Çocuklarda Ateş Takibi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ateşli nöbet geçiren çocuklar için ilk öneri, hasta oldukları hissedildiğinde, ateşlendiklerinde ateşlerini ölçmek, gerekli görülürse ateş düşürücü ilaç verip, üzerindekileri inceltmek olmalıdır. Ateş düşürücü ilacın etkisinin 1 saatten önce başlamayacağı ve tam etkisinin ise 3-4 saatin sonunda ortaya çıkacağı bilinerek telaşlanmamalıdır. Ateş düşürücü verdikten sonra eğer ateş 38.5-39 civarına ulaşıyorsa ılık suyla vücuduna kompres yapmak ateşin düşmesine yardımcı olacaktır. Ateşi yüksek olan çocuğun su kaybının fazla olacağı, iştahının azalacağı akılda tutularak bol sıvı verilmeye çalışılmalı, yemek için ısrarcı olunmamalıdır.

Çocukların vücut ısıları 37.2 dereceye kadar normal kabul edilir. Bunun üzerindeki ölçümlerde ateşli olduğunu düşünerek yakın takibi gerekir. Ancak en ufak ateşlenme durumunda endişeye kapılmak da doğru değildir. Her anne ve babanın, bakıcının ateş ölçümü konusunda bilgili olması gerekir.

Çocukların ateşi, dijital derece ile koltuk altından, makattan, ağızdan veya özel cihazlarla alından ve kulaktan ölçülebilir. Koltuk altlından ateş ölçmek için dijital ateş ölçer kullanılabilir. Ağızdan dijital ateş ölçer ile ateş ölçmek, uyumlu söz dinleyen çocuklar için kolay bir yöntem olabilir.

Bebeklerde koltuk altı ölçümü biraz zordur, makat ateşini ölçmek hem daha kolay hem de daha güvenilirdir.

Kulaktan ateş ölçümü de kolay bir yöntem olmakla birlikte,hastanın kulağı yukarı ve dışa çekildikten sonra cihazın ucu kulak yoluna yerleştirilerek düğmesine basılmalıdır.

Alından ateş ölçmenin güvenilir olmadığını düşünüyorum, zira soğukla temas etmesi, ateş nedeniyle terleme veya yüzünün yıkanması nedeniyle alından ölçülen ateş düşük çıkabilir ve yüksek ateşin varlığı gözden kaçabilir.

Ateşli nöbetler (febril konvulsiyon) vücut ısısının 38.5 derece ve üzerine çıktığı durumlarda görülmektedir. Ancak biraz ateşlendi diye telaşlanmak doğru olmaz. Zira ateşin yükselmesi vücutta gelişen koruyucu olayların da bir göstergesi olduğu için; hastanın genel durumu iyiyse, ağızdan güzel sıvı alıyorsa telaşlanmadan ateş takibi yapmak uygun olur.

Şunu da unutmamak gerekir ki, iki yaşın altındaki çocuklarda yüksek ateşli bir enfeksiyon geliştiğinde sebebinin belirlenmesi ve tedavisi için hekimin görmesi uygun olur, bu yaş çocuklarda ciddi hastalıkların belirtileri tam olarak görülmeyebilir.
 
Üst Alt