Son konular

Çocuk beslenmesinin püf noktaları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ana ve pederlerin hayatlarındaki en kıymetli şey evlatlarının sağlıklı,mutlu ve başarılı bir hayat sürmesidir. Tabi bunların en başında gelen ;sağlık. Pek çok evlat sağlıklı bir halde yerküreye gelir gelgelelim sağlıklı yetişkinler olmaları için tabip denetimlerinin ihmal edilmemesi ve yaş öbeğine nazaran ehil ve istikrarlı beslenmesi çok değerlidir.

Yaş öbeklerine nazaran farklılık gösteren evlat beslenmesini iki öbekte inceleyebiliriz.

BİR-ÜÇ YAŞ KÜMESI BESLENMESİ

Bu yaş öbeği, evlatların besinlerle tanıştığı devir olması nedeniyle çok değerlidir. Bu devirde kazanacağı beslenme alışkanlıkları, gelecekteki beslenmesinin temelini oluşturur.

Evladınızın akıllıca besin tüketmesini sağlamak için ana ve pederin sofradaki tavrı kıymetlidir. Ebeveynlerin çok ısrarcı yahut çok ilgisiz tavır sergilemesi evladın iştah durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sizlerin birinci evvel uygun birer gözlemci olmanız ve evladınızın besinlere verdiği reaksiyonlara nazaran davranmanız gerekir. Mesela sütten kesilen bebekler, başlangıçta kaşıkla beslenmeyi reddedebilirler. Bu türlü bir durumda ısrarcı davranmamak, bebeği birkaç gün daha emzirmeye ya da biberonla beslemeye devam etmek gerekir. Bir hafta içerisinde tekrar katı besinleri tüketmesini deneyebilirsiniz.

BIRTAKIM EVLATLARIN YEMEKLE YILDIZI BARIŞMAZ

Pek çok ananın ortak meselesidir ; iştahsız evlat. Şayet sizde tıpkı düşünceyi yaşadığınızı düşünüyorsanız bu kısmı dikkatli okuyun!
Evladınız rastgele bir sıhhat meselesi olmadığı halde yemek yemekte güçlük çekiyorsa bunun
iki sebebi vardır:

1 – Şayet bu yaş kümesindeki bir evlattan büyük insan üzere dolu dolu bir tabak yemesini bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Günlük alması gereken güce ulaşan evlat daha fazlasını tüketmek istemez. Yemesi için şiddetli ısrarcı vaziyet takınmanız ise evladın yemekten tiksinmesine neden olur.

2 – Evladınız ek azığa geçtiğinde katı besinlerin tadına ve kıvamına alıştıramadıysanız kimi besinleri tüketmeyi reddeder. Bu nedenle 6. Aydan sonra ek besinlere geçerken azıkları mama kıvamında değil çatalın ardı ile ezerek ve her besini tek başına vermelisiniz. Böylelikle evlat hem besinin tadına hem de kıvamına alışmış olur.

SİZİN TERCİHLERİNİZ EVLADINIZIN TERCİHLERİNİ BELİRLER

Evlatlarınızın akıllıca besinleri tüketmesini istiyorsanız evvel kendi beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Unutmayın, evlatlarınız sizin yansımanız. Bu nedenle sofrada hiçbir besin hakkında olumsuz yargıda bulunmamaya ve yiyecek seçmemeye ihtimam gösterin.

HER EVLAT KENİNE MAHSUSTUR

Evlatlarınızı gayrı evlatlarla karşılaştırmak yapılacak en büyük kusurlardan birisi. Her evladın vücut yapısı ve beslenme alışkanlığı farklıdır. Kimi evlatlar kalsiyum gereksinimini süt içerek karşılarken gayrısı peynir ya da yoğurt tüketerek muhtaçlığını karşılayabilir.

EVLATLARIMIZI YERINDE VE ISTIKRARLI BESLEYELİM

Kimi ana pederler evlatlarının yerinde ve istikrarlı beslendikleri konusunda kaygı duyarlar. 5 Yaşında bir evlattan bir yetişkin kadar yemek yemesini beklerler. Şayet sizde bu türlü bir tedirginlik yaşıyorsanız kendinize birinci sormanız gereken şey evladınızın yaşıtlarına nazaran uzunluk ve kilosunun olağan olup olmadığı. ‘’Evet,boy ve kilosu olması gerektiği aralıkta ‘’diyorsanız 2. soruya geçebiliriz. Evladınız yaşıtlarına nazaran daha ziyade hastalanıyor mu ? ‘’Hayır diyorsanız bağışıklık sistemi pek düzgün durumda demektir. Yani, çok sık hastalanmayan ve büyüme-gelişmesi sıradan aralıklarda devam eden bir evlat ehil ve istikrarlı besleniyordur.

BİR-ÜÇ YAŞ PERIYODUNDA EVLADA GEREKLİ BESİNLER NELERDİR?

Bu periyotta evladın sağlıklı bir biçimde büyümesini destekleyen dört temel besin kümesi vardır:

Et kümesi: Protein, B vitaminleri, kan yapıcı mineraller bakımından güçlü ve kuvvet sağlayan besinlerdir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir,kuru fasulye,nohut, mercimek ve bunlardan yapılan besinler bu kümede mekan alır.

Süt öbeği: Kemik-diş gelişimi ve sinir-kas sisteminin nizamlı çalışması için gerekli kalsiyum, B vitaminleri, A vitamini ve tıpkı devranda kaliteli protein içeren besinlerdir. Süt, yoğurt,ayran ve kefir üzere besinler bu öbekte nokta alır.

Ekmek öbeği: Kuvvetin temel kaynağı olan tahıl öbeği, protein ve B vitaminleri cihetinden de varlıklı besinlerdir. Ekmek çeşitleri,tahıllar ve bunlardan yapılan yiyecekler bu öbeğe girerler.

Zerzevat ve Meyve kümesi: C vitamini sağlayan besinlerdir. Zerzevat ve meyveler bu kümede mekan alır. Mahsusen yeşil yapraklı sebzeler A, C ve B vitaminlerince zengindir. Bu kümelerin her birinden sabah, öğlen ve akşam öğünlerinden gereğince alınırsa istikrarlı ve nizamlı beslenme sağlanır.

4-6 YAŞ KÜMESI BESLENMESİ

4-6 yaş aralığındaki evlatlar artık söylenenleri dinleyip uygulayabilecekleri yaştadırlar. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi öğretmek için en sahih devrandır. Lakin bu yaş aralığında vakit zaman iştahsızlık durumu ile karşılaşılabilir.

İŞTAHSIZLIK NEDENLERİ NELERDİR ?

Evlatların yemeğe karşı ilgisiz olmalarının birçok sebebi olabilir.

1. Evladın yaşadığı sıhhat sorunları iştah kaybının en değerli sebeplerinden birisidir. Mahsusen çok sık enfeksiyon geçiren ve bağırsaklarında parazit bulunan evlatlar yemeğe karşı çok ilgisiz olabilirler. Bu türlü durumlarda ana ve pederin kesinlikle doktora yahut beslenme mütehassıslarına istişareleri gereklidir.
2. Daha öncesinde kusurlu beslenme alışkanlığının oluşması da iştah kaybının değerli bir sebebidir.

- Evladın yaşına nazaran verilmesi gerekli yiyecek ölçüsünün bilinmemesi,
- Büyüklerinin ilgisizliği ya da ölçüsüz ilgisi ,
- Öğün aralarında lüzumsuz besinlerle beslenme de iştahsızlık yaratır.

NE YAPMALIYIZ ?

Evlatların beslenme alışkanlıklarını şekillendiren en kıymetli kimseler ana ve pederdir. Zira bu yaş kümesi evlatlar ana ve pederini rol-model alırlar.Yani, kahvaltı yapmayan bir ananın ya da zerzevat yemeği yemeyen bir pederin bunların kıymetlerini anlatması evlat için hiç inandırıcı olmayacaktır.

