Astım her yaşta görülebilen ciddi bir sağlık sorunudurAstım karmaşık bir hastalıktır, patofizyolojisi ve patogenezi hala tam olarak anlaşılamamıştır Havayolu inflamasyonu astımın nedeni olarak kabul edilir Hava yollarındaki enflamatuar süreçler hava akışının sınırlanmasına neden olur ve tekrarlayan öksürük atakları, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve nefes darlığı gibi astımın klinik belirtileri ile sonuçlanır Çinko eksikliğinin astım riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştirÇinko, enzim aktivitelerine, protein yapısına ve gen ifadesinin düzenlenmesine katkıda bulunan, insan metabolizması için gerekli bir eser elementtir Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan bakımından yüksektirÇinko, bakır ve magnezyum, bağışıklık direncinin korunmasında önemli unsurlardır Hem çok sayıda biyokimyasal fonksiyon için hem de bağışıklık sisteminin optimal aktivitesi için çinko ve bakır gereklidir Araştırmacılar, yapılan çalışmaların vitamin takviyesinin astım krizi riskini yüzde 50 azaltabileceğini gösterdiğini söylüyor
Yemek yaşamın önemli bir parçasıdır Hayatta kalma kavramının ötesinde, sağlığın korunmasında gıdaların önemli bir rol oynadığı iyi bilinmektedir Günümüzde, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklarda gıdaların rolü tartışmasızdır ve diyet müdahaleleri sayısız kronik hastalığın yönetiminde önemli bir bileşendir Diyetin, alerjik hastalıkların gelişimini etkileyen önemli bir faktör olarak rolü tarif edilmiştir Alerjik duruma bakılmaksızın gıdaların astım sonuçları üzerindeki doğrudan etkisi daha yakın zamanda ortaya çıkmıştır Beslenme alımının astım riski ve progresyon üzerindeki etkisini inceleyen literatür, hem bireysel besinleri hem de diyet kalıplarını incelemektedir Diyet örüntüleri, bireylerin ve grupların gıda ve besin gruplarının genel alışkanlıklarını, kombinasyon, sıklık, miktar ve çeşitlilik göz önünde bulundurularak tanımlamaktadır Solunum yollarının kronik inflamasyonu astımın önemli bir bileşenidir bu da diyet alımı ile modüle edilebilirMeyveler, sebzeler ve antioksidanlar hava yolu inflamasyonunu azaltabilir
Astım tetikleyicileri
Bazı koşullar ve ortamlar astım semptomlarını da tetikleyebilir Bu tetikleyiciler şunları içerir:
Hastalık Grip ve pnömoni gibi solunum hastalıkları astım krizlerini tetikleyebilir
Egzersiz Artan hareket, nefes almayı zorlaştırabilir
Havadaki tahriş edici maddeler Astımı olan kişiler kimyasal dumanlar, güçlü kokular ve duman gibi tahriş edici maddelere karşı hassas olabilirler
Alerjenler Hayvan tüyü, toz akarları ve polen , semptomları tetikleyebilecek birkaç alerjen örneğidir
Zor hava koşulları Gibi durumlar yüksek nem veya düşük sıcaklıklarda astım tetikleyebilir
Duygular Bağırmak, gülmek ve ağlamak bir saldırıya sebep olabilir
Çinko bir mineraldir İnsan sağlığı için çok az miktarda çinko gerekli olduğu için temel eser elementolarak adlandırılır İnsan vücudu fazla çinko saklamadığından, düzenli olarak diyetin bir parçası olarak tüketilmelidir Yaygın olarak kullanılan çinko kaynakları kırmızı et, kümes hayvanları ve balıktır Çinko, hücrelerin düzgün çalışması için gereklidir Hücrelerdeki birçok farklı işleme yardımcı olur ve bağışıklık sisteminde rol oynar, aynı zamanda hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde yara iyileşmesi ve büyüme ve gelişmesi de rol oynar Çinko eksikliğinin semptomları çok spesifik olmadığından, çinko eksikliğinin hafif formlarının teşhis edilmesi zor olabilir Belirli koşullara sahip kişiler de dahil olmak üzere çinko eksikliğine yol açabilir:
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları
vejetaryenlik
gebelik
alkolizm Orak hücre hastalığı
sadece anne sütüyle beslenen bebekler
şeker hastalığı
kanser
Çinko İçeren Gıdalar
Çok yönlü bir diyet, önerilen miktarda çinko sağlayacaktır İstiridye, porsiyon başına en fazla çinko içerir
Aşağıdaki gıdalar çinko içerir:
kırmızı et
tavuk
Yengeç
Istakoz
kedi balığı
Fasulyeler
Fındık
deniz ürünleri, özellikle yengeç ve ıstakoz
peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
Semptomları yüksek alım seviyeleri ile çok fazla çinko veya çinko toksisitesi alarak deneyimleyebilirsiniz Belirtiler şunları içerebilir:
karın krampı
ishal
baş ağrısı
mide bulantısı
kusma
iştah kaybı
Ayrıca, aldığınız diğer ilaçların çinkoya müdahale etmediğinden emin olmanız gerekir
Çinko'nun bir çok sağlık yararı vardır, bunların hepsini tek bir başlıkta toplamak neredeyse imkansızdır Çinko bağışıklığı dengelemek, inflamasyonu azaltmak, antioksidan, bilişsel işlev ve çok daha fazlası için önemlidir! Çinko, vücuttaki tüm organlarda, dokularda ve sıvılarda bulunan önemli bir mineraldir Demirden sonra vücuttaki en bol ikinci eser mineral olarak, çeşitli biyolojik süreçlerde çok önemli bir rol oynar Çinko karbonhidratlar, yağlar, proteinler, nükleik asitler ve diğer mikrobesinlerin sentez ve metabolizmasında yer alan 300'den fazla enzimin katalitik aktivitesi için gereklidir Çinko ayrıca, stabilize edici hücre ve organ yapıları, bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi, hücre bölünmesi, büyüme, kan pıhtılaşması, tiroid fonksiyonu, görme, tat ve kokuda da rol oynar Bu gibi kritik fonksiyonlara sahip olmasına rağmen, vücutta depolanmaz ve düzenli bir diyet alımı gerektirir
Çinko Eksikliğinin Belirtileri
akne
kaygı
Soğuk algınlığı, flus, gastrointestinal enfeksiyonlar, cilt enfeksiyonları, vb Gibi kronik enfeksiyonlar
Kronik, kuru, tahriş olmuş, pullu cilt
Kepek
Azalmış doğurganlık
Ereksiyon yetersizliği
Azalmış cinsel dürtü
Düşük testosteron üretimi ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan fiziksel belirtiler
Depresyon
İshal,
Batık kıllar
Batık tırnaklar
İştah kaybı
Gece körlüğü
Ağzın köşelerinde yaralar
tat bozukluğu
Kuru, pullu cilt
egzama
Bozuk bağışıklık sistemi
Çinko vücudumuzda çok farklı nedenlerden dolayı çok önemlidirÇinko insülin yapımında, depolanmasında ve salınmasında rol oynar Karbonhidratların parçalanması, Tiroid fonksiyonu, Sağlıklı bağışıklık için gereklidir Çinko, vücutta gerekli olan temel eser elementler arasındadır Bu mineral, hücrelerin oluşumunda, yaraların iyileşmesinde ve gıdaların işlenmesinde kullanılır Bu mineral üzerinde yapılan çalışmalar, vücudun çeşitli enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaya yardımcı olan antioksidan etkilere sahip olduğunu kanıtlamıştır Bağışıklık sistemini uyarmada da yararlıdırAyrıca çinko, soğuk algınlığı için popüler tedavilerden biridir Çinko tabletleri, pastilleri ve şurubu soğuk algınlığı ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılırÇinko eksikliği çok yaygındır Bu problem çinko içeren yiyecekleri yemeyen veya bu mineralin emilimini engelleyen yiyecekler tüketen kişiler tarafından yaşanmaktadır Yüksek miktarda çinko içeren gıdaların bir kısmı kepekli tahıllar, baklagiller, hayvansal proteinler, süt ürünleri ve deniz ürünleridirBu mineral, kardiyovasküler sistemdeki hücrelerin sağlığının korunmasında ve oksidatif stres ve inflamasyonun azaltılmasında gereklidir Ayrıca, arterlerdeki kolesterol seviyelerini düşürerek sağlıklı dolaşımın desteklenmesi ile de bilinmektedir Ayrıca hipertansiyon için en etkili ilaçlardan biri olduğu kanıtlanmıştır
İyi beslenme kaynakları çinko, kırmızı et, deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, baklagiller ve kepekli tahıllardır Bağışıklık sisteminde bu kadar önemli bir rol oynadığı için çinko eksikliği, hastalığın küresel yüküne önemli ölçüde katkıda bulunur ve bu da onu önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirir Çinko, birçok bağışıklık hücresinin normal gelişimi ve işlevi için gereklidirKritik rol nedeniyle, bağışıklık sisteminde oynar, hafif bir eksiklik bile bağışıklık fonksiyonunu bozabilir ve bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyon riskini artırabilirÇalışmalar, çinko kemik oluşumunu arttırarak ve kemik kaybını önleyerek kemik yoğunluğunu ve gücünü artırabildiğini buldu Kandaki düşük konsantrasyonlarda çinko, kronik yorgunluk sendromunun birçok belirtisi ile ilişkilidir (örneğin, yorgunluk, depresyon ve konsantrasyon güçlükleri)
C vitamini, E, A, D, çinko ve omega3 yağ asitleri eksik olan diyetler astım ile ilişkilendirilmiştir Her ne kadar bu besin maddelerinin tek başına semptomları azaltabileceğine dair çelişkili kanıtlar olmasına rağmen, bu besleyicileri içeren diyetler inflamasyonu azaltabilir genel sağlık için çok önemlidir Vücudunuzun çinko faydalarına ihtiyacı var Bu mineral, bağışıklık, hücresel sağlık, DNA'nızın sentezi, endokrin sistem sağlığı, iskelet ve kas sistemleri, yara iyileşmesi ve görme gibi birçok yaşam fonksiyonunda rol oynarAyrıca bağışıklık sistemini sindirime ve solunum sıkıntısına yol açan enfeksiyonlara karşı korur Gebe ve emziren annelerin bebeklerini korumak için yeterince aldıklarından emin olmaları için teşvik edilmeleri çok önemlidir
Hem C vitamini hem de çinko bağışıklık sisteminize yardımcı olan rollere sahiptir C vitamini, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sisteminizi uyarır Çinko, bağışıklık sisteminizdeki birçok enzim için önemlidir Ayrıca, enfeksiyonla mücadele eden beyaz kan hücrelerine yardımcı olur ve Thücrelerinin düzgün çalışması için gerekli olan bir hormon olan timülün aktivitesi için gereklidir Thücreleri, diğer bağışıklık sistemi ile savaşan hücrelerin enfektif istilacıları tanımasına yardımcı olurÇinko, hücresel metabolizma, bağışıklık fonksiyonu ve yara iyileşmesi için gerekli olan temel bir mineraldir Araştırmalar çinko sivilce, sedef hastalığı ve dermatit tedavisinde olduğu gibi cilt lezyonlarını iyileştirmede etkili olduğunu göstermektedir C vitamini ve çinko gibi diyet antioksidanlar, vücudunuzu tütün dumanı, kirlilik ve radyasyon gibi bazı çevresel stres faktörlerine maruz kaldığınızda oluşan oksidatif hasara karşı korur Yüksek C vitamini içeriği içeren besinler narenciye, çilek, kırmızı biber ve brokoli içerir Kabuklu deniz ürünleri, et, süt ürünleri ve fındık, diyetiniz için iyi düzeyde çinko içerir
Yemek yaşamın önemli bir parçasıdır Hayatta kalma kavramının ötesinde, sağlığın korunmasında gıdaların önemli bir rol oynadığı iyi bilinmektedir Günümüzde, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklarda gıdaların rolü tartışmasızdır ve diyet müdahaleleri sayısız kronik hastalığın yönetiminde önemli bir bileşendir Diyetin, alerjik hastalıkların gelişimini etkileyen önemli bir faktör olarak rolü tarif edilmiştir Alerjik duruma bakılmaksızın gıdaların astım sonuçları üzerindeki doğrudan etkisi daha yakın zamanda ortaya çıkmıştır Beslenme alımının astım riski ve progresyon üzerindeki etkisini inceleyen literatür, hem bireysel besinleri hem de diyet kalıplarını incelemektedir Diyet örüntüleri, bireylerin ve grupların gıda ve besin gruplarının genel alışkanlıklarını, kombinasyon, sıklık, miktar ve çeşitlilik göz önünde bulundurularak tanımlamaktadır Solunum yollarının kronik inflamasyonu astımın önemli bir bileşenidir bu da diyet alımı ile modüle edilebilirMeyveler, sebzeler ve antioksidanlar hava yolu inflamasyonunu azaltabilir
Astım tetikleyicileri
Bazı koşullar ve ortamlar astım semptomlarını da tetikleyebilir Bu tetikleyiciler şunları içerir:
Hastalık Grip ve pnömoni gibi solunum hastalıkları astım krizlerini tetikleyebilir
Egzersiz Artan hareket, nefes almayı zorlaştırabilir
Havadaki tahriş edici maddeler Astımı olan kişiler kimyasal dumanlar, güçlü kokular ve duman gibi tahriş edici maddelere karşı hassas olabilirler
Alerjenler Hayvan tüyü, toz akarları ve polen , semptomları tetikleyebilecek birkaç alerjen örneğidir
Zor hava koşulları Gibi durumlar yüksek nem veya düşük sıcaklıklarda astım tetikleyebilir
Duygular Bağırmak, gülmek ve ağlamak bir saldırıya sebep olabilir
Çinko bir mineraldir İnsan sağlığı için çok az miktarda çinko gerekli olduğu için temel eser elementolarak adlandırılır İnsan vücudu fazla çinko saklamadığından, düzenli olarak diyetin bir parçası olarak tüketilmelidir Yaygın olarak kullanılan çinko kaynakları kırmızı et, kümes hayvanları ve balıktır Çinko, hücrelerin düzgün çalışması için gereklidir Hücrelerdeki birçok farklı işleme yardımcı olur ve bağışıklık sisteminde rol oynar, aynı zamanda hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde yara iyileşmesi ve büyüme ve gelişmesi de rol oynar Çinko eksikliğinin semptomları çok spesifik olmadığından, çinko eksikliğinin hafif formlarının teşhis edilmesi zor olabilir Belirli koşullara sahip kişiler de dahil olmak üzere çinko eksikliğine yol açabilir:
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları
vejetaryenlik
gebelik
alkolizm Orak hücre hastalığı
sadece anne sütüyle beslenen bebekler
şeker hastalığı
kanser
Çinko İçeren Gıdalar
Çok yönlü bir diyet, önerilen miktarda çinko sağlayacaktır İstiridye, porsiyon başına en fazla çinko içerir
Aşağıdaki gıdalar çinko içerir:
kırmızı et
tavuk
Yengeç
Istakoz
kedi balığı
Fasulyeler
Fındık
deniz ürünleri, özellikle yengeç ve ıstakoz
peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
Semptomları yüksek alım seviyeleri ile çok fazla çinko veya çinko toksisitesi alarak deneyimleyebilirsiniz Belirtiler şunları içerebilir:
karın krampı
ishal
baş ağrısı
mide bulantısı
kusma
iştah kaybı
Ayrıca, aldığınız diğer ilaçların çinkoya müdahale etmediğinden emin olmanız gerekir
Çinko'nun bir çok sağlık yararı vardır, bunların hepsini tek bir başlıkta toplamak neredeyse imkansızdır Çinko bağışıklığı dengelemek, inflamasyonu azaltmak, antioksidan, bilişsel işlev ve çok daha fazlası için önemlidir! Çinko, vücuttaki tüm organlarda, dokularda ve sıvılarda bulunan önemli bir mineraldir Demirden sonra vücuttaki en bol ikinci eser mineral olarak, çeşitli biyolojik süreçlerde çok önemli bir rol oynar Çinko karbonhidratlar, yağlar, proteinler, nükleik asitler ve diğer mikrobesinlerin sentez ve metabolizmasında yer alan 300'den fazla enzimin katalitik aktivitesi için gereklidir Çinko ayrıca, stabilize edici hücre ve organ yapıları, bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi, hücre bölünmesi, büyüme, kan pıhtılaşması, tiroid fonksiyonu, görme, tat ve kokuda da rol oynar Bu gibi kritik fonksiyonlara sahip olmasına rağmen, vücutta depolanmaz ve düzenli bir diyet alımı gerektirir
Çinko Eksikliğinin Belirtileri
akne
kaygı
Soğuk algınlığı, flus, gastrointestinal enfeksiyonlar, cilt enfeksiyonları, vb Gibi kronik enfeksiyonlar
Kronik, kuru, tahriş olmuş, pullu cilt
Kepek
Azalmış doğurganlık
Ereksiyon yetersizliği
Azalmış cinsel dürtü
Düşük testosteron üretimi ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan fiziksel belirtiler
Depresyon
İshal,
Batık kıllar
Batık tırnaklar
İştah kaybı
Gece körlüğü
Ağzın köşelerinde yaralar
tat bozukluğu
Kuru, pullu cilt
egzama
Bozuk bağışıklık sistemi
Çinko vücudumuzda çok farklı nedenlerden dolayı çok önemlidirÇinko insülin yapımında, depolanmasında ve salınmasında rol oynar Karbonhidratların parçalanması, Tiroid fonksiyonu, Sağlıklı bağışıklık için gereklidir Çinko, vücutta gerekli olan temel eser elementler arasındadır Bu mineral, hücrelerin oluşumunda, yaraların iyileşmesinde ve gıdaların işlenmesinde kullanılır Bu mineral üzerinde yapılan çalışmalar, vücudun çeşitli enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaya yardımcı olan antioksidan etkilere sahip olduğunu kanıtlamıştır Bağışıklık sistemini uyarmada da yararlıdırAyrıca çinko, soğuk algınlığı için popüler tedavilerden biridir Çinko tabletleri, pastilleri ve şurubu soğuk algınlığı ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılırÇinko eksikliği çok yaygındır Bu problem çinko içeren yiyecekleri yemeyen veya bu mineralin emilimini engelleyen yiyecekler tüketen kişiler tarafından yaşanmaktadır Yüksek miktarda çinko içeren gıdaların bir kısmı kepekli tahıllar, baklagiller, hayvansal proteinler, süt ürünleri ve deniz ürünleridirBu mineral, kardiyovasküler sistemdeki hücrelerin sağlığının korunmasında ve oksidatif stres ve inflamasyonun azaltılmasında gereklidir Ayrıca, arterlerdeki kolesterol seviyelerini düşürerek sağlıklı dolaşımın desteklenmesi ile de bilinmektedir Ayrıca hipertansiyon için en etkili ilaçlardan biri olduğu kanıtlanmıştır
İyi beslenme kaynakları çinko, kırmızı et, deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, baklagiller ve kepekli tahıllardır Bağışıklık sisteminde bu kadar önemli bir rol oynadığı için çinko eksikliği, hastalığın küresel yüküne önemli ölçüde katkıda bulunur ve bu da onu önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirir Çinko, birçok bağışıklık hücresinin normal gelişimi ve işlevi için gereklidirKritik rol nedeniyle, bağışıklık sisteminde oynar, hafif bir eksiklik bile bağışıklık fonksiyonunu bozabilir ve bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyon riskini artırabilirÇalışmalar, çinko kemik oluşumunu arttırarak ve kemik kaybını önleyerek kemik yoğunluğunu ve gücünü artırabildiğini buldu Kandaki düşük konsantrasyonlarda çinko, kronik yorgunluk sendromunun birçok belirtisi ile ilişkilidir (örneğin, yorgunluk, depresyon ve konsantrasyon güçlükleri)
C vitamini, E, A, D, çinko ve omega3 yağ asitleri eksik olan diyetler astım ile ilişkilendirilmiştir Her ne kadar bu besin maddelerinin tek başına semptomları azaltabileceğine dair çelişkili kanıtlar olmasına rağmen, bu besleyicileri içeren diyetler inflamasyonu azaltabilir genel sağlık için çok önemlidir Vücudunuzun çinko faydalarına ihtiyacı var Bu mineral, bağışıklık, hücresel sağlık, DNA'nızın sentezi, endokrin sistem sağlığı, iskelet ve kas sistemleri, yara iyileşmesi ve görme gibi birçok yaşam fonksiyonunda rol oynarAyrıca bağışıklık sistemini sindirime ve solunum sıkıntısına yol açan enfeksiyonlara karşı korur Gebe ve emziren annelerin bebeklerini korumak için yeterince aldıklarından emin olmaları için teşvik edilmeleri çok önemlidir
Hem C vitamini hem de çinko bağışıklık sisteminize yardımcı olan rollere sahiptir C vitamini, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sisteminizi uyarır Çinko, bağışıklık sisteminizdeki birçok enzim için önemlidir Ayrıca, enfeksiyonla mücadele eden beyaz kan hücrelerine yardımcı olur ve Thücrelerinin düzgün çalışması için gerekli olan bir hormon olan timülün aktivitesi için gereklidir Thücreleri, diğer bağışıklık sistemi ile savaşan hücrelerin enfektif istilacıları tanımasına yardımcı olurÇinko, hücresel metabolizma, bağışıklık fonksiyonu ve yara iyileşmesi için gerekli olan temel bir mineraldir Araştırmalar çinko sivilce, sedef hastalığı ve dermatit tedavisinde olduğu gibi cilt lezyonlarını iyileştirmede etkili olduğunu göstermektedir C vitamini ve çinko gibi diyet antioksidanlar, vücudunuzu tütün dumanı, kirlilik ve radyasyon gibi bazı çevresel stres faktörlerine maruz kaldığınızda oluşan oksidatif hasara karşı korur Yüksek C vitamini içeriği içeren besinler narenciye, çilek, kırmızı biber ve brokoli içerir Kabuklu deniz ürünleri, et, süt ürünleri ve fındık, diyetiniz için iyi düzeyde çinko içerir