Son konular

Çocuğunuzun internet kullanımını denetleyin!

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Çocuğunuzun internet kullanımını denetleyin!

Çocukların denetimsiz internet kullanımı önemli tehlike ve riskleri de beraberinde getiriyor.

İnternet kullanımının çığ gibi yayıldığı günümüzde çocuklar da neredeyse sonsuz bir bilgi ve iletişim olanağına sahip oldular. Çocuklar internet sayesinde ansiklopediler güncel olaylar kütüphaneler ve diğer birçok değerli malzemeye kolayca erişiyorlar.

Ayrıca sadece "tık"layarak birçok alanda "gezinebilme" olanağı çocuklarda doğal olarak varolan dürtüsel davranış merak ve çabuk haz veya yanıt alma ihtiyacına da yanıt veriyor.

Buna karşın çocukların denetimsiz bir şekilde internet kullanmalarının ciddi risk ve tehlikeleri de mevcut.


Çocuğunuzun internet kullanımını denetleyin



Çoğumuz çocuklarımıza yabancılarla konuşmamalarını evde yalnızken tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını ve telefonla arayan tanımadıkları kişilere kişisel bilgileri vermemelerini öğretiriz.


Ayrıca çocuklarımızın gittikleri yerleri arkadaşlarını TV'de ne izlediklerini hangi kitap ya da dergileri okuduklarını da takip ederiz. Ancak birçok anne-baba internet konusunda da aynı rehberlik ve denetimin gerekli olduğunun farkına varmaz.


"Sohbet odalarının" ya da e-posta gruplarının çoğunun tamamen denetimsiz olduğu unutulmamalıdır. Takma isimler çocuğun kimle iletişim kurduğunu anlamasını imkansız hale getirir. Sohbet odalarında konuşulanlar ya da elektronik posta mesajları anne-babalar tarafından görülemez.


Çocukların denetimsiz internet kullanımı ne gibi sakıncalar doğurabilir?



Ne yazık ki çocuğun kişisel bilgileri (telefon numarası adres şifre gibi) vermeye veya şahsen buluşmaya ikna edilmesi çok ciddi sonuçlara yol açabilir.


Denetimsiz internet kullanımının yol açacağı diğer risklerden bazıları da çocukların gelişim düzeyleriyle uyumlu olmayan sitelere ya da nefret ve şiddet duygularını körükleyen ya da aaaaagrafik sitelere erişmeleri reklamlar yoluyla yanlış yönlendirilmeleri veya aşırı reklam bombardımanına tutulmaları ödül kazanabilmek ya da bir kulübe üye olabilmek için kişisel veya evle ilgili bilgileri vermelerinin istenmesidir.



Çocukların internet kullanımını daha güvenli ve eğitici hale getirmek için neler yapabilirsiniz?



Çocuğun internet ile geçirdiği süreyi kısıtlamalısınız.


Çocuğa sohbet (chat) odalarında takma isimli kişilerle konuşmanın yabancılarla konuşmakla aynı şey olduğunu öğretmelisiniz.


Başka on-line kişilere veya web sitelerine tanıtıcı hiçbir kişisel bilgi vermemeyi öğretmelisiniz.


İnternette tanıştığı biri ile şahsen buluşmayı asla kabul etmemesi gerektiğini öğretmelisiniz.


Çocuğa internetten alışveriş etmek ya da uygunsuz hizmet veya web sitelerine erişmek için kullanabileceği kredi kartı veya şifre bilgilerini kesinlikle vermemelisiniz.


Çocuğa ekranda gördüğü veya okuduğu herşeyin doğru olmadığını hatırlatmalısınız.


Chat kanalları mesaj grupları ya da uygunsuz sitelere erişimini kısıtlamak amacıyla servis sunucusunun sağladığı ebeveyn kontrol özelliklerini kullanmalı ya da bu amaca yönelik bir ticari ürün satın almalısınız.


Çocuğa on-line iletişimde de yüzyüze konuşma ile aynı nezaket kurallarının (kaba veya küfürlü konuşmamak lakap takmamak vb. gibi) geçerli olduğunu öğretmelisiniz.


Okul kütüphane arkadaşlarının evi gibi başka yerlerdeki bilgisayarları kullanırken de aynı kurallara uyması konusunda ısrarlı olmalısınız.


On-line iletişimin çocukları gerçek insan ilişkilerine hazırlamadığını ve gerçek insan ilişkilerinin yerini alamayacağını unutmamalısınız.


Bilgisayarı çocuğun odasına değil ailenin ortak kullanım alanlarından birine yerleştirmeniz denetiminizi kolaylaştıracaktır.


Bir on-line servisi ilk kez incelerken çocukla birlikte olmanız ve çocuğun internete bağlı olduğu zamanlarda periyodik aralıklarla ona katılmanız hem onun on-line deneyimlerini izleme ve denetleme hem de birlikte öğrenme fırsatı bulmanızı sağlayacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Çocukların ebeveynlerine oranla daha süratli öğrenme ve kullanmaya başlamasıyla çocuklar açısından denetimsiz bir biçimde teknoloji kullanımı artmıştır. Buna bağlı olarak, şuurlu annelerin tasaları da artmıştır. Çocuğu sokakta değil tahminen, meskende ve gözünün önünde, yanında, ancak elindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Günümüzde bilgisayar ve internet hayatımızda büyük bir yer kaplamaktadır. Çocukların bilgi edinmek için ansiklopedi karıștırdığı günler geride kalmış herşeyi çok hızlı bir şekilde erişebildikleri internet ortamı oluşmuştur.Hayatımızı kolaylaştırmanın yanında maalesef doğru kullanılmadığında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Teknolojik gelişmelerle birlikte çocukların alışkanlıkları değişmiş ve günlük yaşamlarının neredeyse çoğu bilgisayar, tablet ya da cep telefonu başında geçmeye başlamıştır. Bu teknolojik cihazlarla çok erken dönemlerde tanışan çocuklar henüz konuşmayı öğrenmeden bu cihazları kullanmayı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kim mükemmel ki? O halde annelerin en mükemmelini aramak niye? Ama hiç durmadan kendilerine ‘Ben gerçekten de iyi bir anne miyim’ diye sorup duran kadınların imdadına yetişen pedagoglar... uzun yıllar süren araştırmalardan sonra 10 maddeden oluşan bir ‘Mükemmel Anne Anayasası’ hazırladılar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Çocuğunuza inanın. Cinsel istismar konusunda çocukların çok nadir yalan söyledikleri kanıtlanmıştır. Çocuğunuzu konuşmak için yüreklendirin, duygusal olarak destekleyin, suçluluk duygusundan arındırın. Uzman yardımı alın. Psi Çocuk Aile ve Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Pedagog Feriha Dildar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Üst Alt