Son konular

Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Bozukluğu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Korku; herkesin yaşadığı, tehlikeli durumlarda bedenimize hazır olması gerektiğini bildiren işarettir. Tasa bozukluğu ise; hepimizde var olan tasanın, olması gereken seviyeden daha ağır yaşanması ve kişinin fonksiyonelliğini bozmasıdır. Tasa bozukluğu çocuklukta en sık görülen sorunlardan biridir. Başlangıç yaşı ise ergenlikten öncedir.

Korku-kaygı yaşayan çocuklarda hangi belirtiler görülür?

•Baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı üzere bedensel bulgular

• Gün içinde birtakım olayların çok tasa veren kanılara yol açması (şimşek çaktığında konutumuza yıldırım düşer mi?, konutumuza hırsız girer mi ?, anneme / babama/ aileden sevdiğim bir yakınımın başına makus bir şey gelir mi ? vb niyetlere sahip olmak )

•Küçük çocuklarda huzursuzluk, gerginlik yahut çok ağlama
• Uyku, tuvalet ve yemek alışkanlıklarının bozulması
• Anne babadan ayrılmak istememe / onlarla birlikte ahenge isteğinde artış
• Dikkat sürdürme ve konsantre olamama
Oyun ve günlük aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma

Çocuğunuz “korku-kaygı” yaşıyorsa ne yapabilirsiniz ?

• Öncelikle çocuğunuzla dehşetler hakkında konuşun. Hastalıkla ilgili yanlışsız bilgiler hakkında konuşmak korkuyu azaltmaya yardımcı olabilir.

• Çocuklara kaygılandıkları durumda yapabilecekleri konusunda yol göstermek onlara tasayı /korkuyu denetim edebileceklerini düşündürür ve tasalarını azaltmaya yardımcı olur.

• Çocuğunuz kendini dertli hissettiğinde onu dinleyin. Bu ve gibisi durumlarda kullandığı başa çıkma marifetlerinin neler olduğunu konuşun. Daha evvel başa çıktığı olayları, başa çıkmak için neler yaptığını hatırlatın. Nasıl başa çıkabileceğini öğrenebilmeleri için kendi kaygınızla nasıl başa çıktığınızı paylaşın.

Çocuk ve Ergenlerde Tasa Bozuklukları Oluşma Nedenleri

Çocuğun kendisinin ve ailesinin güvenliğini olumsuz etkileyen durumlar ( doğal afetler, istismar, hastalık, sevilen birinin kaybı vb) korku bozukluğuna yol açabilir.

Çocuğun / ergenin ferdî yapısı, aile içi tavırlar ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan kişilik özelliklerinden ( inatçılık, alınganlık, utangaçlık vb) bir ya da birkaçını taşıyan çocuk ve ergenler yaşadıkları gerilimle irtibatlı olarak korku bozukluğu geliştirebilirler.

• Ergenlerin kendini tanıma, özelliklerini kıymetlerini oluşturma periyodunda çelişkiler, telaşlar, görünümü, arkadaşları ve toplum tarafından kabullenilmesi ile ilgili dertler yaşaması da doğaldır. Fakat bu telaş ve telaşların müddet ve şiddeti fazla ise telaş bozukluğuna neden olabilir.

Ne vakit yardım almalıyım ?

Korkuyla birlikte ortaya çıkan ruhsal /davranışsal problemler günün büyük bir kısmında varsa ve çocuğun oyun, ders üzere aktivitelerini ya da toplumsal ilgilerini etkiliyorsa yardım almalısınız.

Dert Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ; korku bozukluğunda aktifliği kanıtlanmış en âlâ terapi ekolü bilişsel davranışçı terapilerdir. Terapide, uygun olmayan fikir ve öğrenme kalıplarıyla çalışılmaktadır. Artık ve burada yaklaşımı kullanılarak sorunu sürdüren semptomlar üzerinde durulur. Terapinin gayesi ; kişinin başa çıkma marifetlerini arttırmaktır. Bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra, yaşı daha küçük olan çocuklarda oyun terapisi kullanımı da olumlu sonuçlar vermektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Anksiyete öteki bir ismiyle dert bozukluğu ruhsal bir rahatsızlıktır. Herkes vakit zaman gelecekte olabilecek durumlara dair kaygı duyabilir ama korku bozukluğuna sahip bireyler, birçok durum ile ilgili çok, denetim edilmesi sıkıntı ve uzun müddet kaygı duyar. Bu şahısların endişelendikleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Kaygı nedir anlamak adına ilk olarak korku ve kaygının birbirinden farkına bakmak gerekmektedir. Çünkü genellikle korku ve kaygı kelimeleri karıştırılmaktadır. Korku, gerçek bir tehlike karşısında hissedilen ve kişinin hayatta kalmasına hizmet eden bir duygu iken kaygı, gerçek bir tehdit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Toplumsal Fobi Nedir? Toplumsal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi), kişinin utanç verici bir şey yapacağı, diğerleri tarafından ağır incelemeye maruz kalacağı, aşağılanacağı ya da küçük düşürüleceği korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bunun sonucunda birey kelam konusu toplumsal ortamlardan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Telaş bozuklukları çeşitleri ve tedavisi Dert; problem, huzursuzluk, berbat birşey olacak mı kaygısı ve fizikî belirtilerin de eşlik ettiği ağır kaygı hali olarak tanımlanabilir. Tasa bozuklukları tipleri ve tedavisi Telaş; insanın hayatını tehdit eden olaylar karşısında doğal olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Nedir bu anksiyete? Doğuştan sahip olduğumuz temel hislerden biri olan anksiyete denilen şey ‘kaygı’ hali manasına gelmektedir. Çağdaş dünyada epeyce karşılaştığımız, duyduğumuz hatta tahminen de sahip olduğumuz bir sorundur. Anksiyete ya da öbür bilinen ismiyle korku, berbat bir şeyler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt