Çocuklarda Alt Islatma

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Alt ıslatma çocuklarda en sık görülen sorunlarından birisidir. Araştırmalara göre dünyada 4 yaşındaki her 100 çocuktan 15’i, 7 yaşındaki her 100 çocuktan 7’si, 15 yaşındaki her 100 çocuktan 2’si alt ıslatma sorunu yaşamaktadır.

* Tuvalet eğitiminin zamanı ve şekli çok önemli.

Çocuklar genellikle 18 ay ile 2-2,5 yaş arası tuvalet eğitimi almaya hazır hale gelirler. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamak için mesane kontrolü ile bedensel ve zihinsel gelişimin ne düzeyde olduğuna bakmak gerekir. Çocuğun gün boyunca çişini azar azar yapmak yerine birkaç kere yeterli miktarda yapması, 2-3 saat kadar kuru kalması, tuvalet gereksinimini yüz, mimik ya da beden duruşuyla ifade etmesi mesane kontrolünü kazanmaya başladığını gösterir. El ve parmak becerilerinin gelişmiş olması bedensel, vücut parçalarını gösterebilmesi, basit işlerde anne babayı taklit etmesi, verilen komutları uygulayabilmesi ise çocuğun zihinsel olarak tuvalet eğitimi için hazır olduğunun belirtileridir.

Gelişimi normal seyreden çocukların çoğu 2-3 yaş döneminde tuvalet gereksinimini haber verirler. Ancak mesane kontrolünü zaman zaman sağlamakta zorlandıklarında altlarını ıslatabilirler. Mesane kasları gece daha zor kontrol edilebildiğinden gece alt ıslatma davranışı gündüzden daha sık görülür.

Tuvalet eğitimine 18 aydan önce başlamak, çocuğu tuvalete oturması konusunda zorlamak, altını ıslattığında cezalandırmak tuvalet eğitiminin uzamasına, çocuğun korku ve endişe duymasına ve davranış sorunları yaşamasına neden olur.

* Tuvalet alışkanlığını kazandığı halde…

Tuvalet eğitimi almış olan bir çocuğun alt ıslatma sorunu yaşamasının temelde iki nedeni olduğu düşünülür; çocuk ya duygusal ya da fiziksel bir sorun yaşamaktadır. Ancak düşünüldüğünün aksine duygusal sorunlar alt ıslatma davranışının nedenleri arasında ilk sırada yer almamaktadır.

Öncelikle organik bir sorun olup olmadığı belirlenmelidir. Ateşli hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar alt ıslatma davranışının görülmesine yol açar.

Fiziksel bir problemden kaynaklanan alt ıslatma davranışı kısa süreli ve geçicidir. Hastalığın tedavi edilmesi ile ortadan kalkar.

Özellikle erkek çocuklarda görülen alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsal olmasıdır. Eğer ebeveynlerden birinin geçmişinde bu sorun varsa çocukta görülme olasılığı %25, her iki ebeveynde de varsa %65 artmaktadır. Genetik nedenlerden kaynaklanan alt ıslatmanın ergenlik döneminde ortadan kalktığı görülmektedir.

Çocuğun uykusunun çok derin olması ve tuvaletinin geldiğini fark etmemesi de alt ıslatma nedenlerinden birisidir.

Ancak çocuğun gelişimi normalse, tuvalet eğitimi uygun yaşta verildiyse, tuvalet eğitimini tamamladığı halde aralıklı da olsa gece ve/veya gündüz alt ıslatma davranışı varsa o zaman bunun psikolojik kaynaklı olduğu düşünülür. Yeni bir yere taşınmak, boşanma, aile bireylerinden birinin ölümü, yeni bir kardeşin gelmesi ya da tuvalet eğitimi sırasında çocuğun zorlanması, cezalandırılması gibi nedenler duygusal kaynaklı alt ıslatma sorununu gündeme getirebilir.

* Alt ıslatma ne zaman bir sorun olarak görülmeli?

Gelişimi normal seyreden bir çocuğun gündüz mesane kontrolünü 2-3 yaşlarında, gece ise 3-4 yaşlarında sağlaması beklenir. Fiziksel bir sorun olmadığı ve uygun eğitim verildiği halde belli aralıklarla alt ıslatma devam ediyorsa, çocuğun alt ıslatma sorunu olduğundan söz edilebilir.

