Son konular

Civa - amalgam dolgu risk var mı ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
CIVA, AMALGAM DOLGULAR VE ZARARLARI ÜZERİNE BİR TARTIŞMA

Son yıllarda Batı’da, Amalgam dolguların insan sıhhatine zararlı olup olmadığını tartışılıyor. Birtakım hekimler amalgam dolguların içinde bulunan cıvanın, insan sıhhati için uzun devirde çok zararlı olduğunu tez ederken; Amerikan Diş Doktorları Birliği bu hususun büyütüldüğünü söylemektedir. Biz amalgam dolgulara karşı olan Amerikalı tabiplerden Dr. Mercola’nın bu bahisteki fikirlerinden bir derleme hazırlayarak mevzuyu haberinize sunmak istedik. Karar sizin.

***********************************************************************

Muhitten,amalgam dolgulardan ve cıva ihtiva eden besinlerden alınan cıva, insan sıhhati için çok büyük bir tehlike arz etmektedir.

Ağızlarında amalgam dolgu taşıyan insanların günlük cıvaya maruz kalma nispeti, şu anda Avrupa ve Amerika’ da kabul edilen günlük emniyet sonunu aşmaktadır.

4 yahut daha ziyade amalgam dolgusu olan yetişkinler ve iki yahut daha çokça dolgusu olan evlatlar, hayatlarının ilerki periyotlarında kıymetli sıhhat dertleri ile karşı karşıyadır.

0.4 santimetre karelik bir yüzeyi olan tek bir amalgam dolgudan, mekanik aşınma ve buharlaşma yolu ile her gün yaklaşık 15 mikrogram cıva hür hale geçmektedir.

Ağzında 8 dolgusu olan bir kişinin bu durumda aldığı günlük cıva ölçüsü 120 mikrogram’ı bulmaktadır.

Mukayese etmek gerekirse, balık tüketiminden alınan günlük ortalama cıva ölçüsü 2.3 mikrogram, havadan ya da sair besinlerden alınan cıvanın günlük yekun bedeli ise gelgelelim 0.3 mikrogramdır.

Amalgam dolgular; %50 cıva, %35 gümüş, %9 kalay, %6 bakır ve eser ölçüde çinko ihtiva eder. Diş hekimlerinin % 90’ının amalgam dolgu kullandığı ABD’de, günde ortalama 100 milyon amalgam dolgu yapılmaktadır.

Amalgamlardan çıkan cıva buharı; hücre zarından kolaylıkla makbul ve dimağa ulaşır, tüm dokulara yerleşir, devirle dokularda birikim yapar ve sıhhat için önemli bir tehlike oluşturmaya başlar.

Amalgam dolgu ağızda durduğu sürece cıva, yalnızca buharlaşma yolu ile değil, çiğneme, diş fırçalama, sıcak içecek ve besinlerin alımı üzere mekanik süreçler sırasında da daima olarak vücuda sızar.

Bilim adamları, radyoaktif unsur ile işaretlenmiş cıva kullanarak üretilen amalgam dolguları hayvanların ağızlarına yerleştirmişler ve radyoaktif hususun takibi yolu ile cıvanın çok kısa bir vade içinde hayvanların böbrek, dimağ ve barsak duvarlarına yerleştiğini kanıtlamışlardır.

Ağızda amalgam dışına farklı metallerden yapılmış restorasyonlar varsa, yan yana gelen değişik metaller pil tesiri oluşturduğu için, amalgam dolgulardan cıva çıkışının daha da arttığı görülmüştür. Örneğin; ağızda altın bulunması halinde cıvanın bağımsız hale geçmesi 10 kat artmaktadır.

Merkezi had sistemine geçen cıva, kişilerde ruhsal, nörolojik ve immünolojik meselelere yol açmaktadır. Yarı ömrü 15 ila 30 yıldır. (Derleyenin notu: Yani 1 gram cıvanın 0.5 grama inebilmesi için geçen mühlet 15 ila 30 yıl)

Ilmî çalışmalarda, cıvanın Alzheimer’s illeti, immün sistem meseleleri, böbrek fonksiyon bozukluğu, kısırlık, poli kistik yumurtalık sendromu, nörotransmitör dengesizlikleri, azık alerjileri, Multiple Skleroz, tiroit meseleleri, yorgunluk, hafıza kaybı ve birtakım ruhsal rahatsızlıklarla alakalı olduğu belirlenmiştir.

Birtakım Avrupa memleketlerinde amalgamın dolgu gereci olarak tasarrufu yasaklanmıştır.

Amalgam dolgularınızı değiştirmek istiyorsanız; bu sürecin, husus ile ilgili olarak şahsi eğitim almış bir diş hekimi tarafından yapılması gerekmektedir. Süreç, gerekli tedbirler alınmadan yapıldığı takdirde, durup dururken vücudunuza yüksek dozda cıva alma tehlikesiyle karşı zıdda kalabilirsiniz.
 

Similar threads

  • Soru
BEYAZ MI SİYAH MI Amalgam Dolgular zararlımıdır? Dişhekimliğinde yaklaşık olarak 155 yıldır kullanılmakta olan Amalgam dolgular değişik materyaller ve cıvanın birlikteliği ile oluşturulan bir alaşımdır. Amalgam dolgular imalatlarında kullanılan cıva nedeniyle zararlı oldukları cihetinde bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Amalgam Dolgu Gümüş yüklü metal alaşım olduğu için “Gümüş Dolgu” olarak da isimlendirilir. % 70 gümüş (Ag), % 20 kalay (SN), az ölçüde Bakır % 10 (Cu) ve < %1 Çinko (Zn)den oluşan toz kişisel bir cihazda cıva ile karıştırılarak belirli bir kıvama getirilir, bu formda dişe uygulanarak sertleşmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
2000 li yıllara kadar çok kullanılmış olan amalgam dolgular Günümüzde içeriğindeki cıva ile ilgili tasalar ve beğenilmeyen estetik imgesi nedeni ile mekanını diş renginde komposit ve porselen dolgulara bırakmıştır. Civa nörotoksik bir husustur.Yüksek doza ulaştığında Merkezi Hudut Sistemi ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Amalgam nedir? Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak ta tanımlanır. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50`sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu gereci yaratmış olur. 150 yıldan beri geliştirilerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Diş Dolguları - Diş Tedavisi - Diş Rahatsızlığı - Dolgu Nasıl Yapılır - Porselen Dolgu Çürüme İhtimali Olan Bölgelere Dolgu Yaptırarak Çürükten Korunabilir miyiz? Hayır. Sağlam bir organı çürüyecek diye kopartıp almak mümkün değildir. Diş korumada en etkin önlemin dişleri fırçalamakla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt