha uzun beklenen hayat mühleti ile ilişkilendirilebilir.
“Bu çalışmadan öğrendiğimiz şu ki; haftada birkaç avuç ceviz dahi, bilhassa beslenme tertibinin niteliği pek de uygun olmayan şahısların uzun bir ömür sürmesine yardımcı olabilir,” diyen Harvard T.H. Chan Kamu Sıhhati Okulu, Beslenme Kısmı Kıdemli Araştırmacısı ve bu çalışmanın önder araştırmacısı Yanping Li, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Bu sonuç, sıhhatini güzelleştirmek isteyen birçok kişi için yararlı olabilecek bir ipucu.”
California Walnut Commission tarafından desteklenen ve Nutrients’ta yayımlanan bu çalışma, haftada beş ya da daha fazla porsiyon (bir porsiyon = yaklaşık 25-30 gram) ceviz tüketmenin mevt riskini azaltmaya ve beklenen hayat mühletini artırmaya büyük katkı sağlayabileceği sonucuna ulaştı. İnsanların haftada beş ya da daha fazla porsiyon ceviz yemesi, ceviz tüketmeyen şahıslara kıyasla, %14 daha düşük mevt riski (tüm nedenlerden dolayı ölüm), %25 daha düşük kalp damar hastalıklarından mevt riski ve beklenen hayat mühletinin yaklaşık 1,3 yıl uzamasıyla ilişkilendirildi. Haftada iki ila dört defa ceviz tüketmenin de birtakım yararları olabilir. Bu çalışma ceviz tüketmeyen şahıslara kıyasla genel mevt riskinde %13 oranında bir düşüşe, kalp damar hastalıklarından mevt riskinden %14 oranında bir düşüşe ve yaklaşık bir yıl daha uzun hayat mühletine neden olabileceğini gösterdi.
“Kalp hastalıkları ne yazık ki, Türkiye’de her yıl 300.000 kalp krizi, 125.000 mevte yol açıyor. Bu doğrultuda Harvard Üniversitesinde yapılan bu araştırma ve ortaya çıkan bulgular son derece kıymetli,” diye konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, Dünya Sıhhat Örgütüne nazaran uygun ömür üslubu değişiklikleri ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini belirtti. Aydoğ, kalp krizine bağlı vefat oranlarının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu ülkemizde bu olumsuz durumun çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı ömür üslubu değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile aşılabileceğinin de altını çizdi.
Uzman Tabip Baha Aydoğ “Akdeniz tipi beslenme ve ALA bakımından güçlü besinlerin bedenimizin ve hayatımızın çabucak her istikameti için güzelleştirici tesirleri olduğunu biliyoruz. Bundan sonra, gerilime gireceğinizi hissettiğinizde fast-food, şekerleme ve süreksiz olarak kendinizi âlâ hissetmenizi sağlayan öteki her şeylerden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin,” dedi.
Kronik hastalık riskini öngören besinlere ve besinlere dayalı doğrulanmış bir indeksle ölçüldüğü üzere, günde yalnızca bir buçuk porsiyon daha fazla ceviz tüketmenin, optimal olmayan bir diyete sahip bireyler için dahi birtakım yararları olabileceği enteresan bir bulgudur. Bu ölçüde bir tüketim, vefat riskinin %12 ve kalp ve damar hastalıklarından mevt riskinin %26 oranında azalmasını sağlayabilir.
Araştırmacılar, bu çalışma için Hemşirelerin Sıhhat Çalışması’ndan yaş ortalaması 63,3 olan 67.014 bayanın ve Sıhhat Profesyonelleri Takip Çalışması’ndan 1986 yılında yaş ortalaması 63,3 olan 26.326 erkeğin datalarını inceledi (ilk döngüde her iki kümede da ceviz tüketimi dataları toplandı). İştirakçiler, çalışmalara katıldığında nispeten sağlıklı idi (örneğin kanser hastası değillerdi, kalp hastalıkları yoktu ve kalp krizi geçirmemişlerdi) ve yaklaşık 20 yıl boyunca (1998-2018) takip edildiler. İştirakçiler, her dört yılda bir defa genel beslenme tertiplerine ne sıklıkta ceviz, öbür ağaç yemişleri ve yer fıstığı tükettikleri dahil- ve idman ve sigara içme durumları üzere hayat şekli faktörlerine ait bilgiler verdi. İştirakçilerin ne kadar ceviz tükettikleri, bu formda değerlendirildi. Araştırmacılar, bu bilgilere dayanarak farklı düzeylerdeki ceviz tüketimiyle uzun ömür ile ilgili farklı sıhhat göstergeleri ortasındaki bağları belirleyebildi.
Prospektif bir gözlemsel çalışma olarak, bu sonuçlar bir sebep sonuç bağının bulunduğunu kanıtlamamakla birlikte, cevizin uzun ömürlülüğü destekleyen genel bir sağlıklı hayat şeklini nasıl destekleyebileceğine ışık tutmaktadır. Daha fazla ceviz tüketen iştirakçilerin fizikî olarak faal olma, daha sağlıklı beslenme, daha az alkol tüketme ve multivitamin alma eğiliminde olduğu görülmüştür. Tüm bu faktörler, beklenen ömür müddetini etkileyebilir lakin araştırmacılar tahlillerinde bu taraflara nazaran ayarlama yapmıştır. Ayrıyeten bu bilgilerin devam eden COVID-19 pandemisinden evvel toplandığının da belirtilmesi gerekmektedir.
25-30 gram ceviz; protein (4gr), lif (2 gr), yeterli bir magnezyum kaynağı (45 mg) ve eşsiz bir elzem omega-3 ALA kaynağı olmak dahil, optimum sıhhat için değerli besin hususlarının kaynağıdır.
Referanslar:
Liu, X.; Guasch-Ferr
, M.;Tobias, D.K.; Li, Y. Association ofWalnut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality and LifeExpectancy in U.S. Adults. Nutrients 2021, 13, 2699. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Harvard T.H. Chan Halk Sıhhati Okulu’ndan araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya nazaran, ABD’deki yaşlı yetişkinler için, daha fazla ceviz tüketimi hem ölçü hem de sıklık açısından daha fazla ceviz tüketmeyenlere kıyasla daha düşük vefat riski ve daha uzun beklenen hayat mühleti ile ilişkilendirilebilir.
“Bu çalışmadan öğrendiğimiz şu ki; haftada birkaç avuç ceviz dahi, bilhassa beslenme tertibinin niteliği pek de uygun olmayan şahısların uzun bir ömür sürmesine yardımcı olabilir,” diyen Harvard T.H. Chan Kamu Sıhhati Okulu, Beslenme Kısmı Kıdemli Araştırmacısı ve bu çalışmanın önder araştırmacısı Yanping Li, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Bu sonuç, sıhhatini güzelleştirmek isteyen birçok kişi için yararlı olabilecek bir ipucu.”
California Walnut Commission tarafından desteklenen ve Nutrients’ta yayımlanan bu çalışma, haftada beş ya da daha fazla porsiyon (bir porsiyon = yaklaşık 25-30 gram) ceviz tüketmenin mevt riskini azaltmaya ve beklenen hayat mühletini artırmaya büyük katkı sağlayabileceği sonucuna ulaştı. İnsanların haftada beş ya da daha fazla porsiyon ceviz yemesi, ceviz tüketmeyen şahıslara kıyasla, %14 daha düşük mevt riski (tüm nedenlerden dolayı ölüm), %25 daha düşük kalp damar hastalıklarından mevt riski ve beklenen hayat mühletinin yaklaşık 1,3 yıl uzamasıyla ilişkilendirildi. Haftada iki ila dört defa ceviz tüketmenin de birtakım yararları olabilir. Bu çalışma ceviz tüketmeyen şahıslara kıyasla genel mevt riskinde %13 oranında bir düşüşe, kalp damar hastalıklarından mevt riskinden %14 oranında bir düşüşe ve yaklaşık bir yıl daha uzun hayat mühletine neden olabileceğini gösterdi.
“Kalp hastalıkları ne yazık ki, Türkiye’de her yıl 300.000 kalp krizi, 125.000 mevte yol açıyor. Bu doğrultuda Harvard Üniversitesinde yapılan bu araştırma ve ortaya çıkan bulgular son derece kıymetli,” diye konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, Dünya Sıhhat Örgütüne nazaran uygun ömür üslubu değişiklikleri ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini belirtti. Aydoğ, kalp krizine bağlı vefat oranlarının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu ülkemizde bu olumsuz durumun çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı ömür üslubu değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile aşılabileceğinin de altını çizdi.
Uzman Tabip Baha Aydoğ “Akdeniz tipi beslenme ve ALA bakımından güçlü besinlerin bedenimizin ve hayatımızın çabucak her istikameti için güzelleştirici tesirleri olduğunu biliyoruz. Bundan sonra, gerilime gireceğinizi hissettiğinizde fast-food, şekerleme ve süreksiz olarak kendinizi âlâ hissetmenizi sağlayan öteki her şeylerden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin,” dedi.
Kronik hastalık riskini öngören besinlere ve besinlere dayalı doğrulanmış bir indeksle ölçüldüğü üzere, günde yalnızca bir buçuk porsiyon daha fazla ceviz tüketmenin, optimal olmayan bir diyete sahip bireyler için dahi birtakım yararları olabileceği enteresan bir bulgudur. Bu ölçüde bir tüketim, vefat riskinin %12 ve kalp ve damar hastalıklarından mevt riskinin %26 oranında azalmasını sağlayabilir.
Araştırmacılar, bu çalışma için Hemşirelerin Sıhhat Çalışması’ndan yaş ortalaması 63,3 olan 67.014 bayanın ve Sıhhat Profesyonelleri Takip Çalışması’ndan 1986 yılında yaş ortalaması 63,3 olan 26.326 erkeğin datalarını inceledi (ilk döngüde her iki kümede da ceviz tüketimi dataları toplandı). İştirakçiler, çalışmalara katıldığında nispeten sağlıklı idi (örneğin kanser hastası değillerdi, kalp hastalıkları yoktu ve kalp krizi geçirmemişlerdi) ve yaklaşık 20 yıl boyunca (1998-2018) takip edildiler. İştirakçiler, her dört yılda bir defa genel beslenme tertiplerine ne sıklıkta ceviz, öbür ağaç yemişleri ve yer fıstığı tükettikleri dahil- ve idman ve sigara içme durumları üzere hayat şekli faktörlerine ait bilgiler verdi. İştirakçilerin ne kadar ceviz tükettikleri, bu formda değerlendirildi. Araştırmacılar, bu bilgilere dayanarak farklı düzeylerdeki ceviz tüketimiyle uzun ömür ile ilgili farklı sıhhat göstergeleri ortasındaki bağları belirleyebildi.
Prospektif bir gözlemsel çalışma olarak, bu sonuçlar bir sebep sonuç bağının bulunduğunu kanıtlamamakla birlikte, cevizin uzun ömürlülüğü destekleyen genel bir sağlıklı hayat şeklini nasıl destekleyebileceğine ışık tutmaktadır. Daha fazla ceviz tüketen iştirakçilerin fizikî olarak faal olma, daha sağlıklı beslenme, daha az alkol tüketme ve multivitamin alma eğiliminde olduğu görülmüştür. Tüm bu faktörler, beklenen ömür müddetini etkileyebilir lakin araştırmacılar tahlillerinde bu taraflara nazaran ayarlama yapmıştır. Ayrıyeten bu bilgilerin devam eden COVID-19 pandemisinden evvel toplandığının da belirtilmesi gerekmektedir.
25-30 gram ceviz; protein (4gr), lif (2 gr), yeterli bir magnezyum kaynağı (45 mg) ve eşsiz bir elzem omega-3 ALA kaynağı olmak dahil, optimum sıhhat için değerli besin hususlarının kaynağıdır.
Referanslar:
Liu, X.; Guasch-Ferr
, M.;Tobias, D.K.; Li, Y. Association ofWalnut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality and LifeExpectancy in U.S. Adults. Nutrients 2021, 13, 2699. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.