* Anne babalar ne yapmalı, ne yapmamalı?

Birçok uyum ve davranış bozukluğunda olduğu gibi alt ıslatma sorununda da anne baba tutumlarının önemi büyüktür. Uygun olmayan ebeveyn tutumları nedeniyle yaşanan sorun daha da artabilir, yeni uyum ve davranış bozuklukları ortaya çıkabilir, özgüven eksikliği, aşırı kaygılı olma, içe kapanıklık gibi kişilik gelişimini etkileyen sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle anne babalar

sorunun çözümü için baskıcı tutumdan,

başkalarının yanında konuşmaktan,

alaycı ve küçümseyici tavırlardan,

çocuğu yaşanan sorun nedeniyle cezalandırmaktan,

bu sorunu yaşamayan çocuklarla karşılaştırmaktan,

yiyecek ve içeceklerine devamlı kısıtlama getirmekten,

tuvalete tutmak için gece uykusunu çok sık bölmekten kaçınmalıdırlar.
Bunun yerine

yataktan kuru kalktığı her sabah “harikasın, bunu yapabileceğini biliyordum, seninle gurur duyuyorum” şeklinde olumlu mesajlar vermek, alt ıslatma davranışının görüldüğü zamanlarda ise “başarabileceğine inanıyorum, yeniden deneriz” şeklinde çocuğu motive etmek,

haftalık bir çizelge hazırlayıp sadece kuru kalktığı günleri güneş, yıldız veya kendi istediği bir resimle işaretleyerek çocuğun somut olarak kendisini değerlendirebilmesini sağlamak,

yatmadan önce sıvı alımını sınırlandırmak, yatağa girmeden tuvalete gitmesini sağlamak, gece belli aralıklarla bir iki kez tuvalete kaldırmak alt ıslatma sorununun çözümünde çocuğa destek sağlar.
* Uzman yardımına ne zaman başvurulmalı?

Çocuk 5 yaşına geldiği halde hala mesane kontrolünü kazanamamışsa, mesane kontrolü kazanmış olmasına rağmen aniden başlayan ve devam eden alt ıslatma yatak ıslatma başladıysa, bu durum çocuğun benlik algısını, özgüvenini, sosyal ilişkilerini etkiliyorsa, anne-baba-çocuk ilişkisi olumsuz yönde etkileniyorsa bir uzmana başvurmak gerekir.
 

Similar threads

  • Soru
Genellikle çocuklar, mesane kaslarının kontrolünü 2-3 yaşlarında kazanırlar. Geceleri bu durum farklıdır. Geceleri çiş kontrolü 3,5-4,5 yaşlarında kazanırlar. Bu zamana kadar çocuklar geceleri alt ıslatabilirler. 4 yaş ve üzerinde alt ıslatmanın devam etmesi durumu ise enürezis olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Çocuklarda alt ıslatma davranışı ailelerin ve çocuğun günlük hayatını ve yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen bir problemdir. Alt ıslatmanın fizyolojik sebepleri olabileceği gibi psikolojik bir çok sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Çocuk yaşta görülen ruhsal hastalıklar arasında en sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Çocuklarda Yatak Islatma Çocuklarda yatak ıslatma oldukça sık görülen, çocuğu ve aileyi üzen bir problemdir. Gece altını ıslatma (enürezis nokturna) çocuğun gece ve gündüz idrar kontrolünü sağlayabilecek olgunluğa ulaştığı 4 yaştan itibaren bir sorun olarak kabul edilmelidir. Çocuklarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Alt ıslatma davranışı, çocuklarda idrar kontrolünü sağlamasını beklediğimiz yaştan sonra (4-5 yaşları) gece veya gündüz gerçekleşebilir. Bu durum tuvalet eğitimi döneminde normaldir. İdrarın tamamını veya bir kısmını kaçırma şeklinde olabilir. Alt ıslatmanın iki farklı sınıflandırması mevcuttur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Çocuklara 1,5- 3 yaş arasında tuvalet eğitimi verilebilmektedir. Tuvalet eğitimi verilmesi çok önemlidir. Çocuklar tuvalet eğitimi aldıkları yaş aralıklarında sıırları öğrenirler. Eğer çocuklar 5 yaşını doldurmuş olmaları rağmen devam etmekte ise sorun olarak ele alınmalıdır. Alt ıslatma gündüz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Üst Alt