Çocuk dişhekimliğinde (pedodonti) temel bilgiler

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Pedodonti , Evlat Dişhekimliği demektir. Pedodontist, evladın doğumundan ergenlik çağına kadar olan tüm dişsel meselelerinin tedavisini üstlenir. Bu kapsamda hem süt hem de daimi dişlerin, topikal flor pratiği ve fissür örtücüler ile çürükten korunması, oluşan çürüklerin tedavisinin yapılması, parmak emme, dudak emme, yanlış yutkunma üzere beğenilmeyen alışkanlıkların teşhis ve tedavisi taraf almaktadır. Pedodontist , evladın dişlerinin çıkmaya başladığı 6.aydan itibaren ebeveynlere diş fırçalama eğitimi verir ve her 6 aylık rutin denetimler ile evladın dişsel gelişimini takip eder.

Topikal flor pratiği nedir ? Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve münasebetiyle diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. 3 yaşından itibaren yılda iki defa dişlerin tüm yüzeylerine dişhekimi tarafından jel kıvamında bulunan flor jeli uygulanır. Evlatlar için nispeten sefalı ve dişhekimi korkusunu azaltan bir kollayıcı tatbiktir.

Fissür Örtücü nedir? Altı yaşında çıkmaya başlayan daimi 1. büyük azı dişleri derin fissür yapıları nedeniyle çürümeye çok yatkındırlar. Uygulanacak olan fissür örtücü materyaller ile bu dişler % 95 üzere hayli yüksek bir yüzde ile çürükten korunacaklardır. Fissür örtücüler tüm daimi azı ve küçük azı dişlerine uygulanabilir. Dişhekimi yılda iki kere yapacağı rutin denetimler de fissür örtücülerin mekanında durup durmadığını denetim eder, gerekli görürse uygulamayı tekrarlar.

Biberon Çürüğü: Diş çürüğü insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. Tıpkı devirde bir medeniyet illetidir. Diş çürüğünün esas etkeni Streptococcus mutans isimli bir bakteridir, ve bu bakteri besinlerimizde bulunan şekeri çok çabuk bir formda fermente ederek laktik asit oluşturur. Oluşan bu asitler diş minesini yıkarak çürüğü oluştururlar. Yapılan çalışmalar evlat doğduğu vakit ağzında çürük yapıcı hiçbir bakteri bulunmadığını lakin 6. aydan itibaren bu bakterinin diş sert dokuları üzerinde kolonize olmaya başladığını göstermektedir. Unutmayınız evladın bu bakteri ile enfekte olmasının en büyük nedeni evlat ile çok yakın temasta bulunan ana, peder, bakıcı yada öteki aile fertleridir.

Biberon çürüğünden korunmak için neler yapmalıyız?

Evladınızın süt dişleri çıkmaya başladığı günden itibaren yaklaşık 1-1.5 yaşlarına kadar her gün saf bir gazlı bez ile evladınızın dişlerini siliniz.

Emziği, bal, reçel, şekerli su üzere tatlı azıklara batırarak evlada vermeyiniz, çok mecbur kalırsanız daha sonra evlada su vererek bu azıkların dişlerin üzerinden uzaklaşmasını sağlayınız.

Ballı süt, şekerli süt, tatlandırılmış meyva suyu üzere azıkları biberon içerisine koyarak uzun mühlet evladın münhasıran üst ön dişleri ile temasta olacak formda evlada vermeyiniz.

1- 1.5 yaşlarından 3 yaşına kadar evlatlar için üretilmiş yumuşak kıllı bir fırça ile günde iki kere yalnızca fırçayı su ile ıslatarak dişlerin tüm yüzeylerini fırçalayınız.

3 yaşından itibaren kişisel evlat diş macunları ile günde iki sefer tercihan kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra fırça üzerine mercimek büyüklüğünde macun koyarak evladınızın dişlerini fırçalayınız.

Dişhekiminizi tertipli olarak 6 ayda bir ziyaret ediniz

Nokta tutucu aparey nedir?

Bir süt dişi şayet düşme vakti gelmeden evvel çürük, travma yada öteki nedenlerle erken kaybedildi ise altdan gelecek daimi diş sürene kadar bu konumun korunması gereklidir. İşte bu maksatla yapılan apareylere mahal tutucu aparey ismi verilir. Bu aranın korunması ileride ortaya çıkabilecek çok daha büyük ortodontik sıkıntıların oluşmasını önleyecektir.

Evladım 5 yaşında hala parmak emiyor, ne yapabilirim?

Parmak emme çocuklarda çok sık görülen fizyolojik bir davranış biçimidir. Bilhassa gece uykusu sırasında ve emzik alışkanlığı bıraktırılmış çocuklarda daha sık görülür ve şayet bir alışkanlık halini almaya başlar ise dişlerde ve çenelerde bozukluklar oluşturmaya başlar. Üst ön dişler öne akıllıca itilir. Dört yaşından sonra hala süren bir parmak emme alışkanlığı alışılagelmiş değildir ve tedbir alınmasını gerektirir. Bir ortodonti eksperi ile konsültasyon gereklidir. Lisan tutucu olarak isimlendirilen apareyler ile parmak emme alışkanlığı önlenmeye çalışılır.

Evladım gece uykusunda dişlerini gıcırdatıyor, nasıl önleyebilirim?

Diş gıcırdatma mahsusen süt dişleri yeni çıkan çocuklarda çok yaygın görülür. Daha ileriki yaşlarda aileye yeni katılan bir kardeşin varlığı, kreş yada anaokuluna başlama üzere yada evlatta gerilim yaratan öbür etkenler ile artış gösterebilir. Dişlerde aşınmalar ve eklem rahatsızlığı oluşturacak boyut da değil ise korkulacak bir sorun yaratmaz. Bir Pedodontist ve Evlat Marazları eksperi ile konsültasyon gereklidir.
 

Similar threads

  • Soru
Evlatlar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Küçük bir evlat için mahsusen art dişlerin temizlenmesi epey zordur. Ebeveynlerin ağız ve diş sıhhatinin korunması ve geliştirilmesi, meydana gelebilecek illetlerden korunmak için gerekli pratiklerin öğretilmesi ve bu emele yönelik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Evlat Ağız ve Diş Sıhhati(Pedodonti) Evlatların dişleri neden daha kolay çürüyor? Süt dişleri sıradan dişlere orantıyla daha çok organik unsur içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve süratli çürürler. Evlatlar, çürüğün erken devrinde görülebile sıvak soğuk hassasiyeti...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Pedodonti (çocuk diş hekimliği); doğumdan kalıcı dişlenme periyodunun başladığı ergenliğe kadar meydana gelebilecek diş sorunlarıyla ve acil durumlarla ilgilenen, diş ve çenesel meselelerin oluşmasını engelleme emelli kollayıcı pratikleri da kapsayan anabilim kısmıdır. Pedodontist (çocuk diş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Pedodonti Nedir? 0 - 12 yaş arası çocukların hem süt hemde daimi dişlerini ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Süt dişlerinin önemi nedir? Daimi dişlerin bekçileri konumunda olan süt dişlerinde oluşan çürükler ihmal edilmemelidir. Çünkü süt dişleri çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Koruyucu Dişhekimliği Nedir? Ağız ve diş sağlıgının sürekliliği rutin dişhekimi kontrolleri ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile sağlanabilir. Çocuklarda, hamilelerde, altmış yaş üstü yaşlılarda ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerde özellikle önem kazanır KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ Ağız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt