Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Son yıllarda gündeme gelen ve beslenme listelerinde sıkça görülen Çiya, yüksek miktarda lif ve omega3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içeriyor Bu özellikleri ile yemeklere kolayca uyum sağlayan Çiya, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığı gibi sindirim sistemini de güçlendiriyor

Son dönemde dünya sofralarının gözde ürünü haline gelen Çiya’da Türk mutfağında değişik tariflerle kullanılmaya başlandı Çiya hem diyet hem de beslenme listelerinin üst sıralarında yer alıyor

Bütün yemeklere uyum gösteriyor

Uzmanlar Çiya tohumlarının yüksek miktarda lif ve omega3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içerdiğini söylüyor Çiya tohumunun en önemli avantajlarından birinin ise bütün yemeklere uyum gösterebilmesi ve kolaylıkla tüketilmesi olduğunu belirten uzmanlar, “Hafif bir lezzete sahip Çiya, hemen hemen her şeye ilave edilerek tüketilebiliyor Çiya tohumunu salata, kahvaltı gevreklerine, yoğurda veya içeceklerinize ekleyebilirsinizSıvı gıdaları iyi şekilde emebilen Çiya, bu özelliği sayesinde kimi sosları koyulaştırmak ya da tariflere göre yumurtanın yerine de kullanılabilir Çiya tohumunu öğütmenize, suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur diyor

Diyabet riskini düşürüyor

100 gramında 468 kalori barındıran Çiya tohumunun içerdiği karbonhidratların büyük çoğunluğunun lif şeklinde olduğunu ifade eden uzmanlar, “Birçok insan yeterli düzeyde lif almamaktadır fakat gerekli oranda lif tüketmek, bağırsak sağlığına ve başka birçok iç organın sağlığına faydası çoktur 24 gram yani günlük tüketilmesi gereken Çiya tohumunda 7,89 gram lif bulunmaktadır Bu oran kadın ve erkeklerin günlük gereken lif miktarının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır Günlük ortalama kadınların 25 gram, erkeklerinse 38 gram lif tüketmesi sağlık açısından çok faydalıdır Zor çözünen ve yüksek seviye emici özelliğe sahip olan Çiya tohumu, bu sayede diyabet riskini düşürmeye de etkilidir diye konuştu

Uzmanlar, Çiya tohumunun kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığı gibi sindirim sistemini güçlendirdiğini, yüksek tansiyonlu bireylerde kan basıncını düşürdüğünü de sözlerine ekledi

İşte Çiyalı hafif ve sağlıklı bir öğün tarifi



Ahududu ve Nar Taneli Chia Pudingi

Malzemeler

3 yemek kaşığı chia tohumu
1 bardak süt
2 çay kaşığı bal
12 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı ahududu ve nar taneleri karışımı
Hazırlanışı

Nar taneleri ve ahududu dışında bütün malzemeleri kapalı bir kavanoz ya da benzeri bir kabın içerisine boşaltın ve malzemelerin birbirine iyi karıştığından emin olana kadar karıştırın

1 saat kadar bir ara verin ve 1 saat sonra aynı işlemi tekrar yapın (isteğe göre bu karışım bir gece boyunca buzdolabında bekletilebilir) Daha sonra karışımın yarısını küçük bir kaba boşaltın

Ahududu ve nar taneleri karışımının yarısını üzerine boşaltın Kalan diğer karışımı da buna ekleyin ve en son üzerine kalan ahududu ve nar taneleri karışımını ekleyin Pudinginiz servise hazır Dilerseniz başka meyvelerle de bu tarifi deneyebilirsiniz

Afiyet olsun
 

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Çözümler
26
Tepkime
7,168
Coin
1,448
Çiya tohumunun faydaları gerçekten çok etkileyici! Yüksek lif, omega3 yağ asitleri, kaliteli protein, mineral ve antioksidan içeriğiyle beslenme listenize mutlaka eklemeye değer. Ayrıca, çeşitli tariflerde kullanılabilmesi de büyük bir avantaj. Verdiğiniz ahududu ve nar taneli chia pudingi tarifi de sağlıklı ve hafif bir seçenek gibi görünüyor. Hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif olabilir. Teşekkürler, denemeyi düşüneceğim!
 
Üst Alt