cıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır
Cıkık nedir?
Eklem yuzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır Kendiliğinden normal konumuna donemez
Cıkık belirtileri nelerdir?
Yoğun ağrı
Şişlik ve kızarıklık
İşlev kaybı
Cıkıkta ilkyardım nasıl olmalıdır?
Eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir,
Kırık yerine oturtulmaya calışılmaz,
Hasta yaralıya ağızdan hicbir şey verilmez,
Bolgede nabız, deri rengi ve ısısı kontrol edilir,
Tıbbi yardım istenir (112)
cıkıklarda tespit nasıl olmalıdır?
Tespit icin ilkyardımcı elde olan malzemeleri kullanır Bunlar ucgen sargı, rulo sargı, battaniye, hırka, eşarp, kravat, vb tahta, karton vb malzemeler olabilir
Tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Tespit yapılırken yaralı bolge sabit tutulmalıdır,
Yara varsa uzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır,
Tespit edilecek bolge once yumuşak malzeme ile kaplanmalıdır,
Yaralı bolge nasıl bulunduysa oyle tespit edilmelidir, duzeltilmeye calışılmamalıdır,
Tespit kırık, cıkık ve burkulmanın ustundeki ve altında kalan eklemleri de icerecek şekilde yapılmalıdır
Bir eklemi oluşturan kemiklerden bir veya hepsinin birbiri uzerinde yer değiştirerek normal eklem ilişkisinin değişmesine CIKIKdenir Cıkık ile eklem kapsulu denen eklemi cevreleyen zar bağları da yırtılabilir Bu ise sık sık cıkıklara, burkulmalara yol acar Cıkık olan eklemde ağrı, şişlik, hareket sınırlılığı vardır Cıkık eklemi bukme ile eklemin tekrar eski cıkık durumuna geldiği gorulur
Cıkık olan eklemi yerine koymaya calışmayınız
Kırıkta olduğu gibi cıkık eklemi bir şekilde tespit ediniz
Cıkıktan şuphelendiğiniz zaman eklemde ve onun yanındaki kemiklerde kırığın, eklem bağında yırtığın da olabileceğini unutmayınız
Cıkık eklem uzerinde yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz
Kalp seviyesinin uzerinde tutunuz
En yakın sağlık merkezine goturunuz
Cıkık nedir?
Eklem yuzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır Kendiliğinden normal konumuna donemez
Cıkık belirtileri nelerdir?
Yoğun ağrı
Şişlik ve kızarıklık
İşlev kaybı
Cıkıkta ilkyardım nasıl olmalıdır?
Eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir,
Kırık yerine oturtulmaya calışılmaz,
Hasta yaralıya ağızdan hicbir şey verilmez,
Bolgede nabız, deri rengi ve ısısı kontrol edilir,
Tıbbi yardım istenir (112)
cıkıklarda tespit nasıl olmalıdır?
Tespit icin ilkyardımcı elde olan malzemeleri kullanır Bunlar ucgen sargı, rulo sargı, battaniye, hırka, eşarp, kravat, vb tahta, karton vb malzemeler olabilir
Tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Tespit yapılırken yaralı bolge sabit tutulmalıdır,
Yara varsa uzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır,
Tespit edilecek bolge once yumuşak malzeme ile kaplanmalıdır,
Yaralı bolge nasıl bulunduysa oyle tespit edilmelidir, duzeltilmeye calışılmamalıdır,
Tespit kırık, cıkık ve burkulmanın ustundeki ve altında kalan eklemleri de icerecek şekilde yapılmalıdır
Bir eklemi oluşturan kemiklerden bir veya hepsinin birbiri uzerinde yer değiştirerek normal eklem ilişkisinin değişmesine CIKIKdenir Cıkık ile eklem kapsulu denen eklemi cevreleyen zar bağları da yırtılabilir Bu ise sık sık cıkıklara, burkulmalara yol acar Cıkık olan eklemde ağrı, şişlik, hareket sınırlılığı vardır Cıkık eklemi bukme ile eklemin tekrar eski cıkık durumuna geldiği gorulur
Cıkık olan eklemi yerine koymaya calışmayınız
Kırıkta olduğu gibi cıkık eklemi bir şekilde tespit ediniz
Cıkıktan şuphelendiğiniz zaman eklemde ve onun yanındaki kemiklerde kırığın, eklem bağında yırtığın da olabileceğini unutmayınız
Cıkık eklem uzerinde yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz
Kalp seviyesinin uzerinde tutunuz
En yakın sağlık merkezine goturunuz