Çocuklar’da Ateş

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Sonbaharın gelmesiyle, okulların açılmasıyla özellikle üst solunum yolu hastalıkları da başladı. Çocuklu evlerde de ateşli geceler yavaş yavaş kendini gösterir oldu.

Ateşten korkmamamız gerektiğini, vücudumuza zarar verecek mikropları ateşin de sayesinde yendiğimizi, her ateş düzeyinde hemen ilaca sarılmamamız gerektiğini hastalarımla hep paylaşıyorum. Onlardan gelen bazı soruların cevabını da buradan paylaşmak istiyorum.

1-Hangi vücut sıcaklığı Ateş’tir?

2-Ateşi hangi cihazla ölçelim?

3-Şu cihazla şurasından ölçtüm, bu cihazla bu ne demek?
gibi…

Ölçüm yerlerini sıralarsak;

Ağız içi (oral),

Koltuk altı(aksiller),

Popodan (rektal),

Alından (temporal arterden),

Kulak içinden (timpanik zardan)… gibi farklı vücut kısımlarından ölçüm yapılabildiğini görüyoruz. Bunların birbirine çevrimi de mümkün.

Formülü yazayım:

Örneğin rektal ölçüm= kulaktan ölçüm ve bu değer 38 °C nin üstündeyse ATEŞ var demektir.

Bu derece ağızdan ölçümde 37,5 °C’ye denk gelir.Koltuk altından ölçüm 37,2°C de yine bu değere denk gelir.

Rektal veya kulak ölçümü tam olarak iç sıcaklığımızı vermese de en yakın sıcaklıkları gösterir.

Bence en önemli davranış bu cihazlardan herbirinden bulundurup, çocuk her ateşlendiğinde defalarca ve bir sürü farklı yerden ölçüm yapmak değil; tam tersine hangi cihazı belirlediysek onunla düzenli ve doğru ölçümleri almak ve doktorunuzla paylaşmaktır.

Eğer bebeğiniz ilk 6 ayındaysa en doğru ölçüm, popodan veya koltuk altındandır. Ben takip ettiğim bebeklerde popoya derece uygulamasını önermiyorum, riskleri var. Koltuk altından dijital ateş ölçerle ölçebilirsiniz. Buradan ölçerken derece ucunun iyice koltukaltı oyuğuna yerleştiğini kontrol edin ve eğer koltuk altı terlemişse mutlaka silin.

4 yaşına kadar kulaktan, koltuk altından rahatlıkla ölçümler yapabilirsiniz. Kulaktan yapılan ölçümlerde, üstüne yatılan kulaktan ölçüm yapmamaya dikkat edin çünkü yalancı bir yüksek ateş tespit etmenize yol açabilir. Bazı yazılarda da orta kulaktaki enfeksiyonların ve dış kulak yolundaki kulak kirilerinin de yanlış ölçümlere sebep olabileceği belirtilmiştir.

4 yaşından sonra artık ağzına aldığı objeye zarar vermemeyi de bileceği için derece ile ağızdan da ölçüm yapabilirsiniz. Ağızdan yapılan ölçümlerin, doğru sonuç için yemeden içmeden 15 ila 30 dakika sonra yapılması önerilir.

Vücut sıcaklığını hipotalamus ayarlar ve gün içinde sabit de değildir örneğin yemeklerden sonra, egzersiz yapınca, akşam vakitlerinde, kadınlarda yumurtlama zamanlarında, fazladan giyilmiş kıyafetler sebebiyle, yüksek oda sıcaklığı yüzünden, bazı ilaçların etkisiyle normalden daha fazla ölçülebilir.

Ateşsiz bir sonbahar ve kış dilerim.

Sevgilerimle.
 
Üst Alt