Ayrıyeten bu yaşlarda evlatlar dış etraf ile etkileşim halinde olduğundan, çabuk hastalanabilirler ve aklık kurallarına dikkat edilmezse bağırsak parazitleri görülebilir. Illetler sonucunda evlatta kilo kaybı ve kansızlık görülür. Bu nedenle 4-6 yaş kümesi evlatlarına paklık kuralları güzelce benimsetilmelidir.

4-6 YAŞ KÜMESI EVLAT BESLENMESİ

Bu yaş kümesinde da evladın kâfi ve istikrarlı beslenip beslenmediğinin en düzgün göstergesi yeniden gelişimidir. Yılda 3-4 sefer evladın yük ve uzunluk artışı takip edilmelidir.
Yerinde ve istikrarlı beslenebilmesi için gerekli besin öbekleri da 1-3 yaş kümesinde olduğu üzeredir. Ama bu yaş kümesinde evlatların beslenmesinde yanlış besin seçimine müsaade verilmemelidir. Örneğin süt tarafına çay yahut toz içecek, ayran konumuna gazoz seçilmemelidir. Öğün aralarında abur cubur tek cepheli beslenmeye neden olur.Bu nedenle çikolata, kraker,meyve suyu üzere besinler konumuna süt,taze sıkılmış meyve suyu ve kuru meyveler tercih edilmelidir.
Buna ilaveten şehriye çorbası tarafına mercimek çorbası, zerzevat çorbası, tarhana çorbası,yoğurtlu çorba, reçel mahalline pekmez üzere biyo-yararlılığı yüksek besinler tercih edilmelidir.

GÜNLÜK ALINMASI GEREKLİ BESINLER

4-6 yaş öbeği evlatlar ehil ve istikrarlı beslenebilmek için her gün en az;

-1-2 su bardağı süt, yoğurt yahut 2-4 su bardağı ayran
-1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve 1 adet yumurta
-Yarım kepçe bulgur pilavı yahut makarna
-2 yumurta büyüklüğünde et, balık,tavuk ya da bir kepçe kuru baklagil yemeği
-1-2 kepçe zerzevat salatası
-3-6 dilim tam buğday ekmeği
-2-3 adet meyve yemelidir.
 

Similar threads

  • Soru
Çocukluk çağında kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinlik periyodundaki beslenme alışkanlıklarını oluşturduğu için nispeten değerlidir. Birebir devirde çocukluk devrinde büyüme ve gelişme gerçekleştiği için evlatların beslenmesi birçok vakit yetişkinlerin beslenmesinden de kıymetli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
1-3 Yaş Kümesi (Toddler Dönemi) Bu periyot evlatların “besinlerle tanışma” evresidir ve bu devirde edindikleri davranışlar hayatları boyunca kalıcı olacaktır. Bu nedenle ana ve babalara bu aşamada evlatlarına hakikat beslenme alışkanlıkları edindirme ismine kıymetli hizmetler düşmektedir. Ana...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Çocukken küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, ileriki yaşlarda şişmanlık sorununu ortadan kaldıracaktır. Evlat toplumsal davranışlarda olduğu üzere yeme davranışında da ana ve babayı örnek alır. Ana ve pederin yeme alışkanlıkları nasılsa evladın da yeme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Evlatların sağlıklı büyümesi, istikrarlı ve ehil beslenmesiyle mümkündür. “Hiçbir şey yemiyor, yaşıtlarına nazaran çok zayıf.” üzere söylemler birçok anaya tanıdık gelir. . Aslında evladın kilosu uzunluğuna, yaşına nazaran olağansa ve sağlıklıysa hiçbir mesele yoktur. Unutmamak gerekir ki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Mektep öncesi periyot Mektep öncesi periyot olarak kabul edilen 0-6 yaş evlatlarına olumlu ya da olumsuz mealde verilenlerin,onları yetişkinlik yıllarında da etkileyeceği dikkate alındığında, bu devirde verilen eğitimin gelecekteki topluluk sıhhati açısından da ne kadar tesirli olduğu gözden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
Üst Alt