Çocuklarda Astım

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Astım akciğere hava taşıyan hava kanallarının daralması ile seyreden kronik bir hastalıktır. Çocukluk çağında en sık rastlanan kronik hastalık olup okula devamsızlıkların büyük kısmından da sorumludur. Son yıllarda astım sıklığında tüm dünyada değerli bir artış izlenmekte olup her yüz çocuktan yaklaşık 5 ila 15'i ortasında çocukluk çağı astımı görülür. Hava kirliliğindeki artış, alerjik hususlar ile temasın artmış olması, obezite ve sık geçirilen teneffüs yolu enfeksiyonları bu artışın en değerli sebepleri olarak görülmektedir.

Astım tanısı nasıl konulur?

Astım tanısı öncelikle çocuğun hastalık hikayesinin derinleştirilmesi ve dikkatli bir muayene ile konulur. Bilhassa geceleri berbatlaşan öksürük, tekrarlayan şiddetli teneffüs atakları, göğüste tekrarlayıcı sıkışma hissi olan çocuklarda astım tanısı kuvvetle akılda tutulmalıdır. Her hastada farklı olmakla birlikte hırıltılı ve hışıltılı teneffüs çocukluk astımı için karakterize bulgulardır. Çocukluk çağı astımı için spesifik bir test yoktur, çoklukla en az üç kere gelişen hırıltılı ve hırıltılı teneffüs ataklarından sonra klinik olarak teşhis konulur. Teşhiste akciğer işlev testleri ve spirometri yardımcı olarak kullanılabilir. Bu testler ile havayolundaki darlığın derecesi, geri dönüşümlü olup olmadığı saptanır. Ayrıyeten tedavinin takibinde yararlı bilgiler verir.

Astım ataklarını neler tetikler?

Hastalık dönemsel akut alevlenmeler ile seyreder. Bu atakları en sık idman, virüs kaynaklı teneffüs yolu enfeksiyonları, soğuk hava, güçlü duygusal değişimler, teneffüs yolu alerjenleri (ev tozu akarları, polen, kedi-köpek tüyü vs) ve kimyasallar (parfüm, deodorant, paklık malzemeleri) tetikler.

Astım tedavi edilebilir mi?

Tertipli takipler ile tedavisi aksamadan izlenen küçük çocuklarda astımın seyri çok yeterlidir. Hırıltılı, hışıltılı teneffüs olan bebeklerin %20’si 3 yaşından sonra bu türlü bir kasvet yaşamaz. Uygun tedavi edilmiş astımlı çocuklarında yaklaşık yarısında 10 yıl sonra hiçbir belirti kalmaz. Fakat denetimsiz, tertipli tedavi almayan ve hekim denetiminde olmayan çocukluk çağı astımlarının birçoğu da yetişkinlik devrinde sıklıkla tekrar astım atakları yaşarlar.

Astımda tedavi maksatları nelerdir?

Çocuk doktorlarının astımı denetim etmedeki ana maksatları öksürük sayısını, enfeksiyon geçirme sıklığını, bronş genişletici ilaçlara muhtaçlığı ve tekrarlayıcı alevlenmeleri azaltarak daha az sayıda ilaç kullanmaktır.

Astımda tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?

Astım tedavisinde temel olarak iki küme ilaç vardır. Birinci küme "kurtarıcı" ilaçlardır, bunlar bronşları genişleten, teneffüs yollarını açan acil durum ilaçlarıdır. Salbutamol, albuterol üzere etken hususları içeren bu ilaçlar, ataklar sırasındaki teneffüs zahmeti, hırıltı ve hışıltıyı azaltır. İkinci küme ilaçlarsa esirgeyici yahut denetim edici ilaçlar olup her gün kullanmak içindir. Denetim edici ilaçlar ekseriyetle çok düşük doz kortizon içerirler.

Üst Alt