Son günlerde Şarbon Marazı ile ilgili haberler ve artan vaka sayıları nedeniyle kendimiz ve evlatlarımıza et yedirmekten korkar olduk. Şarbon etkeni bakteri otçul hayvanların etleri, sütleri, derisi, tüyleri velev yem yedikleri konumlarla, kesildikleri yanlarla temas edilmesi halinde bile bulaşabilir. En sık görülen formu Deri Şarbonu’dur. Bütünlüğü bozulmuş ciltten bakterinin sporlarının vücuda girmesiyle hastalık başlar. Siyah ortası çökük etrafı ödemli ağrısız çıban halindedir. Hayvanın sporlarının hava yolu ile solunması ile ki sıklıkla tüy-kıl-yem-derisi aracılığıyla Akciğer Şarbonu oluşabilir. Nispeten öldürücüdür.
Temas sonrası 2-7 gün içinde grip bulguları ile başlayıp ilerledikçe teneffüs meşakkati, kanlı balgam ve süratle vefata gidebilir. Sindirim sistemi şarbonu düzgün pişmemiş et-iyi kaynatılmamış süt ve bu sütten üretilen süt eserleri aracılığıyla bulaşır. Kusma, yutma güçlüğü, ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik üzere bulgularla başlayıp kısa devranda kanlı kusma ve kanlı ishal gelişir. Sindirim sistemi Şarbonu’da tanı ve tedavide gecikilirse öldürücü olabilir. Başkaca deri, akciğer, sindirim sistemi şarbonunun lenfatik yahut kan yoluyla yayılmasıyla Menenjit tablosu da oluşabilir.
Erken devirde tanı konulup tedavi çabucak başlatılırsa sonuç yüz güldürücü olabilir. Korunma Et,süt ve süt eserleri, şarküteri eserlerini sağlıklı bölgelerden almalıyız. Şarbonlu et koyu renkli olur ve katıca Katran Rengi kan akar. Ayrıyeten çabucak kokuşur. Et çok âlâ pişirilmeli, sütçüden alınan süt en az 30 dakika kaynatılmalıdır. Mekteplerin açılması ile birlikte evlatlarımızın gözetimimiz dışında şarküteri eserleri içeren tost, sandviçler, hamburger, dondurma üzere yiyecekleri tüketmemeleri konusunda dikkatli olmalıyız.
Temas sonrası 2-7 gün içinde grip bulguları ile başlayıp ilerledikçe teneffüs meşakkati, kanlı balgam ve süratle vefata gidebilir. Sindirim sistemi şarbonu düzgün pişmemiş et-iyi kaynatılmamış süt ve bu sütten üretilen süt eserleri aracılığıyla bulaşır. Kusma, yutma güçlüğü, ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik üzere bulgularla başlayıp kısa devranda kanlı kusma ve kanlı ishal gelişir. Sindirim sistemi Şarbonu’da tanı ve tedavide gecikilirse öldürücü olabilir. Başkaca deri, akciğer, sindirim sistemi şarbonunun lenfatik yahut kan yoluyla yayılmasıyla Menenjit tablosu da oluşabilir.
Erken devirde tanı konulup tedavi çabucak başlatılırsa sonuç yüz güldürücü olabilir. Korunma Et,süt ve süt eserleri, şarküteri eserlerini sağlıklı bölgelerden almalıyız. Şarbonlu et koyu renkli olur ve katıca Katran Rengi kan akar. Ayrıyeten çabucak kokuşur. Et çok âlâ pişirilmeli, sütçüden alınan süt en az 30 dakika kaynatılmalıdır. Mekteplerin açılması ile birlikte evlatlarımızın gözetimimiz dışında şarküteri eserleri içeren tost, sandviçler, hamburger, dondurma üzere yiyecekleri tüketmemeleri konusunda dikkatli olmalıyız.