Son konular

Cocuklara iman dersi ne zaman başalar ?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
COCUKLARA İMAN DERSİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Hadisi şerifte belirtildiği gibi, insan fıtratının aslı temizdir; Yuce yaratıcısına iman ve sevgi icin hazırdır Ancak, insan ve cin şeytanlarının mudahelesi ile insan aslından uzaklaşıp bir başka hale girmiştir Olumsuz cevre, kalbi hak yoldan ve hayırlardan cevirmektedir İnsanı daha cok insanlar bozmaktadır İnsanın temiz fıtratına ve ahlakına ilk etki ailede olmaktadır

Aile reisi, once kendi kalbini ve nefsini kotuluklerden korumakla gorevlidir Annebaba İnanc, ibadet ve ahlakla ilgili farzları muhakkak oğrenmelidir Bu kadar ilim kadınerkek herkese farzdır Sonra, sıra bunları cocuğa oğretmeye gelir Oğretmenin ilk yolu yaşayarak gostermektir Musluman aile cocuğun Yuce Yaratıcısını tanıması, guzel şeyleri oğrenmesi icin ilk adımı atmalıdır Cocuk buluğ cağına kadar kendisine lazım olan şeyleri oğrenmiş olmalıdır Ozellikle yedi ila on yaşı arasını iyi değerlendirmeli, bu arada namazı oğretmelidir Bu vazife ailenin uzerine farzdır Kendisi oğretemiyorsa ehlini bulmalıdır Ailenin yapacağı en onemli bir şey de cocuklara kotu ornek olmaktan kacınmaktır

Cocuk, dini oğrenmek icin kitaba, delile değil, orneğe bakar Gorduklerini taklit ederek işe ve ibadete başlar Sonra bazı sorular sorar; mesala, Ben nereden geldim, bu guneş kimin, yağmur nasıl yağıyor, olenler nicin oluyor ve nereye gidiyor?gibi varlıklar ve yaratılış hakkında hem duşunur, hem soru sorar, icindeki gizli Allah sevgisi ve kulluk hissi bu şekilde bir derece acığa cıkar Anne ve baba, cocuğun Allah ve kainat hakkındaki sorularına cok kolay cevaplar vererek onunla ilgilenmelidir Cocuğun bu tur sorularına karşı: Sus, sen bunları bilemezsin, anlamazsın, sen onundeki yemeği ye, bunlar senin neyine! gibi kalbi soğutucu soz ve davranışlardan şiddetle kacın

malıdır Ayrıca cocuğa guzel bir arkadaş cevresi bulmak, verilecek terbiyeyi cok kolaylaştıracaktır Evlatlarımızın iman ve namaz ehli, guzel ahlaklı kimseler olması icin Allahu Teala'ya yalvarmalıyız Onlara hayır dualar ile destek olmalıyız Annebabalar ve cocuklar, Hz ibrahim Peygamberin (as) şu duasını devamlı yapmalıyız:

Rabbim! Beni ve evlatlarımı namazı devamlı kılanlardan eyle Ey Rabbimiz, duamı kabul et Ey Rabbimiz! Herkesin hesabının goruleceği kıyamet gununde beni, annebabamı ve mu'minleri bağışla!( ibrahim, 4041)

Din, insanı zora sokmak, hayatın tadını bozmak icin değil, kalbini huzura kavuşturmak, muşkilini gidermek ve insandaki kabiliyetleri geliştirmek icin gonderilmiştir Kalbi dine ısındıracak en guzel yol sevgidir Allahu Teala'nın hidayetinden sonra, sevgiden başka insan kalbini hak yola cekecek daha etkili bir şey mevcut değildir Bu yolda en buyuk destek Allah'ın rahmetidir, ilahi destek ve rahmet ise Allah icin seven ve Allah yolunda sabredenlere vadedilmiştir

kaynak:

Ehli sunnet inancı kitabı ( semerkand yayınları)
DrDilaver selvi

Üst Alt